Employer branding – A legfontosabb márkaértékek a munkavállalók számára

2021. december 16.

Olvasási idő: 4 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Úgy érzed, mostanában megrekedt az employer branding tevékenységed a „majd posztolunk, ha valakinek lesz ideje” szinten? Ha igen, itt az ideje újból felszállni a munkáltatói márkaépítés zakatoló vonatára!

A vállalatok többsége már felfedezte a munkáltatói márkaépítésbe való befektetés előnyeit. Ha szeretnél kitűnni cégeddel a sokaságból, ideje neked is tudatosan építened vállalkozásod márkáját.

Mi is az employer branding?

Az employer branding, azaz a munkáltatói márkaépítés egy olyan, folyamatosan fejlesztésre szoruló terület a vállalkozások életében, amely a munkavállalók számára teszi vonzóvá a céget. Megkönnyíti a kiválasztási folyamatot, hatékonnyá teszi a közös munkát, növeli az elköteleződést, fokozza a teljesítményt és hozzájárul a fluktuáció mérsékléséhez. Az employer branding tehát egy hosszú távon hasznos és megtérülő befektetés, amelyet egyetlen vállalatnak sem szabad(na) félvállról vennie.

Tudtad? Egy rendszeresen és tudatosan ápolt munkáltatói márka akár 50%-kal képes csökkenteni a vállalatra nehezedő felvételi költségeket. (Forrás: glassdoor).

De melyek azok a márkaértékek, amelyeket egy vállalatnak ténylegesen érdemes kihangsúlyoznia az employer branding tevékenység során? Többek között erre a kérdésre kereste a választ a Randstad.

Employer Branding

Randstad Employer Brand Research – mi is ez pontosan?

A Randstad Employer Brand Research a világ legátfogóbb, legmélyebb független munkáltatói márkakutatása, amely több ezer vállalat közül választja ki a legvonzóbb munkaadókat.

A kutatás mintegy 190,000, a 18-64 éves korosztályból kikerülő válaszadó véleményét gyűjti össze 34 piac 6,493 vállalatáról. Magyarországon több mint 7,600 fő vett részt a kutatásban.

Az elemzés betekintést nyújt a potenciális munkavállalók munkahelyválasztási szempontjaiba és motivációiba. Miért részesítik előnyben az emberek az egyik vállalatot vagy iparágat a másikkal szemben? Mi motiválja őket arra, hogy a munkáltatójuknál maradjanak, vagy épp máshol keressenek munkalehetőséget?

Különbség van az elvárás és a kínálat között

Általánosságban elmondható, hogy elég nagy különbség van aközött, amit a munkavállalók elvárnak egy munkahelytől, és aközött, amit egy cég magáról kommunikál.

A legnagyobb különbség, hogy míg a munkavállalók számára a vonzó fizetés és a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb egy ideális munkahely esetén, addig a hazai vállalatok a jelenlegi értékajánlatok között ezeket a 6. és a 8. helyre sorolják jelenlegi értékajánlatai között.

De mégis mely márkaértékek bizonyultak a legfontosabbnak employer branding szempontból a kutatás során? Nézzük!

Employer Branding

Ezek a legfontosabb márkaértékek egy munkahelyen

A friss kutatás rámutat, hogy Magyarországon a munkahelyválasztást befolyásoló legfontosabb tényezők rangsora szinte változatlan az elmúlt évekhez képest.

A válaszadók számára továbbra is a vonzó munkabér a legfontosabb, a pandémia idején sem csökkent ennek jelentősége:

76%-uk tartja a bérezést a leghangsúlyosabb értékelési szempontnak.

Ugyanakkor hasonlóan fontos a kellemes munkahelyi légkör (71%), az állás hosszú távú biztonsága (66%) és a vállalat pénzügyi stabilitása (66%) is, amelyeket a munka-magánélet egyensúlya (61%) követ.

2020-hoz képest mind a bérezésnek, mind a kellemes munkahelyi légkörnek és az állás hosszú távú biztonságának a jelentősége növekedett, a bérezést 3%-kal, a másik két szempontot 10-10%-kal többen jelölték meg.

Employer Branding

Még nagyobb növekedés tapasztalható azonban a work-life balance és a munkaadó pénzügyi biztonságának jelentőségében. Idén a munkáltatók megítélését befolyásoló tényezők élbolyában szerepel két új szempont is, amit a COVID-19 járvány hatásának tekinthetünk: az otthonról dolgozás lehetősége és a COVID-19 szempontjából biztonságos munkahelyi környezet: az előbbit a megkérdezettek 38%-a, az utóbbit 33%-a tartja fontosnak.

Melyek a legvonzóbb munkahelyek Magyarországon?

A kutatás eredményeképpen a 3 legvonzóbb hazai vállalat munkavállalói szempontból a Samsung, a LEGO és a Mercedes.

Employer Branding

Ne feledd, a márkád a legnagyobb értéked!

Munkáltatói márkája minden vállalatnak van – akkor is, ha eddig nem foglalkoztak vele tudatosan. Kezdd el már ma tudatosan ápolni a vállalkozásod hírnevét, és emeld az employer branding tevékenységed egy következő szintre! Segítségre lenne szükséged? Keress minket bizalommal, és fedezzük fel együtt céged legnagyobb értékeit!

Kutatás forrása: randstad

Krivi Dóra

“Marketing is about spreading the love” - employer branding szakértőként, szövegíróként, LinkedIn speacialistaként mindennap ezzel a szellemiséggel dolgozom.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
CIKKEINK

Korábbi bejegyzések

2024.01.16.
Employer branding évtervezés – kerüld el a legnagyobb buktatókat!

Új év, új célok? Ha a munkáltatói márkádat szeretnéd megerősíteni, érdemes az alapoknál kezdeni. Mutatjuk azokat a hibákat, amiket mindenképp kerülj el az employer branding éves stratégiád tervezésnél és a kommunikációdban!

2023.11.24.
Mit kínálj a munkavállalónak, hogy Te legyél a befutó?

Mit kínálj a munkavállalónak, hogy Te legyél a befutó?
Kivonat: Elolvastuk a Randstad 2023-as globális employer branding felmérés eredményét és kiszemléztük belőle azt az 5 legfontosabb tényezőt, amely motivál egy munkavállalót, amikor munkahelyet választ.

2023.11.10.
Fizetésemelés: így teremts pozitív hatást a kommunikációddal!

Az év végéhez közeledve nemcsak a munkateher növekszik a legtöbb munkahelyen, hanem az érdeklődés a bérkérdés körül is. Mire érdemes figyelned a béremelés kommunikációjánál és hogyan tartsd fenn a motivációt év közben is? Mutatjuk!

2023.10.24.
Agilis munkamódszer - Előnyök és hátrányok

Az agilitás egy olyan szemléletmód, amely vállalati környezetben a munkafolyamatok hatékonyságára helyezi a hangsúlyt, rugalmas és folyamatosan változó munkavégzési módszert jelent.

Lépj velünk kapcsolatba!

Elérhetőségeink
hello@futuremanagement.hu+36 30 454 81 64
IRODA
4028 Debrecen, Simonyi út 36/B.