fbpx
+36304548164 [email protected]

Az Egyesült Államok kongresszusának mindkét háza levelet küldött a Facebooknak, amelyben arra utasítják őket, hogy szüntessék be a Libra fejlesztését, amíg a törvényhozók alaposabban meg nem tudják vizsgálni a kriptopénz lehetséges gazdasági hatásait. A pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottság elnöke szorgalmazta, hogy tartsanak nyilvános meghallgatásokat. Mit is jelent ez?

Zuckerberg számára biztosan egy újabb nehéz csörtét. Az első meghallgatást július 17-re tűzték ki, a következő címmel: „A Facebook által előterjesztett kriptovaluta és annak a felhasználókra, a befektetőkre és az amerikai pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata”. Valljuk be, nem túl bizalomgerjesztő a megnevezés. A kongresszus azt feszegette a meghívóban, hogy aggasztó, hogy milyen kevés információt osztottak meg a Libra működésével és céljával kapcsolatban. Valamint arról sem tájékoztattak senkit teljeskörűen, hogy milyen intézkedéseket tesznek a leendő felhasználók és a tranzakciók védelme érdekében. A kongresszus szerint, ha az ilyen termékeket és szolgáltatásokat nem szabályozzák megfelelően, akkor azok rendszerszintű kockázatot okozhatnak, amelyek a USA és a világ pénzügyi stabilitását is veszélyeztetik.

A képviselőház mellett a bankfelügyeleti bizottságtól is kapott korábban levelet a Facebook vezér, ahol a következő kérdéseket boncolgatták a Libra kapcsán:

  • Hogyan működne ez az új kriptovaluta-alapú fizetési rendszer és milyen lépéseket tettek, hogy biztosítsák a törvényi szabályoknak megfelelő működést?
  • Milyen adatvédelmi és fogyasztói biztosítékokkal rendelkezik az általuk fejlesztett rendszer?
  • A Facebook tervezi megosztani hamradik felekkel a felhasználói információkat?
  • Vannak-e a Facebooknak információi arra vonatkozóan, hogy az egyének alkalmasak-e hitelfelvételre, biztosítás kötésére vagy munkavégzésre?

A klasszikus bankrendszer felhasználói (kvázi az egész világ) hozzászoktak ahhoz, hogy a tranzakcióik és a pénzük biztosítva van az állam által. Márpedig a befektetők és a felhasználók sem fognak ebből engedni. Ehhez pedig együtt kell működnie az USA és az EU vezetőivel is a Facebooknak.

A kritikusok nem jósolnak nagy jövőt a Libra valutának az USA és az EU területén. Egybehangzóan azt állítják, hogy a pénzügyi és banki szabályozás túl szigorú mindkét területen, aminek a Facebook feltehetőleg nem akar és nem is tudna eleget tenni. A projekt azonban annyira innovatív, hogy meglehet, van valami Zuckerberg zsebében, amivel áthidalja a problémákat.

Az előzményeket ide kattintva olvashatod.

Kattints az értékeléshez
[Összesen: 0 Average: 0]