fbpx
+36304548164 [email protected]

6+1 kötelező WordPress plugin

7 perc olvasási idő

Szerző: Tóth Levente

Közzétéve: 2019-07-18

Aki esetleg nem tudja, mi is az a WordPress, annak röviden:

A legnépszerűbb CMS (tartalomkezelő rendszer), világszerte több millió letöltésnél jár és majdnem ugyanennyi aktív weboldal részeként van jelen. Sokszor egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb vele a honlapkészítés, ha az üzleti cél nem igényli az egyedi fejlesztés funkcióit. Létezik a WordPress-en kívül is még pár hasonló tartalomkezelő rendszer, mint pl. a Joomla, Drupal vagy leginkább webshopoknál ismert Opencart, Prestashop, de ezek közel sem annyira kielégítőek a felhasználók és fejlesztők számára.

De miért a WordPress?

Mint fentebb említettem, miliónyi letöltésnél jár, ami nem véletlen a versenytársaik eredményeivel szemben. Nem csak a legegyszerűbb telepítést, használatot biztosítja még az átlagfelhasználónak is, hanem a legbiztonságosabb is a CMS-k között. Folyamatosan fejlesztik, akár 1-2 havonta is kapunk új frissítést, ezzel védve az oldalunkat is az esedleges támodásokkal szemben.

Több százezer ingyenes sablon közül választhatunk, hogyan nézzen ki a weboldalunk és szinte ugyanennyi ingyenes bővítmény áll rendelkezésünkre, hogy minél több funkcióval láthassuk el honlapunk.

Gyűjtésem tökéletesen leköveti azt a struktúrát, aminek a segítségével nyereséges weboldalt tudsz építeni, vagy készítettetni. 

WordPress plugin

Mire kell odafigyelni a bővítmény keresésekor?

Először is, nem minden plugin jó vagy hasznos amit találsz az interneten. Rengeteg olyan bővítmény érhető el, ami végzetes galibát is okozhat a weboldalon. Ez mind igaz lehet az ingyenes, de még a fizetős plugin-okra is, így legyél körültekintő, hogy mit is akarsz feltelepíteni a honlapodra, mert előfordulhat, hogy megbolygatod vele a weblapod. Ezért érdemes még telepítések vagy frissítések előtt biztonsági mentést készíteni.

Nézzük, mi alapján szűrhetjük a kevésbé biztonságos bővítményeket:

  1. Értékelések
    Nem teljesen egyértelmű az értékelésekből a bővítmény megbízhatósága, ugyanis találunk sokszor olyat, ami túlságosan le van értékelve, de közben annyira nem rossz, vagy pedig fordítva. Ami 3-4 csillag alá esik, ott érdemes inkább másik plugin után nézni.
  2. Utolsó frissítés
    Ebből viszont sokat megtudhatunk a bizonyos bővítményről. Ami legutóbb fél éve vagy annál több ideje nem volt frissítve, azzal lehet számolni, hogy gondot okozhat majd a honlapon.
  3. Vélemények
    A legfontosabb a 3 közül, ugyanis itt részletesen beszámolhatnak róla a felhasználók, hogy esetleg mi a gond, min kellene javítani.

6 kötelező WordPress plugin

Contact Form 7 - WordPress plugin

1. Contact Form 7

Minden weboldalnál szinte alap, hogy rendelkezzen kapcsolatfelvételi űrlappal. Sokkal egyszerűbb egy látogatónak magán az oldalon kitöltenie az adatok és megírni az üzenetet, mint emailben. Így kevesebb kattintásból érhető el a konverzió.

A Contact Form 7 az egyik legnépszerűbb bővítmények közé tartozik, nem véletlen a millió fölötti telepítés, nagy előnye továbbá, hogy ingyenes. Ha pedig fizetős plugint keresel, akkor már jobban ajánlanám a WP Forms nevű plugint. A pénzünkért cserébe nem csak felhasználóbarátabb, de gyorsabb is és több összeköttetési lehetőség kínál más rendszerrel.

Contact Form 7 mellett mindenképp érdemes használni a Flamingo nevezetű plugint is, ami gyűjti nekünk az elküldött űrlapok adatait az adminban.

All in One WP Security - WordPress plugin

2. All in One WP Security

Nem elhanyagolható szempont a WordPress-es oldalaknál a biztonság megőrzése, hiszen ezeket is fel lehet törni, kaphatunk vírusokat, vagy tudtunkon kívül DDOS támadásban veszünk részt.

Ezzel az bővítménnyel tehetünk egy lépést annak érdekében, hogy kevésbé támadható legyen a honlapunk, ne spam-eljék tele az oldalunkat, ne lophassanak el tőlünk adatokat. A legfontosabb szempont az admin felületünk, amit egy brute force támadás elleni beállítással könnyen orvosolhatunk. Kiszűrhetjük azokat az IP címeket, ahonnan már kaptunk esetleg támadást vagy spam-et, adatbázisunkat védhetjük, valamint biztonsági mentést készíthetünk róla.

Regisztrációhoz és belépéshez a Google reCAPTCHA ad biztonságot.

Autoptimize - WordPress plugin

3. Autoptimize

Ha szeretnénk gyorsítani meglévő oldalunkon, ezzel az eszközzel a legegyszerűbben megtehetjük.

Minimalizálja és tördeli a HTML, CSS és Javascript kódjainkat, ezáltal gyorsabb betöltési sebességre tehetünk szert, ha rendelkezünk CDN könyvtárral, beállíthatjuk, hogy oda mentse el a felesleges cache fájlokat, így szerverünket kevésbé terheljük.

Nem mellesleg képeinket is optimalizálhatjuk, amit szintén feltölthetünk CDN szerverre. 

Yoast SEO - WordPress plugin

4. Yoast SEO

Weboldalunkat kötelező keresőoptimalizálni. Ebben szuper partnerünk a YOAST SEO.

Ha szeretnénk, hogy weboldalunkat többen találják meg, minél jobb helyezést érjen el a keresőben, szükség van egy jól működő optimalizálásra.

Ebben nyújt segítséget a Yoast SEO, ami könnyű kezelhetőségének és átláthatóságának köszönhetően, a legnépszerűbb a maga kategóriájában. Folyamatosan jelzi, hogy SEO szempontból mi jó vagy rossz az egyes oldalunk, mit kellene javítunk vagy mi hiányzik esetleg az oldal tartalmából.

UpdraftPlus - WordPress plugin

5. UpdraftPlus

Vannak bizonyos szolgáltatók, amelyek nem készítenek legalább heti szintű biztonsági mentést a felhasználók tárhelyeiről, így, ha vissza kell állítani egy korábbi verziót egy hiba miatt, gondban vagyunk.

Ennek a pluginnak köszönhetően mi magunk is készíthetünk automatikus biztonsági mentéseket, mind a fájlokról, mind az adatbázisról, amit akár a Google Drive tárhelyünkre is menthetünk vagy csak egyszerűen le is tölthetjük. 

Smart Slider 3 - WordPress plugin

6. SmartSlider 3

Az egyik legelterjedtebb slider készítő bővítmény, ami köszönhető a könnyű kezelhetőségének, nem mellesleg ez is magyar nyelvű, ami sok felhasználónak jelent plusz pontot. Egy egyszerű shortcode-ot generálva beilleszthető bármilyen sablonba. Sokféle stílusú slider készíthető, gombokat és szövegeket belehelyezve pedig navigálásra is alkalmas.

Woocommerce - WordPress plugin

+1 Woocommerce

Ha webshop indításán gondolkozunk és nem szeretnénk nagy összeget fordítani egy egyedi webáruház készítettéséhez, akkor a Woocommerce az egyik legjobb megoldás.

Ingyenes, folyamatos frissítéseket kap és megbízhatóan működik. Rengeteg kiegészítő plugin-t találhatunk hozzá, köztük sok, a Woocommerce fejlesztői által létrehozott bővítményt. Kezelhetősége rendkívül egyszerű és nem mellesleg magyar nyelven is elérhető. A legtöbb sablon kompatibilis vele, így nem kell amiatt aggódni, hogy vennünk kell külön témát hozzá, hogy működjön. 

Hasonló cikkeink

Kizáró kulcsszavak szerepe a Google Ads-ben

Kizáró kulcsszavak szerepe a Google Ads-ben

Akár kezdő vagy a Google Ads-en, vagy már futtatsz PPC-kampányokat, mióta a Google 2000-ben elindította a platformot (akkor összesen még csak 350 ügyféllel rendelkezett), valószínűleg nagyon sokat gondolkodtak rajta, mely kulcsszavak eredményeznek több kattintást...

WordPress vs egyedi weboldal

WordPress vs egyedi weboldal

Hm, valami furcsa szag csap meg az irodából kilépve. Szúró, égett, fémes, mintha a közelben aszfaltot újítanának fel. Ahogy haladok tovább, egyre erősebben érzem, és a pánik is kezd hatalmába keríteni. Fél perccel később egy dühös tömegre leszek figyelmes, akik...

10 ok, amiért a Divi sablon szerintünk a legjobb

10 ok, amiért a Divi sablon szerintünk a legjobb

Ha weboldal építésén, fejlesztésén gondolkozunk, legelőször is el kell dönteni, milyen módon szeretnénk azt megvalósítani. Már beszéltünk arról, hogy mikor hasznos a WordPress, és mikor az egyedi fejlesztés. Mivel mi az előbbit preferáljuk, így nem kérdés, a...