Buyer persona - Ezért alkosd meg álmaid vásárlóját!

2021.11.19.
A cikk írója:
futuremanagement

A célcsoport meghatározás egy alapvető feladat minden vállalkozás számára, amely a marketingstratégia kulcsfontosságú részét képezi. Erre több megoldás létezik, egy azonban biztos. A hagyományos, célcsoportok elemzésére használt szegmentálási megoldások az online marketing világában nem, vagy csak nehezen alkalmazhatók, ezért új megoldásokhoz kell folyamodni.

Mi az a buyer persona, és miért van rá szükség?

A fent említett probléma megoldására egyre gyakrabban használják a buyer persona készítést, amely tulajdonképpen nem más, mint a célközönséged – azaz a célcsoportod kitalált, meghatározott, konkrét képviselője. Tehát a persona valójában egy számodra ideális ügyfélkarakter. Egy dolgot azonban fontos tisztázni, mielőtt tovább lépnék. A buyer persona nem az egész célcsoportot fedi le, hanem annak csupán egy, azonosítható személyét.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért van erre valójában szükség. A válasz egyszerű. Csak akkor tudsz célcsoportod számára személyre szabott tartalmat készíteni, ha megismered a tagjait. Meg kell tudnod érdeklődési körüket, minőség iránti igényüket, vásárlási szokásaikat, céljaikat, kihívásaikat, valamint értékeiket. Mindezek nélkül marketingstratégiád és marketingkommunikációd sikertelen lesz.

Hogyan készítsd el gyorsan és egyszerűen te is?

1. Kezd az alapoknál: kutass egy kicsit

Ha nem szeretnél feleslegesen dolgozni, akkor van egy jó tanácsom, kezdd a buyer persona készítést adatelemzéssel. Erre a feladatra tökéletes a Facebook Audience Insights, vagy a Google Analytics felülete. Egy rövid kutatás után megtudhatod, hogy melyik nem és korcsoport az, amelyik számodra releváns. Ezen ismeretek a leendő personád alapvető vázát képezik majd.

Buyer Persona

2. Építsd fel a persona vázát

Tételezzük fel, hogy a célcsoportodban a legnagyobb számban a 25–34 év közötti nők vannak jelen. Mindezek tudatában kezdődhet a persona vázának felépítése, melyet érdemes az alábbi szempontok szerint kivitelezni:

- Név

- Munkahely és beosztás

- Demográfia (pl.: életkor, jövedelem, lakhely, iskolai végzettség, családi állapot)

- Célok és kihívások (pl.: mit szeretne elérni, milyen nehézségekkel küzd)

- Értékek és félelmek (pl.: mi a legfontosabb számára, mik okoznak félelmet)

- Motivációk hierarchia alapján (pl.: 1. család, 2. munka, 3. barátok...stb.)

- Értékek termékek/vásárlás esetén (pl.: kimagasló ár-érték arány)

- Befolyásoló tényezők vásárlási döntés esetén (pl.: pozitív társadalmi megítélés)

- Egyéb információ (hobbi, érdeklődési kör)

- Hogyan segíthetsz neki? (pl.: széles választék biztosítása)

- Hol és mikor éred el? (a közösségi média felületein belül)

Buyer Persona

Ez azonban nem feltétlen elegendő. Keress egy olyan képet, amely az általad elképzeld personára a leginkább hasonlít. Így nemcsak a terved színvonalát emelheted, hanem a harmadik lépés kivitelezését is nagy mértékben segíted.

3. Engedd szabadjára a képzeleted

Most már tudod célcsoportod korosztályát, nemét és külső megjelenését. Egy lépés van hátra, szöveggel és adattal feltölteni az egyes szempontokat. Ez az a rész, amikor elengedheted a képzeletedet – természetesen a realitás talaján maradva.

Mire gondolok pontosan?

Cikkünk alanya, a 25 éves egyetemista lány valószínűleg nem egy multinacionális cég vezetője, és nem jár Porsche-val. Az viszont már sokkal valószínűbb, hogy iskola mellett dolgozik, zsúfoltak a hétköznapjai, próbál családjára és barátaira egyaránt időt fordítani, helytállni tanulóként, barátként, kollégaként, valamint pénzével is tudatosan bánik.

Az elemzésre visszatéve, fontos megjegyeznem, hogy elkészített leírásod ne tartalmazzon sablon szövegeket. Ilyen például: átlagos fizetés, helytállás minden területen...stb.

Az egyes pontokat magyarázd is meg, mert ezzel értheted meg jobban álmaid vevőjét. Ha a feladatot komolyan veszed, és ráfordítod a szükséges időt, akkor végeredményként egy olyan elemzést kapsz, amely segít a terméked vagy a szolgáltatásod pontosabban célozni.

Buyer Persona

Munkára fel! Készíts buyer personát!

Bízok benne, hogy a cikk végéhez közeledve sikerült meggyőzzelek arról, hogy a képzeletbeli vásárló megalkotása elengedhetetlen része a stratégiaalkotásnak. A siker (egyik) kulcsa ugyanis az ügyfélismeret. Különlegeset és személyre szólót adni akkor tudsz, ha megismered azt, akinek vagy akiknek adni szeretnéd. Éppen ezért, ha szükséges, ne csak egy, hanem több buyer personát is készíts!

Zárszóként pedig még egy hasznos gondolat: elkészült elemzésedet rendszeres időközönként (körülbelül 3-4 havonta) ne felejtsd el frissíteni!

Sok sikert!

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down