7 tipp a sikeres e-mail marketing kampányokért 2022-ben

2022. január 19.

Olvasási idő: 6 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Tény: az e-mailek küldésének mennyisége 2021-ben exponenciálisan, 22%-kal nőtt 2020-hoz képest. Ez óriási, figyelembe véve a tavalyi 45%-os kasszasiker növekedést. Minek köszönhető? Az utóbbi 2 évben a kis- és nagyvállalkozások digitális átalakulása az e-mail marketinget sem kerülte el, az automatizálás és a mesterséges intelligencia térnyerésével ma már talán a leghatékonyabb marketingcsatornának bizonyul a mai hiperkapcsolódás (túlzott internethasználat) világban.

Hogyan hozd ki vállalkozásod számára a legjobbat az e-mail marketingből 2022-ben? Milyen jelenlegi trendekkel kell lépést tartanod ahhoz, hogy a stratégiád ebben az évben is releváns maradjon? 7 inspiráló tippet gyűjtöttünk össze a kérdések megválaszolására. Stay tuned!

1. Használd ki az intelligensebb szegmentálás és célzás nyújtotta lehetőségeket

Ahogy az e-mail marketing platformok egyre jobbak az adatok gyűjtésében, összeállításában és felhasználásában, a közönség szegmentálása, a felhasználók célzása szinte gyerekjátékká vált azok számára, akik mélyreható ismeretekkel rendelkeznek az adott felülettel kapcsolatban.

2022-ben a marketinges e-maileknek csak akkor lesz esélyük, ha a megfelelő személynek, a megfelelő időben, az egyén számára releváns tartalommal küldik el őket. Ha most az a benyomásod, hogy ez rengeteg manuális munkával jár, akkor hiányzik a lényeg. Mindaddig, amíg egy intelligens e-mail marketing platformot használsz, beállíthatsz (és részben el is felejthetsz) olyan e-mail kampányokat, amelyek egyedi időpontban, egyedi tartalmat fognak elküldeni minden kapcsolattartónak.

Természetesen az adatbázis szegmentálásához, és annak ismeretéhez, valamint ahhoz, hogy kit célozzon meg egy adott levél, részletes adatokra van szükség. Itt jönnek képbe a következő eszközök:

• Dinamikus tartalom (a statikus másolat helyett)

• Elköteleződési pontozás (a kapcsolattartók további szegmentálása aszerint, hogyan viszonyulnak a márkához)

• Viselkedésen alapuló triggerek (e-mailek küldése a kapcsolattartóknak viselkedésük alapján)

2. Emeld a perszonalizációt egy magasabb szintre

Évek óta tudjuk, hogy az e-mailek tartalmának személyre szabásából fakadó erő az e-mail marketing egyik legfontosabb trükkje, de légy őszinte: hány olyan e-mailt kapsz, amelyre valóban szükséged van az adott pillanatban?

A személyre szabás nagyszerű módja annak, hogy megragadd az olvasói figyelmet, de a feliratkozók hozzászoktak a személyre szabás szokásos alkalmazási módjaihoz. Várhatóan 2022-ben is bebizonyosodik, hogy a személyre szabottság továbbra is a sikeres e-mail marketing egyik fő alkotóeleme, de ezentúl meglepőbb, figyelemfelkeltő módokon kell használni.

7 tipp a sikeres e-mail marketing kampányokért 2022-ben - FutureManagement

Gyűjts értékes adatokat a feliratkozóidról! Tudd, hogy hol élnek, milyen árucikkeket vásároltak utoljára tőled, vagy mikor van a születésnapjuk. Egy kis kreativitással könnyen meglepheted őket azzal, ahogyan alkalmazod a személyre szabást – ahelyett, hogy a szokásos módon használnád.

3. Használj kevesebb grafikát, és legyél interaktívabb

A harmadik számú e-mail marketingtipp első blikkre meglepő lehet, hiszen a látványos grafikákkal teli e-mailek korábban egyediek és élvonalbeliek voltak, viszont miután az e-mail marketing minden márkánál fellendült, és az olvasókat egyre inkább elárasztották a promóciós tartalmak, ezek a típusú e-mailek ma már kevésbé képesek felkelteni a figyelmet, valamint szórólaphatást keltenek. És ugye mind tudjuk hol végzik a szórólapok?

Az ironikus fordulat az, hogy ahogy az e-mail marketing egyre nyereségesebbé vált, az egyszerűbb, kevésbé grafikus e-mailek emelkednek ki a tömegből. 2022-ben valószínűleg több márka választja majd a szöveges e-maileket, amelyek erőteljes cselekvésre ösztönöznek, és interakciós lehetőségeket kínálnak.

Hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Márkás, stílusos, szöveges e-mail, esetleg egy grafikával (fejléccel), cselekvésre ösztönző gombokkal és interaktív megoldásokkal.

Az interaktív e-mailek jobban fognak működni, mint az egyirányú kommunikációs technikákat alkalmazó promóciós kampányok. Ez azt jelenti, hogy újra kell gondolnod a jövőbeni kampányaidat, hogy azok inkább egy „utazásként” funkcionáljanak, mely során az olvasónak elegendő lehetősége van kapcsolatba lépni a márkával.

4. Éleszd újjá a történetmesélés erejét

Ahogy fentebb említettük, 2022-ben az adatbázisod tagjai sokkal igényesebb e-mail fogyasztók lesznek. Ennek az az oka, hogy egyes felmérések szerint egy átlagos irodai dolgozó naponta több mint 121 e-mailt kap. Mitől legyen különleges az e-mailed? Ha azt szeretnéd, hogy üzeneteid 2022-ben ne a virtuális szemetesládába landoljanak, akkor itt az ideje, hogy visszakanyarodjunk az emberi kommunikáció sarokkövéhez, és bemutassuk a 4. számú e-mail marketing tippet: a történetmesélést.

7 tipp a sikeres e-mail marketing kampányokért 2022-ben - FutureManagement

Az egyszeri promóciós kampányok helyett építs fel olyan kampány utakat, e-mail sorozatokat, amelyek valamiféle történetet mesélnek el. A történetmeséléshez erős személyes hangra is szükség van. Ez azt jelenti, hogy a márkáknak erős kommunikációs stratégiai pontokat kell megtervezniük és megszilárdítaniuk a márkaszemélyiség kialakítása érdekében. A történetmesélésről Tomi cikkében olvashatsz bővebben.

5. Építs fel egyre több automatizálást

A jövő kétségtelenül itt van a nyakunkon. A legtöbb marketinges igyekszik kihasználni az automatizálást és az AI-ban rejlő lehetőségeket, hogy minimalizálja a költségeket, a megfelelő helyre allokálja az energiát, miközben javítja a ROI-t. A marketingautomatizálási platformok korábban elképzelhetetlen eszközöket kínálnak: nem csak adatokat gyűjtenek, hanem azokat szegmentálásra, célzásra, személyre szabásra, időszerű kommunikáció kiváltására, sőt, a jövőbeli viselkedés előrejelzésére is fel lehet használni. Az automatizálást 2022-ben továbbra is alkalmazzák a marketingcsapatok minden üzletágban.

Ha a Te márkád már használ automatizálási eszközöket, akkor idén érdemes szintet lépned. Talán már használsz automatizálást szegmentálásra és célzásra, de valószínűleg még nem használod az elkötelezettség mérésére és az e-mailek kiküldésére olyan viselkedések alapján, mint például az átkattintások vagy a weboldallátogatások.

Ahhoz, hogy versenyképes legyél az e-mail marketingben, ki kell terjesztened az automatizálási eszközök használatát, és kísérletezned kell a stratégiád jelenleg manuálisan végzett részeinek automatizálásával.

6. Tartsd szem előtt az adatvédelmi irányelveket

Ez az idei évben fontosabb lesz, mint valaha volt. A feliratkozóid minden eddiginél jobban tisztában vannak a magánéletükkel és az adatvédelemmel kapcsolatos jogaikkal. Bármely márka, amely 2022-ben bizalmat szeretne szerezni a kapcsolattartóival szemben, 100%-ban át kell látnia az adatvédelmi törvényeket, és meg kell felelnie a SPAM-szabályozásnak, valamint a józan ész tiszteletben tartásának is.

7 tipp a sikeres e-mail marketing kampányokért 2022-ben - FutureManagement

Ezekre figyelj: egyértelmű opt-in-ek (megerősítések) a feliratkozáshoz, egyértelmű leiratkozási lehetőségek megadása az e-mailekben, átláthatóság az adatok felhasználásával kapcsolatban, és – mondanom sem kell – a spamnek minősülő tartalmak elkerülése.

7. Alkoss stratégiát

2022 az az év lesz, amikor az e-mail marketingben ismét a stratégiát helyezzük előtérbe. Az előttünk álló évre vonatkozó stratégiák feltérképezése segít a sikeres e-mail kampányok végrehajtásához szükséges technológiák és szoftverek azonosításában. Mielőtt nekiveselkednél az e-mail marketingben rejlő lehetőségek kiaknázásának, mindenképpen nézd meg, honnan indulsz, hova tartasz és hozd szinergiába a többi ATL/BTL stratégiáddal.

Végül pedig az általános üzenet: ha 2022-ben ki akarsz emelkedni az e-mail marketing zajából, akkor mindenképpen térképezd fel és használd ki a rendelkezésedre álló eszközöket a lehető legjobban, és kötelezd el magad még inkább az e-mail marketing automatizálás mellett. Ha a folyamat bármelyik szakaszában segítségre lenne szükséged, keress meg minket!

Lőrinczi Emese

Bloggerként kezdtem, a PPC világában folytattam szakmai tanulmányaim, a FutureManagement csapatában pedig tartalommenedzsertként találtam meg a helyem. A neuromarketing, a szövegírás, és az online tér mindig megújuló trendjeinek világa a szenvedélyem.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
CIKKEINK

Korábbi bejegyzések

2023.09.22.
Fontos a márkád hírneve

A márkánk hírnevének építésére és pozitív megítélésének megtartására fontos időt és energiát szánni. Nemcsak munkáltatói márkaépítés szempontjából fontos, hanem a szolgáltatásaink, termékeink eladhatósága miatt is. A fogyasztók számára a márka nem csupán terméket vagy szolgáltatást jelent, hanem értéket, érzelmeket és tapasztalatokat is.

2023.09.08.
Működj hatékonyabban naprakész munkaköri leírásokkal!

A céges adminisztráció és dokumentumok naprakészen tartása sok cég mumusa, azonban érdemes időt szakítanunk erre is. A munkaköri leírások aktualizálása például többszörösen kifizetődik, mutatjuk, hogyan!

2023.09.01.
Kommunikáljunk CSR tevékenységeinkről?

A válasz röviden: igen. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában. Heti témánkat egyik ügyfelünk inspirálta, akinek most több CSR projektje is van és felmerült bennük a kérdés: hogyan kommunikáljunk erről a nagyvilágban?Nézzünk meg néhány jó példát és lessünk el pár megoldást!

2023.08.17.
Legyen a karrieroldalad is vonzó!

Érdemes úgy felépítenünk a karrieroldalunkat, hogy az ne a kedvét szegje az érdeklődőnek, hanem gazdagodjon hasznos, plusz információkkal a munkakörről, illetve könnyen és egyszerűen tudjon jelentkezni az állásra.
Nézzünk meg néhány jó példát és lessünk el pár megoldást!

Lépj velünk kapcsolatba!

Elérhetőségeink
hello@futuremanagement.hu+36 30 454 81 64
IRODA
4028 Debrecen, Simonyi út 36/B.