|

Hogyan írj profin? Azaz a marketing szövegírás 10 parancsolata

2021. október 18.

Olvasási idő: 7 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Szöveget írni – kis túlzással – szinte bárki tud. Viszont az eladásfókuszú, profitorientált, konverzió karate feketeöves marketing szövegírás egészen más tészta. Ha te már régi motoros rocker blogger vagy, ha a hiteles storytelling a véredben van, ha minden lenyomott billentyűzeted után szakad a CTR, a hirdetésszövegezésben is pontosan érted a célzást, és már az óvodában is írógép volt a jeled, akkor azt javaslom, ne olvass tovább, számodra semmi újat nem tudok mondani.

Viszont, ha úgy érzed, szeretnéd az írásaiddal az egekbe repíteni a ROI mutatókat, arra vágysz, hogy a blogbejegyzések, PR-cikkek, hírlevelek és mindenféle értékesítési tartalmak betűrengetegéből épp a tiédet olvassák, netán ráférne egy vérfrissítés az eddig megírt szövegeidre, akkor itt van neked a szövegírás 10 parancsolata, amire még a Marketing Istene is áment mondana.

1. Szeresd a szövegedet, mint önmagadat

Ne ijedj meg, nem lesz itt semmi álspiri hókuszpókusz vagy napi klisés falvédőbölcsesség. Szimplán csak arról van szó, hogy ameddig sok más szakterületet lehet monotonon, különösebb megfeszített érdeklődés nélkül végezni, addig a szövegírás odaadást, szenvedélyt követel tőled. Ha ez nincs meg, valószínűleg minden más igyekezeted hiábavaló lesz. Egy textusról messziről lerí, ha unalomból, kötelességből, megszokásból, vagy a „na, legyünk túl rajta” gondolkodásmódból született.

Hogyan írj profin? Azaz a marketing szövegírás 10 parancsolata

2. Ne hazudj!

Evidenciának tűnhet – és az is –, épp ezért szögezzük le már a legelején. Az olvasód könnyen átlát a szitán, ne akard átverni mellébeszéléssel, ferdítéssel, hamis állításokkal. Ami kamuszagú, az előbb utóbb bűzleni fog, és ha egy pillanatra sikerre is vihet a megtévesztés, hosszútávon messzire viszi a szél a romlott szöveg szagát. Nem érdemes ezzel operálni. Azt azonban ne feledd: egy termék, vagy szolgáltatás előnyös oldalát kidomborítani nem bűn, írj róla bátran, de maradj őszinte és hiteles.

3. A célközönséged imádd, és csak neki írjál!

Ahhoz, hogy igazán ütős marketing szövegek szülessenek a kezeid alatt, hajszálpontosan tudnod kell azt, hogy kinek írod, különben minden papírra (Word-be) írt betű pusztába kiáltott szó. Ismerd meg a célközönséged, tudd, hogy hol élnek, hány évesek, mire vágynak, mitől félnek, mik a fájdalompontjaik. Ha tudod, hogyan szólítsd meg őket, azt is tudni fogod, hogy miért épp rád van szükségük, és hogyan csábítsd magadhoz őket anélkül, hogy házaló porszívóügynöknek tűnnél. Az inbound marketing korában a szövegírás már nem tolakodó, hanem sokkal inkább hívogató, mágnesként vonzza magához az olvasót.

4. A Buyer Personat tiszteld!

Ahogy azt említettem, az inbound marketing forradalmának egyik hozadéka, hogy a marketing szövegírás már nem tolakodó, hanem épp ellenkezőleg: hívogat, magával ragad, előcsalogatja az érdeklődést. Ne ronts ajtóstól a házba! Keress egy valós problémát, és nyújts reális megoldást. A „bojler eladó!” típusú szövegek maximum a hetilapokban működnek, valahol távol a modern, értelmezhető és értékelhető marketing világától. A 21. századi reklámvakság idején olcsó hatást keltő, dilettáns, netán agresszív szöveget írni főbenjáró bűn.

5. Ne lopj!

Az inspirálódás megengedett, a tolvajlás nem. Ezt nem érdemes túlragozni. Bár a parancsok között kétségtelenül itt a helye, de akinek ezt a passzust hosszasan magyarázni és fejtegetni kell, az amúgy sem az a szövegíró, akinek ez a cikk szól.

6. Ne öld meg a szövegeidet!

A hatékony marketing szövegírás egyik legnagyobb ellensége: az unalom. Kreativitás mentes, íztelen, izzadtságszagú hirdetések, posztok, cikkek, offline megjelenések tömkelege árasztja és riasztja el a gyanútlan felhasználót, potenciális vevőt. Azt tudtad, hogy egy felmérés arra világított rá, hogy a semmitmondó értékesítési szövegek nem csak hidegen hagyják, de kifejezetten irritálják az emberek nagy részét? A te szöveged legyen más, fűszerezd emlékezetes történetekkel (a storytelling szerepéről Marci cikkében olvashatsz), meghökkentő információkkal, érdekességekkel, színes, hangulatfokozó jelzőkkel, formai eleganciával.

7. Ne pazarolj!

A „ne paráználkodj” parancsra nem könnyű alternatívát hozni, ha van ennél kreatívabb ötleted, írd meg nekünk. Na, de vissza a lényeghez: ne pazarolj! Azaz ne fecséreld a szavakat (és ezáltal persze a saját idődet se). Az emberi figyelem nagyon értékes erőforrás, de véges. Felejtsd el a barokk körmondatokat, azoknak a görög drámákban a helye, nem a marketing szövegeidben.

Hogyan írj profin? Azaz a marketing szövegírás 10 parancsolata

Írj sallangmentesen, tisztán. Ha van két opciód egy megfogalmazásra, válaszd az egyszerűbbet! Figyelj a címsorokra: itt a legkönnyebb elcsúszni. Nem kell hatásvadásznak lenned mindenáron, mert könnyen áteshetsz a ló túloldalára, de maradj érdekes, frappáns, lényegretörő, figyelemfelkeltő és csalogató, hogy legyen miért tovább olvasni. A mondatok maximum 8-14 szóból álljanak, és bontsd szét, tagold a hosszú, bonyolult mondatszerkezeteket, tedd emészthetővé a tartalmat. Használj kulcsszavakat, ezeket a terjedelemtől függően megfelelő mennyiségben helyezd el a szövegedben. Ez SEO szempontból is a hasznodra válik majd, de a legfontosabb, hogy átmenjen az üzeneted.

8. Az azonnali sikert ne kívánd!

Megírt szövegeid sikere gyakran nem egyetlen jól megírt bomba anyag formájában köszön vissza rád, bár bizonyos esetekben erre is van példa. Mire gondolok pontosan? Például arra, hogy egy Facebook bejegyzés kézzelfogható sikerességét nem az aktuális lájkok száma határozza meg (egy cukicicás képre érkezhet több száz kedvelés nulla vásárlással, míg mondjuk egy generál kivitelező cég jól összerakott posztjánál 3 like mögött is állhat több milliós megrendelés). A céljaid meghatározását követően építs fel hosszútávú kommunikációs stratégiát, tűzz ki benchmark-okat (referencia pontokat), majd az iparági sajátosságoktól, a platformtól és a célközönségedtől függően következetesen gyárts edukációs, humoros, informatív, megfelelően kreatív és eredeti szöveges tartalmakat.

9. Az elkészült szövegedben kárt ne tégy!

Mindent betartottál eddig, elkészült a szöveged. De ez még nem a végleges verziód! Kész akkor lesz, ha legalább még kétszer újraolvastad. Hogy tudsz kárt tenni benne? Helyesírási hibákkal, elütésekkel, szóismétlésekkel. Ma már rengeteg szoftver és módszer áll a rendelkezésedre ezek kiküszöbölésére, nem érdemes kivéreztetni a saját munkád azzal, hogy elmaradt a double check. Az is járható út, ha átadod valakinek átnézésre (FM kulisszatitok: a mi szövegeinket minden esetben legalább 2 ember ellenőrzi, mielőtt kiküldésre kerül). Pro tipp: olvasd fel hangosan. Meglepődsz, mennyi mindenre rávilágít, ha nem csak látod, de hallod is az írásod.

10. A pihenés napját szenteld meg!

A marketing szövegírás kreatív munka. A kreatív raktárainkról pedig tudjuk, hogy végesek, és időről időre muszáj feltölteni őket. Éppen ezért, ha hosszútávon szeretnél talpon és piacon maradni, tarts alkotói szabadságot, digitális detoxot, tedd magad olykor offline üzemmódba és csinálj bármit, ami kikapcsol – csak ne írj. Hamar észre fogod venni, hogy a pihenés egy kamatos kamattal megtérülő befektetés. Pro tipp: ha fejlődni szeretnél, és egyre jobb szövegeket írni, akkor olvass. Az olvasás nem csupán kikapcsol, új imputokat, öleteket ad, de a szókincsedet is növeli.

Hogyan írj profin? Azaz a marketing szövegírás 10 parancsolata

Végül ne feledd: valójában egyik „parancsolat” sincs kőbe vésve, és eltérni tőlük az eredmény érdekében nem igazi bűn, nem fogsz a marketingpokolban égni, ha egyéni módszertant alakítasz ki. Kezeld rugalmasan a fent leírtakat, a marketing szövegírás minden területét szabd az ügyfél, a vállalat, a megjelenési felület igényeire és önmagadra. Találd meg a saját hangod!

Lőrinczi Emese

Bloggerként kezdtem, a PPC világában folytattam szakmai tanulmányaim, a FutureManagement csapatában pedig tartalommenedzsertként találtam meg a helyem. A neuromarketing, a szövegírás, és az online tér mindig megújuló trendjeinek világa a szenvedélyem.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
CIKKEINK

Korábbi bejegyzések

2023.09.22.
Fontos a márkád hírneve

A márkánk hírnevének építésére és pozitív megítélésének megtartására fontos időt és energiát szánni. Nemcsak munkáltatói márkaépítés szempontjából fontos, hanem a szolgáltatásaink, termékeink eladhatósága miatt is. A fogyasztók számára a márka nem csupán terméket vagy szolgáltatást jelent, hanem értéket, érzelmeket és tapasztalatokat is.

2023.09.08.
Működj hatékonyabban naprakész munkaköri leírásokkal!

A céges adminisztráció és dokumentumok naprakészen tartása sok cég mumusa, azonban érdemes időt szakítanunk erre is. A munkaköri leírások aktualizálása például többszörösen kifizetődik, mutatjuk, hogyan!

2023.09.01.
Kommunikáljunk CSR tevékenységeinkről?

A válasz röviden: igen. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában. Heti témánkat egyik ügyfelünk inspirálta, akinek most több CSR projektje is van és felmerült bennük a kérdés: hogyan kommunikáljunk erről a nagyvilágban?Nézzünk meg néhány jó példát és lessünk el pár megoldást!

2023.08.17.
Legyen a karrieroldalad is vonzó!

Érdemes úgy felépítenünk a karrieroldalunkat, hogy az ne a kedvét szegje az érdeklődőnek, hanem gazdagodjon hasznos, plusz információkkal a munkakörről, illetve könnyen és egyszerűen tudjon jelentkezni az állásra.
Nézzünk meg néhány jó példát és lessünk el pár megoldást!

Lépj velünk kapcsolatba!

Elérhetőségeink
hello@futuremanagement.hu+36 30 454 81 64
IRODA
4028 Debrecen, Simonyi út 36/B.