fbpx
+36304548164 [email protected]

Gondoltad volna, hogy egy ilyen listán a top 10-be fér a Libri? Kíváncsi vagy a többi szereplőre és néhány érdekes adatra? Szerencsére a GKI Digital már 5 éve publikálja a legnagyobb forgalmú webáruházak listáját.

Először élen az eMAG

Korábban az Extreme Digital-nak bérelt helye volt a dobogó legtetején. 2018-ban azonban nagyobb árbevételt produkált az eMAG. Igaz, a közelmúltban bejelentették fúziójukat, amely 2020-ban jön létre és minden bizonnyal felborítja majd Magyarország webáruházainak piacát.

A fejlődés kulcsa a többcsatornás értékesítés

Érdemes végignézni a listán, hogy a vezető helyeken többnyire elektronikai eszközöket forgalmazó webáruházak üzemelnek. Ezt követően azonban egyre inkább erősödnek azok a vállalatok, amelyek többcsatornás értékesítést folytatnak és rendelkeznek fizikai bolttal is.

Mi lehet ezen vállalatok tekintélyt parancsoló növekedésének az oka? A márkaismertség. A fogyasztóknak az egyik legnagyobb bizonytalanságot csökkentő tényező, ha már hallották valahol a bolt nevét, ahol vásárolnak. Ki ne hallott volna már a Media Marktról vagy Telekomról? A fogyasztók éppen ezért, sokszor a magasabb ár ellenére is inkább őket választják az online vásárlások során is, mintsem egy ismeretlen webshopot. További előnyük, hogy az üzleteik átvevőpontokként is funkcionálnak.

Az FMCG szektorban komoly piaci potenciál rejlik

Kezdjük az alapfogalmaknál. Mi is az az FMCG? Egy angol mozaikszó, melynek jelentése: napi fogyasztási cikkek. Elsősorban itt élelmiszerekre gondol mindenki, de nem csak az tartozik bele ebbe a kategóriába, hanem minden, amit napi vagy heti rendszerességgel vásárolunk.

Ebben a szektorban hatalmas kiaknázatlan piac van jelenleg. Ennek több oka is. Az első, hogy az ország lefedettsége igen hiányos, ha a bevásárlóközpontokra gondolunk. A falusi kis boltokban pedig közel sem akkora a választék és jó eséllyel az ár is magasabb. Sokaknak pedig esélye sincs autóba ülni és 20-40 kilómétert kocsikázni egy bevásárlásért. Éppen ezért az online rendelés és házhozszállítás óriási előnyt jelent ebben a szegmensben.  Másik ok, hogy ezekben a fizikai üzletekben általában kígyózó sorok várnak az emberre. Rohanó világunkban pedig ki szereti az idejét sorban állással tölteni? Könnyebb kiválasztani egy időpontot, hogy mikorra hozzák ki az általunk kivánt napi fogyasztási cikkeket.

Ilyen vállalatok közül jelenleg csak a Tesco kapott helyet a top 10 között, de figyelemreméltó adat, hogy az Auchan második teljes évében a 14. helyig jutott. Nem véletlenül lépett be az online piacra a SPAR is 2019 áprilisában.

A címben említett érdekesség, hogy a lista tizedik helyét foglalja el a Libri, amely köztudottan könyvek forgalmazásával foglalkozik. Igaz, előre lépni nem tudtak a ranglétrán, de megőrizték piaci helyzetük, köszönhetően online fejlesztéseiknek.

Érdemes figyelemmel követni az ilyen listákat mindenkinek, aki jelen van az e-commerce területén, mert számos érdekesség, piaci trend olvasható ki belőlük.

Szeretnél többet kihozni webshopodból? Kérj ajánlatot!

forrás: https://gkidigital.hu/2019/05/28/toplista/

Kattints az értékeléshez
[Összesen: 0 Average: 0]