Hogyan kezeld a munkahelyi kiégést munkáltatóként? – 2. rész

2023.07.21.
A cikk írója:
futuremanagement
Fm - A munkahelyi kiégés kezelése és megelőzése munkáltatóként kiemelten fontos. Bemutatjuk a legfontosabb jeleket és azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel csökkenthetjük a kiégés veszélyét vállalatunknál.

A munkahelyi kiégés jelei – ismerd fel időben!

A modern munkahelyeken az egyre növekvő elvárások, a munkatempó gyorsulása és a stressznek való hosszú távú kitettség vezethet kiégéshez, amelynek jelentős hatása lehet mind az egyénekre, mind a munkahelyi kultúrára. Előző cikkünkben arról írtunk, milyen rossz gyakorlatok idézhetnek elő kiégést a munkavállalóknál, most pedig a korai jeleket mutatjuk be, amelyek felismerésével még visszafordítható a folyamat és azokat az eszközöket, amelyekkel házon belül csökkenthetjük a kiégés veszélyeit.

Mi is az a munkahelyi kiégés?

A munkahelyi kiégés olyan pszichológiai jelenség, amely hosszú távú stressz, túlzott terhelés vagy érzelmi kimerültség következtében alakul ki. A munkavállalók elveszítik motivációjukat, érdeklődésüket és elégedettségüket a munkájukkal kapcsolatban, ami komoly negatív hatást gyakorol az életminőségükre és a munkacsoportra is, amelyben dolgoznak. Fontos, hogy felismerjük a munkahelyi kiégés legfontosabb jeleit, hogy időben reagálhassunk és megelőzhessük a súlyosabb problémákat.

Fm - A munkahelyi kiégés kezelése és megelőzése munkáltatóként kiemelten fontos. Bemutatjuk a legfontosabb jeleket és azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel csökkenthetjük a kiégés veszélyét vállalatunknál.

A munkahelyi kiégés legfontosabb jelei

Fontos, hogy ismerjük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy kollégánk a kiégés kezdeti szakaszában tart, mert itt még tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy megtarthassuk és visszaadhassuk a motivációját. Ha kezeljük a problémát, elkerülhetjük a bomlasztó hatást, mert a negatív spirálba került kolléga könnyen „megfertőzheti” munkatársait is, és romlik a csoporton belüli együttműködés hatékonysága, illetve akár az is előfordulhat, hogy több kolléga is felmond ennek hatására.

Természetesen mindenkinek lehetnek olyan időszakai, amikor fáradtabb, kevésbé motivált, ám ha ez hosszú távon fennáll, és olyan hozzáállást tapasztalunk a kollégánktól, ami korábban nem volt rá jellemző, arra mindig érdemes felfigyelni, mert a viselkedés megváltozása intő jel.

Milyen jelekre figyeljünk kiemelten?

Folyamatos fáradtság és kimerültség

Az egyik legkorábbi és legjelentősebb jel a folyamatos fáradtság és kimerültség érzése. A munkavállalók nehézséget tapasztalnak a pihenésben és a regenerálódásban, még a szabadnapok vagy a nyaralás után is. Szabadság után rövid ideig érződik a pihenés pozitív hatása, de néhány hét elteltével újra tapasztalható a korábbi kimerültség.

Csökkent teljesítmény

A munkahelyi kiégés hatására a munkavállalók teljesítménye csökken. A korábban hatékony és produktív alkalmazott lassabban dolgozik, több hibát követ el, és az elvárásokhoz képest alacsonyabb színvonalon teljesít, több feladatát pedig elhanyagolja.

Érzelmi távolságtartás

A kiégéstől szenvedő munkavállalók hajlamosak elszigetelődni és távol tartani magukat a munkatársaiktól és a csapatukból. Elveszítik az érzelmi kötődést és az azonosulást a munkahelyi közösséggel. Amikor mégis megnyílnak, gyakori, hogy a céggel kapcsolatos negatív érzéseiket juttatják kifejezésre, a hiányosságokra, problémákra hívják fel munkatársaik figyelmét is.

Érzelmi ingadozások

A munkahelyi kiégés hatására az egyén érzelmi ingadozásokat tapasztalhat, mint például szorongás, ingerlékenység, vagy akár dühkitörések. Ezeket az érzelmeket a munkahelyi stresszre és a túlzott terhelésre vezethetjük vissza. Jobb esetben a kolléga elkezd ellentmondani a vezetőnek, nehezebben kezelhetővé válik, rosszabb esetben passzív és semleges marad, elfojtja érzéseit, és belül őrlődik.

Cinikus hozzáállás és negatív gondolatok

A munkahelyi kiégésben szenvedő munkavállalók hajlamosak cinikusabbá válni és negatív gondolkodásra. Nem tartják hitelesnek vezetőiket és kétkedővé válnak a munkahelyi folyamatokkal és a vezetői döntésekkel kapcsolatban is.

Alvászavarok

A kiégéshez gyakran társulnak alvászavarok, mint például az álmatlanság vagy a nyugtalan éjszakák. A folyamatos stressz és az aggodalmak megakadályozzák az egyént abban, hogy megfelelően pihenjen, mert éjszaka pihenés helyett is a munkahelyi problémáin rágódik, ami a kedélyállapotára és a teljesítményére lesz negatív hatással nappal.

Gyakori betegségek és fizikai tünetek

A munkahelyi kiégés és folyamatos nyomás hosszú távon gyengítheti az immunrendszert, ami miatt a munkavállalók gyakrabban betegedhetnek meg, és fizikai tüneteket tapasztalhatnak, mint fejfájás, gyomorpanaszok vagy hátfájás, derékfájdalom.

Fm - A munkahelyi kiégés kezelése és megelőzése munkáltatóként kiemelten fontos. Bemutatjuk a legfontosabb jeleket és azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel csökkenthetjük a kiégés veszélyét vállalatunknál.

Hogyan reagáljunk jól a munkahelyi kiégés jeleire?

Fontos, hogy a munkahelyi kiégés jeleit ne hagyjuk figyelmen kívül. Ha észleljük ezeket a jeleket magunkon vagy kollégáinkon, az alábbi lépéseket tehetjük.

Kommunikáció és önvizsgálat

Legyünk őszinték önmagunkkal, és beszéljünk a kiégés érzéseiről másokkal, akár kollégákkal, akár vezetőkkel! A nyitott kommunikáció és az önvizsgálat segíthet megérteni a probléma okait.

Segítségkérés

Ne féljünk támogatást kérni! A munkahelyeken gyakran elérhetőek stresszkezelési programok, mentorálási lehetőségek vagy coaching szolgáltatások.

Pihenés és szabadság

Kérjünk pihenőidőt vagy szabadságot, ha úgy érezzük, hogy a kiégés jelei mutatkoznak! Az idő kiszakítása a munkából segíthet megújulni és visszanyerni az energiát. A pihenés és szakember támogatása együttesen még jobb kombináció a kiégés kezelésére.

A szabadság önmagában sajnos csak a kiégés kezdeti szakaszában működik, ha már tartósan fennáll az állapot, ez ideiglenes megoldást jelent.

Hobbik és kikapcsolódás

Találjunk időt a kedvenc hobbijaikra és tevékenységeikre, amelyek segítenek ellazulni és feltöltődni!

Keressünk fel szakembert!

Ha a munkahelyi kiégés jelei súlyosak és hosszan tartóak, érdemes pszichológus szakember segítséget kérni.

A munkahelyi kiégés tehát egy súlyos jelenség, amely komoly hatással lehet az egyénekre és a munkahelyi közösségekre. A felismerés az első lépés a megelőzés és a kezelés felé. Fontos, hogy figyeljünk a munkahelyi kiégés legfontosabb jeleire, és szükség esetén tegyünk lépéseket a kiégés megelőzése és kezelése érdekében. Az önfelfedezés, a támogatás és a megfelelő intézkedések segíthetnek megőrizni az egyének és a szervezet egészségét és jóllétét.

Fm - A munkahelyi kiégés kezelése és megelőzése munkáltatóként kiemelten fontos. Bemutatjuk a legfontosabb jeleket és azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel csökkenthetjük a kiégés veszélyét vállalatunknál.

Mit tehetünk munkáltatóként a kiégés megelőzéséért?

Nemcsak a már kiégéstől szenvedő kollégákkal való törődés fontos, hanem a megelőzés is. Sok lehetőségünk van arra, hogy a munkahelyi jóllétet támogassuk, és inspiráló közegben, hosszú távon tartsuk meg motivált munkavállalóinkat.

Kommunikáció és visszajelzés

Fontos, hogy nyitott kommunikációs csatornákat tartsunk fenn a munkavállalókkal, és rendszeresen adjunk visszajelzést a teljesítményükről. Így már a kiégés korai jeleit észlelhetjük.

Stresszkezelés és egyensúly

Támogassuk a munkavállalók egészséges stresszkezelését és munka-magánélet egyensúlyát! Rugalmas munkaidő bevezetése és stresszkezelő programok szervezése segíthet csökkenteni a kiégés veszélyeit.

Elégedettségmérés és felmérések

Rendszeresen végezzünk elégedettségméréseket és munkakörnyezeti felméréseket, hogy megismerjük a munkavállalók igényeit és elégedettségi szintjét! Ez segít az esetleges kiégési veszélyfaktorok felismerésében.

Mentorálás és fejlődési lehetőségek

Kínáljunk mentorálási lehetőségeket és fejlődési programokat, hogy a munkavállalók érezhessék, hogy fejlődhetnek és előreléphetnek a munkahelyükön! Ez növeli a motivációt és az elkötelezettséget a munkavállalók körében.

A munkavállalók jóllétének támogatása a konkurenciával szemben versenyelőnyhöz is juttathatja vállalatunkat. Az egészséges munkakörnyezet, a munka-magánélet egyensúlyának támogatása és a munkavállalók fejlődésének elősegítése erősíti a vállalat hírnevét és vonzza a tehetséges munkaerőt.

Ha szeretnéd feltérképezni, nálatok milyen veszélyforrások fenyegetik kiégéssel a munkatársakat vagy beépítenéd stratégiádba az elkerülés eszközeit, a FutureManagement professzionális csapata örömmel támogat ebben. Kérj időpontot ingyenes konzultációra, és tedd fel kérdéseidet!

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down