6+1 kötelező WordPress plugin

Wordpress plugin
Olvasási idő:

Aki esetleg nem tudja, mi is az a WordPress, annak röviden:

A legnépszerűbb CMS (tartalomkezelő rendszer), világszerte több millió letöltésnél jár és majdnem ugyanennyi aktív weboldal részeként van jelen. Sokszor egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb vele a honlapkészítés, ha az üzleti cél nem igényli az egyedi fejlesztés funkcióit. Létezik a WordPress-en kívül is még pár hasonló tartalomkezelő rendszer, mint pl. a Joomla, Drupal vagy leginkább webshopoknál ismert Opencart, Prestashop, de ezek közel sem annyira kielégítőek a felhasználók és fejlesztők számára.

De miért a WordPress?

Mint fentebb említettem, miliónyi letöltésnél jár, ami nem véletlen a versenytársaik eredményeivel szemben. Nem csak a legegyszerűbb telepítést, használatot biztosítja még az átlagfelhasználónak is, hanem a legbiztonságosabb is a CMS-k között. Folyamatosan fejlesztik, akár 1-2 havonta is kapunk új frissítést, ezzel védve az oldalunkat is az esedleges támodásokkal szemben.

Több százezer ingyenes sablon közül választhatunk, hogyan nézzen ki a weboldalunk és szinte ugyanennyi ingyenes bővítmény áll rendelkezésünkre, hogy minél több funkcióval láthassuk el honlapunk.

Gyűjtésem tökéletesen leköveti azt a struktúrát, aminek a segítségével nyereséges weboldalt tudsz építeni, vagy készítettetni. 

WordPress plugin

Mire kell odafigyelni a bővítmény keresésekor?

Először is, nem minden plugin jó vagy hasznos amit találsz az interneten. Rengeteg olyan bővítmény érhető el, ami végzetes galibát is okozhat a weboldalon. Ez mind igaz lehet az ingyenes, de még a fizetős plugin-okra is, így legyél körültekintő, hogy mit is akarsz feltelepíteni a honlapodra, mert előfordulhat, hogy megbolygatod vele a weblapod. Ezért érdemes még telepítések vagy frissítések előtt biztonsági mentést készíteni.

Nézzük, mi alapján szűrhetjük a kevésbé biztonságos bővítményeket:

  1. Értékelések
    Nem teljesen egyértelmű az értékelésekből a bővítmény megbízhatósága, ugyanis találunk sokszor olyat, ami túlságosan le van értékelve, de közben annyira nem rossz, vagy pedig fordítva. Ami 3-4 csillag alá esik, ott érdemes inkább másik plugin után nézni.
  2. Utolsó frissítés
    Ebből viszont sokat megtudhatunk a bizonyos bővítményről. Ami legutóbb fél éve vagy annál több ideje nem volt frissítve, azzal lehet számolni, hogy gondot okozhat majd a honlapon.
  3. Vélemények
    A legfontosabb a 3 közül, ugyanis itt részletesen beszámolhatnak róla a felhasználók, hogy esetleg mi a gond, min kellene javítani.

6 kötelező WordPress plugin

Contact Form 7 - WordPress plugin

1. Contact Form 7

Minden weboldalnál szinte alap, hogy rendelkezzen kapcsolatfelvételi űrlappal. Sokkal egyszerűbb egy látogatónak magán az oldalon kitöltenie az adatok és megírni az üzenetet, mint emailben. Így kevesebb kattintásból érhető el a konverzió.

A Contact Form 7 az egyik legnépszerűbb bővítmények közé tartozik, nem véletlen a millió fölötti telepítés, nagy előnye továbbá, hogy ingyenes. Ha pedig fizetős plugint keresel, akkor már jobban ajánlanám a WP Forms nevű plugint. A pénzünkért cserébe nem csak felhasználóbarátabb, de gyorsabb is és több összeköttetési lehetőség kínál más rendszerrel.

Contact Form 7 mellett mindenképp érdemes használni a Flamingo nevezetű plugint is, ami gyűjti nekünk az elküldött űrlapok adatait az adminban.

All in One WP Security - WordPress plugin

2. All in One WP Security

Nem elhanyagolható szempont a WordPress-es oldalaknál a biztonság megőrzése, hiszen ezeket is fel lehet törni, kaphatunk vírusokat, vagy tudtunkon kívül DDOS támadásban veszünk részt.

Ezzel az bővítménnyel tehetünk egy lépést annak érdekében, hogy kevésbé támadható legyen a honlapunk, ne spam-eljék tele az oldalunkat, ne lophassanak el tőlünk adatokat. A legfontosabb szempont az admin felületünk, amit egy brute force támadás elleni beállítással könnyen orvosolhatunk. Kiszűrhetjük azokat az IP címeket, ahonnan már kaptunk esetleg támadást vagy spam-et, adatbázisunkat védhetjük, valamint biztonsági mentést készíthetünk róla.

Regisztrációhoz és belépéshez a Google reCAPTCHA ad biztonságot.

Autoptimize - WordPress plugin

3. Autoptimize

Ha szeretnénk gyorsítani meglévő oldalunkon, ezzel az eszközzel a legegyszerűbben megtehetjük.

Minimalizálja és tördeli a HTML, CSS és Javascript kódjainkat, ezáltal gyorsabb betöltési sebességre tehetünk szert, ha rendelkezünk CDN könyvtárral, beállíthatjuk, hogy oda mentse el a felesleges cache fájlokat, így szerverünket kevésbé terheljük.

Nem mellesleg képeinket is optimalizálhatjuk, amit szintén feltölthetünk CDN szerverre. 

Yoast SEO - WordPress plugin

4. Yoast SEO

Weboldalunkat kötelező keresőoptimalizálni. Ebben szuper partnerünk a YOAST SEO.

Ha szeretnénk, hogy weboldalunkat többen találják meg, minél jobb helyezést érjen el a keresőben, szükség van egy jól működő optimalizálásra.

Ebben nyújt segítséget a Yoast SEO, ami könnyű kezelhetőségének és átláthatóságának köszönhetően, a legnépszerűbb a maga kategóriájában. Folyamatosan jelzi, hogy SEO szempontból mi jó vagy rossz az egyes oldalunk, mit kellene javítunk vagy mi hiányzik esetleg az oldal tartalmából.

UpdraftPlus - WordPress plugin

5. UpdraftPlus

Vannak bizonyos szolgáltatók, amelyek nem készítenek legalább heti szintű biztonsági mentést a felhasználók tárhelyeiről, így, ha vissza kell állítani egy korábbi verziót egy hiba miatt, gondban vagyunk.

Ennek a pluginnak köszönhetően mi magunk is készíthetünk automatikus biztonsági mentéseket, mind a fájlokról, mind az adatbázisról, amit akár a Google Drive tárhelyünkre is menthetünk vagy csak egyszerűen le is tölthetjük. 

Smart Slider 3 - WordPress plugin

6. SmartSlider 3

Az egyik legelterjedtebb slider készítő bővítmény, ami köszönhető a könnyű kezelhetőségének, nem mellesleg ez is magyar nyelvű, ami sok felhasználónak jelent plusz pontot. Egy egyszerű shortcode-ot generálva beilleszthető bármilyen sablonba. Sokféle stílusú slider készíthető, gombokat és szövegeket belehelyezve pedig navigálásra is alkalmas.

Woocommerce - WordPress plugin

+1 Woocommerce

Ha webshop indításán gondolkozunk és nem szeretnénk nagy összeget fordítani egy egyedi webáruház készítettéséhez, akkor a Woocommerce az egyik legjobb megoldás.

Ingyenes, folyamatos frissítéseket kap és megbízhatóan működik. Rengeteg kiegészítő plugin-t találhatunk hozzá, köztük sok, a Woocommerce fejlesztői által létrehozott bővítményt. Kezelhetősége rendkívül egyszerű és nem mellesleg magyar nyelven is elérhető. A legtöbb sablon kompatibilis vele, így nem kell amiatt aggódni, hogy vennünk kell külön témát hozzá, hogy működjön. 

v

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.

Iratkozz fel most!
A csapatban WordPress weboldalak készítésével, kezelésével foglalkozom, kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) sikerrel.