Szeretnéd, hogy észrevételeid megértő fülekre találjanak? Mondd el a véleményed!

| |

A videómarketing új generációja 2022-ben – TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts

2022. február 02.

Olvasási idő: 9 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Pillanatnyi bevezető - Miért „tilos” a megszokás egy (közösségi média) marketing szakembernek?

2022-re a közösségi média marketing (és úgy en bloc a marketing) gondolt egyet és olyan „hipersebességre” kapcsolt, hogy a szakemberek egy része csak lohol az újabbnál újabb trendek, platformok és stratégiák után. Azt is mondhatjuk, hogy a közösségi média marketing, amit 1 – 1,5 éve ismertünk, már közelről sem hasonlít arra, amit ma tapasztalhatunk. Fenekestől felfordult a legtöbb content stratégia, az algoritmusokra rá sem lehet ismerni, a felhasználók „ingerküszöbét” pedig a Csomolungmáról is csak hunyorítva látjuk.

És hogy mit lehet ilyenkor tenni?

Noha az előző kijelentések hallatán egyre vonzóbbá válik az asztalunk szélén található „pánikgomb”, szimplán elegendő, ha ezt az egészet egy új és izgalmas kihívásként fogjuk fel. (Mert hát azokat mindenki szereti, nem igaz?)

Végre elszakadhatunk a szürke, unalmas sémáktól, a berögzült módszerektől, amelyeket még a mi elődjeink is csak az elődjeiktől hallottak. Szokás mondani, hogy a közösségi média marketingben gyakorlatilag egyetlen dolog állandó, az pedig a változás. Ez most hatványozottan igaz. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, elengedhetetlen, hogy új dolgokat tanuljunk, új elemeket építsünk be a stratégiánkba. Éppen ilyen a mostanában csillagokig ívelő videómarketing is, annak is inkább az úgynevezett „2.0-ás” verziója, melyben a rövid videóké a rivalda.

A videók szerepe és népszerűsége 2022-ben

A HubSpot felmérése szerint 2021-ben a videók számítottak a leghatékonyabbnak a marketingben. A HubSpot felmérésének keretein belül a szakemberek az alábbiakat nyilatkozták a videómarketing kapcsán:

  • a felmérésben résztvevők 59%-a állította azt, hogy használ videókat a stratégiákban,
  • a videókat használó szakemberek 76%-a szerint ez bizonyult a leghatékonyabb content típusnak 2021-ben,
  • valamint ugyanezen csoport 27%-a még azt is felvetette, hogy a videók rendelkeztek az összes content típus közül a legnagyobb ROI-val.

Ha ez nem lenne elég meggyőző ahhoz, hogy azonnal kamerát ragadj, akkor nézzünk egy hétköznapi(bb) példát:

Észrevetted, hogy az elmúlt néhány hónapban egyre többet hallasz a TikTok-ról? Esetleg van olyan ismerősöd, aki néha megoszt veled valami „halálian” vicces, pár másodperces videót? Netalán Te is beleesel mostanság abba a csapdába, hogy órákon keresztül csak pörgeted a ForYou feed-jét?

Meg kell nyugtassunk, rajtad kívül több millióan vannak így már Magyarországon is!

A TikTok hirtelen jött óriási népszerűsége egy az egyben bizonyíték arra, hogy az embereknek bejön a rövid formátumú videó, ezért érdemes foglalkozni vele.

A videómarketing új generációja 2022-ben - FutureManagement

A közösségi platformok reakciója a változásra

Emlékszel még arra, amit a cikk elején mondtam? Valamit a változásról esetleg? Ja, igen, hogy rendkívül fontos, hogy lépést tartsunk a változással és a trendekkel annak érdekében, hogy sikeresek legyünk.

Ez fokozottan igaz a különböző közösségi platformokra is. Látván ugyanis a TikTok, valamint a rövid videók népszerűségét, a többi platform is fejvesztve igyekszik felvenni a fonalat, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a videókra. Ennek köszönhetően több, új – néhol kicsit fejletlen – felület is született a legnagyobb platformok (Instagram, YouTube) szárnyai alatt.

Ezek a felületek (Instagram Reels, YouTube Shorts) nem csupán nagyobb teret engednek a kreatív koncepcióknak, de jelentős növekedést is nyújthatnak azok számára, akik elkötelezetten foglalkoznak velük. Tekintsünk úgy erre, mint egy olyan lehetőség, ami megsokszorozhatja az organikus elérésünk, új vásárlókat/követőket szerezhet nekünk, és még csak milliós eszközökre sincs szükségünk hozzá.

Sikerült meggyőznünk? Fenomenális! Akkor most vegyük végig, hogy milyen platformokat használhatsz a saját videómarketingedben!

A videómarketing új generációja 2022-ben - FutureManagement

Milyen platformra készíthetek videókat?

1. TikTok

A videómarketing új generációja 2022-ben - FutureManagement

Szerintem ez az a platform, amiről mostanra már keveset kell beszéljek.

A TikTok jött, látott, hódított, és köszöni szépen, azóta is remekül van a több mint 1 milliárd havi aktív felhasználójával, akik átlagosan napi 52 percet töltenek el a platformon.

A platform az elsők között alkalmazta a rövid videós formátumot, kezdetben 15 másodperces, majd 1 perces, végül 3 perces videók formájában. Népszerűségéhez hozzájárult a koronavírus járvány okozta bezártság, izoláció is, valamint az a kendőzetlenség és „filter-mentesség”, ami például az Instagramra nem jellemző.

Napjainkban Magyarországon is egyre több vállalkozás és márka kezdi el használni, elsősorban a nagy népszerűsége és jellemzően fiatal közönsége miatt. Ha nem foglalkoztál volna vele eddig, akkor minél hamarabb vess rá egy pillantást, hiszen egy rövid ideig még lehet esély arra, hogy könnyedén népszerűvé válj, és több százezer embert szólíts meg hirdetések és ráfordított pénz nélkül!

(Rövid megjegyzés: Természetesen nem minden vállalkozás és márka számára megfelelő a TikTok. Ha esetleg nem vagy biztos benne, hogy a Te bizniszednek helye van a platformon, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket IDE KATTINTVA.)

Ha pedig már egy kicsit jobban otthon vagy a TikTok-ban, akkor nyugodtan nézz rá a korábbi cikkeinkre is a témában néhány extrán hasznos infóért!

2. Instagram Reels

A videómarketing új generációja 2022-ben - FutureManagement

Az Instagram Reels meséje elég göröngyösen kezdődött, hiszen tisztán látszik, hogy a fejlesztők (kisebb-nagyobb módosításokkal) egy TikTok „másolatot” akartak készíteni. Ezzel alapból nem lenne akkora probléma, hiszen ami működik, az bizony működik, viszont kezdetben még sok hiányossággal küszködött a felület, melyeket mostanra már elég szépen kiküszöböltek.

A Reels felülete rendkívül hasonló a TikTok-éhoz, így nem kell mindent előröl kezdenünk, ha ide is szeretnénk tartalmat gyártani. A séma ugyanaz: rövid, vertikális videók, amelyek alá tudunk zenét és egyéb hangokat rakni, megszínesíthetjük filterekkel, és még akár feliratozhatjuk is.

Várjunk, most akkor a Reels egy az egyben egy „TikTok 2.0”?

Nem teljesen, ugyanis számos különbséget is felfedezhetünk a két videós felület között.

  • Az Instagram Reels még jelenleg is fejlesztések alatt áll, így kevésbé kiforrott, mint a TikTok.
  • A Reels-en maximum 60 másodperces videókat tudsz készíteni, míg a TikTok-on már egészen 3 percig is tarthat egy videó.
  • A Reels filter- és effektpalettája kevésbé széleskörű, mint a TikTok-é.
  • A közönség a két felületen eltérő demográfiával rendelkezik, így a Reels-en több célcsoportot lehet megszólítani, viszont a TikTok kedvezőbb, ha a fiatalabbak figyelméért harcolsz.
  • A Reels analitikái kevésbé térnek ki a részletekre, mint az a TikTok esetében megfigyelhető. (Megjegyzés: Az Instagramon azonban megtudhatjuk, hogy a közönségünk milyen demográfiai csoportokból áll össze, ami egy rendkívül vitális faktor a tartalomgyártásban.)

Ezek a dolgok viszont egyáltalán nem biztos, hogy így is fognak maradni, tekintettel az Instagram 2022-es törekvéseire, melyek közül a legjelentősebb a videós tartalmakra való erős fókusz.

3. YouTube Shorts

A videómarketing új generációja 2022-ben - FutureManagement

És akkor el is érkeztünk a cikk utolsó szereplőjéhez, a YouTube üdvöskéjéhez, amely annak ellenére, hogy már régebb óta elérhető Magyarországon, mint az Instagram Reels, működése kevésbé ismert, tekintettel arra, hogy jelenleg is bétaverzióban üzemel.

A YouTube Shorts nem meglepően egy rövid formátumú videók megosztására és nézésére alkotott platform, ahol (általában) vertikális, 60 másodpercnél rövidebb videókat találhatunk. (Ez mostanra már elég ismerősen hangzik, nem?)

Látván a TikTok és az Instagram Reels népszerűségét, természetesen a világ legnagyobb videós platformja is úgy döntött, hogy beszáll a versenybe. Éppen ezért 2020 szeptemberére megjelent a Shorts első formája, melyet azóta is folyamatosan tökéletesítenek és tesztelnek a világ számos országában (köztük Magyarországon is).

A Shorts működése lényegében hasonlít az előző kettő felületéhez, így felesleges részletekbe menő eposzokat zengeni róla. A Shorts szerkesztőfelülete jelenleg a telefonos applikációban érhető el, így számítógépről csak a már előre felvett és elkészített videókat tudjuk feltölteni a megszokott módon („Creator Studio” segítségével). Mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy a videó címében és/vagy leírásában és/vagy tagek között említsük meg a „#Shorts” címszót, mivel ez segít az algoritmusnak bekategorizálni az adott tartalmat. (Amennyiben szeretnél erről bővebben olvasni, KATTINTS IDE.)

Amit még érdemes kiemelnünk a YouTube Shorts esetében, az nem más, mint a YouTube Shorts Fund, amely egy 100 millió dolláros pénzalap azzal a céllal, hogy megjutalmazza az eredeti és minőségi rövid videókat készítő alkotókat. A pénzjutalom kiosztása kiválasztás alapján történik, illetve számos feltételhez is kötött, azonban a jó hír, hogy Magyarországon is elérhető. (Még több infó a Shorts Fund-ról ITT.)

Mindent egybevetve elmondható, hogy a YouTube Shorts szintén egy ígéretes kezdeményezés, azonban nagyobb mértékű fejlesztésre szorul, mint társai, valamint Magyarországon még egyelőre kevésbé elterjedt.

Összegzés

Az imént felsorolt platformok mindegyikének középpontja a rövid videó (valamint a videómarketing), amely tetszik, nem tetszik, de idén nagy valószínűséggel átveszi az uralmat a különböző content típusok között. Erre pedig igenis készülni kell, ha nem szeretnénk lemaradni az egyre növekvő versenyben. Az egyes platformok mindegyike hasonló koncepcióra épül, a legfejlettebb azonban a három közül egyértelműen a TikTok, hiszen lényegében ez felelős a videómarketing új generációjának kialakításáért és a rövid videós tartalmak jelenlegi népszerűségéért.

A sztori azonban itt nem áll meg, hiszen most éppen a világ legnagyobb platformjai versengenek a figyelemért, amelyek nem csak régebb óta vannak jelen a piacon, mint a TikTok, de szélesebb demográfiai lefedettséggel is rendelkeznek. Az igazság az, hogy a videós platformok napról napra változnak, növekednek, így most még nagyon nehéz lenne megmondani, hogy melyik lesz az, amelyik végsősoron felállhat a dobogó tetejére.

A videómarketing új generációja 2022-ben - FutureManagement

... még valami: Content Recycling

Gondolj csak bele, ha felveszel egy videót, azt első körben három különböző platformra is feltöltheted (TikTok, Reels, Shorts), amelyeknek az organikus elérése jelenleg finoman szólva is az „egekben van”. Ha csak ezt nézzük, máris megérheti kamerát ragadni.

De mi van akkor, ha mondjuk felveszel egy hosszabb videót, amiből már egy kis módosítással egy podcast is lehet? Gondoljuk csak tovább, miért ne foglalhatnád írásba a videóid mondandóját és készítenél belőlük blogcikket? Ez már 5 különböző felhasználás, és még nem beszéltünk a hírlevélről, valamint a Facebook bejegyzésről sem, ami már csak hab a tortán.

Mi ez, ha nem „zöld content marketing”?

(Megjegyzés: Természetesen az lenne a legjobb, ha minden felületre más és más tartalom menne ki, ez azonban nem mindig kivitelezhető, hiszen valamikor aludnunk is kellene. Az elgondolás lényege itt a videók multifunkcionalitása, melyhez ha egy kis kreativitást is társítunk, rendkívül sikeresek lehetünk.)

A videómarketing új generációja 2022-ben - FutureManagement

Nyugi, segítünk!

Úgy döntöttél, hogy szívesen belevágnál a videómarketing rejtelmes útvesztőjébe, de nem megy egyedül? Fordulj hozzánk bizalommal és mi segítünk, hogy olyan videómarketing stratégiád legyen, amely nem csak új ügyfeleket, de sikeres online jelenlétet is biztosít Neked!

Balogh Balázs

A személyes márkaépítés során rájöttem, hogy az emberek éheznek az új trendekre és a hitelességre. Z-generációs tartalommarketingesként küldetésem mindezeket testhez álló módon megvalósítani.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
crossmenuchevron-down