Digitális nomád praktikák

2020. április 17.

Olvasási idő: 4 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Ahogy azt az előző cikkemben olvashattad, 10 napig digitális nomádként dolgoztam New Yorkban. Az előző cikk folytatásaként most próbálom bemutatni azokat a praktikákat, amelyek fontosak a digitális nomád lét megszervezéséhez és kivitelezéséhez.

A témát roppant fontosnak tartom a jelenlegi helyzetben, hiszen a trendek és statisztikák szerint az elkövetkező évtized a digitális nomádokról fog szólni.

Ahogy minden történet, az enyém se volt előzményektől mentes.

Emlékszem úgy nagyjából 6 éve  Tim Ferris 4 órás munkahét című könyvét olvasva jött meg a kedvem a digitális nomád életformához, amit aztán különböző nomád blogok olvasása követett, majd a végső löketet az adta számomra hogy csatlakoztam tavaly szeptemberben a FutureManagement csapatához és 3 hónap elteltével lefoglaltam a repjegyem New Yorkba, hogy belekóstolhassak - ha csak egy rövid időre is - ebbe a létformába.

Ennyire egyszerű lenne? Korántsem! Hiszen megfelelő tervezés nélkül nem is érdemes belevágni.

Na de kezdjük is az elején!

digitális nomád

Ki is az a digitális nomád?

Az a személy, aki a távmunka és a mai technológia lehetőségeit kiaknázva egy laptoppal felszerelkezve a világ bármely pontjáról képes dolgozni.

Mi kell ahhoz hogy digitális nomád légy?

Csupán egy laptopra és interneten végezhető munkára van szükséged.

Néhány kompatibilis munkakör a teljesség igénye nélkül: 

Programozó, webfejlesztő, grafikus, webáruház tulajdonos, youtuber, instagrammer, online marketing szakember (pl. PPC vagy SEO), szövegíró, fordító, nyelvtanár, fotós, life coach, tanácsadó, virtuális asszisztens, stb.

3 formában végezhető:

 • dolgozhatsz cégnél,
 • lehetsz szabadúszó,
 • építheted a saját vállalkozásodat

Melyek a legtutibb digitális nomád városok?

Szinte bármelyik város alkalmas a feladatra, hiszen a legfontosabb dolog, a wifi rendelkezésre áll nagyon sok helyen.

Tekintettel hogy a digitális nomádok többsége több hetet vagy akár több hónapot eltöltenek egy helyen, ezért van néhány nagyon lényeges szempont, amiket figyelembe kell venned a kiválasztásnál.

A nomadlist.hu különböző fontos szempontok alapján rangsorolja a városokat a digitális nomádok számára:

 • jó minőségű és stabil internet
 • megélhetési költségek (magas életminőség kevés pénzből)
 • helyek, ahonnan dolgozhatsz
 • éghajlat/időjárás
 • életminőség
 • biztonság
 • forgalmi biztonság
 • egészségügy
 • boldogság
 • levegő minősége
 • külföldiekhez való hozzáállás
 • angol nyelvtudás
 • faji tolerancia
 • szórakozási lehetőségek
 • éjszakai élet
 • stb.
FutureManagement - 10 napig digitális nomádként dolgoztam New Yorkban. Összegyűjtöttem azokat a praktikákat, amelyek fontosak a digitális nomád léthez. Te belevágnál?

A nomadlist.com-on láthatod melyik városokat értékelik a legjobban. Illetve a megélhetési költségek is fel vannak tüntetve városonként.

Hoppá, Budapest az első a listán, hiszen egy nagyon jó ár-érték arányú város világviszonylatban, ahol nagyon sok külföldi nomád szokott dolgozni co-working helyeken békeidőben.

Viszont ha magunkból indulunk ki, akkor a következő néhány külföldi város lehet nyerő számunkra, ahol a fenti szempontok is jelen vannak:

 • Canggu, Bali (Indonézia)
 • Bangkok (Thaiföld)
 • Buenos Aires (Argentina)
 • Ko Pha Ngan (Thaiföld)
 • Taipei (Taiwan)
 • stb.

A listából jól látszik, hogy a kellemes éghajlatánál és a kedvező árainál fogva Dél-Kelet Ázsia vált a digitális nomádok egyik paradicsomává.

Hogyan válj digitális nomáddá?

1. Döntés

A döntés roppant fontos, hogy tudatosan elhatározzuk, hogy digitális nomádnak állunk és vegyük tudomásul, hogy ez bizony lemondásokkal fog járni.

2. Kezdő büdzsé

Akik tudnak takarékoskodni azok bizony nagy előnyben vannak most, hiszen pár hónapos biztonsági tartalákkal érdemes nekivágni  a nagy útnak, ha eseteg menet közben hiba csúszna a gépezetbe. Akár érdemes egy félévnyi költőpénzre is félre tenni.

3. Csatlakozás digitális nomád közösségekhez

Érdemes új, a témában már tapasztalt emberek közösségéhez csatlakozni, akik szuper tippekkel és ötletekkel tudnak szolgálni az adott helyről ahová szeretnél menni.

4. Tanulás

Ha esetleg még nem rendelkezel a fent említett munkák valamelyikével, akkor érdemes elkezdened elsajátítani valamelyiket. Egyes munkákat egy éven belül el tudsz sajátítani megfelelő alázattal és kitartással.

5. Úticél

Akár a fenti segítséggel, akár önálló kereséssel döntsd el melyik helyre szeretnél elmenni és készülj fel belőle!

6. Tervezés

A tervezés az egyik legfontosabb dolog: utazási előkészületek, co-working helyek felkutatása, ingatlanok/szállások lefixálása, stb.

7. Élet felszámolása

Albérlet felmondása vagy lakás kiadása, ingóságok elraktározása, adminisztratív dolgok elintézése, elbúcsúzás rokonoktól, barátoktól.

8. Időbeosztás elsajátítása

A másik nagyon fontos dolog az időbeosztás. Ennek előfeltétele az önfegyelem, amit meg kell tanulnod gyakorolni magadon, hogy tudd tartani a napi rutinokat és hatékonyan tudj dolgozni. Érdemes már itthon elsajátítanod ezt, hogy az egészséges élet-munka egyensúly meglegyen ott is.

FutureManagement - 10 napig digitális nomádként dolgoztam New Yorkban. Összegyűjtöttem azokat a praktikákat, amelyek fontosak a digitális nomád léthez. Te belevágnál?

Összességében elmondható, hogy megfelelő skillekkel és munkával, valamint egy nagy adag kurázsival és kalandvággyal bárkiből lehet digitális nomád. Nagyon fontos hogy nyitottak legyünk a világra, merjünk kilépni a konfortzónánkból. Ha mind ezek megvannak, egyszerűen csak váltsd valóra az ámlod!

Vásári András

SEM specialista vagyok, PPC (Google Ads) kampányokat kezelek és SEO (keresőoptimalizás) fealdatokat látok el a FutureManagement csapatában.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
CIKKEINK

Korábbi bejegyzések

2024.01.16.
Employer branding évtervezés – kerüld el a legnagyobb buktatókat!

Új év, új célok? Ha a munkáltatói márkádat szeretnéd megerősíteni, érdemes az alapoknál kezdeni. Mutatjuk azokat a hibákat, amiket mindenképp kerülj el az employer branding éves stratégiád tervezésnél és a kommunikációdban!

2023.11.24.
Mit kínálj a munkavállalónak, hogy Te legyél a befutó?

Mit kínálj a munkavállalónak, hogy Te legyél a befutó?
Kivonat: Elolvastuk a Randstad 2023-as globális employer branding felmérés eredményét és kiszemléztük belőle azt az 5 legfontosabb tényezőt, amely motivál egy munkavállalót, amikor munkahelyet választ.

2023.11.10.
Fizetésemelés: így teremts pozitív hatást a kommunikációddal!

Az év végéhez közeledve nemcsak a munkateher növekszik a legtöbb munkahelyen, hanem az érdeklődés a bérkérdés körül is. Mire érdemes figyelned a béremelés kommunikációjánál és hogyan tartsd fenn a motivációt év közben is? Mutatjuk!

2023.10.24.
Agilis munkamódszer - Előnyök és hátrányok

Az agilitás egy olyan szemléletmód, amely vállalati környezetben a munkafolyamatok hatékonyságára helyezi a hangsúlyt, rugalmas és folyamatosan változó munkavégzési módszert jelent.

Lépj velünk kapcsolatba!

Elérhetőségeink
hello@futuremanagement.hu+36 30 454 81 64
IRODA
4028 Debrecen, Simonyi út 36/B.