Influencer marketing, avagy a hitelesség hatalma

2022.05.31.
A cikk írója:
Gulya Nikoletta

Az influencerek vagy másnéven véleményvezérek térhódítása a marketing szférában erőteljesen tapasztalt, és kétségkívül megosztó jelenség. Az online tartalomgyártás demokratizálódása, a gyártó (producer) és fogyasztó (consumer) szerepek egybeolvadása (prosumer) új lehetőségeket és piaci helyzeteket teremtett. Nézzük, kit nevezünk influencernek, és miért lehetnek értékesek ők egyes márkák népszerűsítése céljából.

Influencer marketing - FutureManagement

Mitől lesz valaki influencer?

Definíció szerint akkor hivatkozhatunk valakire influencerként, ha az adott személy:

  • hivatásos tartalomgyártóként tevékenykedik,
  • stabil követői bázissal rendelkezik egy jól körülhatárolható niche piacon (a követőtábor nagysága a niche témájának függvénye lehet),
  • hatalommal rendelkezik arra, hogy a követők döntéseit befolyásolja tekintélye, ismerete, pozíciója vagy a közönséggel való kapcsolata révén,
  • a közvélemény szerint többségében pozitív megítélésben részesül.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az egyének nem pusztán „marketingeszközök”, hanem inkább olyan „társadalmi kapcsolati eszközök”, amelyekkel a márkák együttműködhetnek marketingcéljaik elérése érdekében.

Az influencer marketing térhódítása

Miért működik? A marketing szakemberek 64%-a egyetért abban, hogy a leghatékonyabb marketing a WOM, azaz a Word Of Mouth marketing. Ezt nem esik nehezünkre elhinni, hisz elég körbe néznünk. „Tik-tok famous” szempillaspirálok és hírhedt leggings trendek korszakát éljük. Egy-egy közemberből véleményvezérré vált személy több terméket adhat el, mint egy jól kigondolt televíziós reklám.

A közízlés formálásában jelentős szerepet vállaló „hétköznapi”, hivatásos tartalomgyártók fegyvertárában azonban általában nem szerepel sem brutális budget, sem profi stáb, gyakran még túlzottan kreatív megközelítés sem. Az influencerek legfőbb hatalma a hitelességben rejlik. Általában ugyanis maguk is használói (lehetnek) a bemutatott termékeknek vagy szolgáltatásoknak.

A sok esetben előzetes koncepció nélkül rögzített videókban a klasszikus marketing tartalmak konstruáltsága nélkül, egyszerű, közérhető módon adják át az üzenetet: az adott termék jó vagy sem, illetve miben volt az ő életükre hatással.

Influencer marketing - FutureManagement

Mire figyeljünk, ha influencer marketing terepén mozgunk?

Influencer „bárki” lehet. A hangzatos jelző nem jelent automatikusan magas piaci értéket a marketingpiacon. Ahhoz pedig, hogy a saját márkánkhoz megtaláljuk a megfelelő véleményvezért, több szempontot is érdemes figyelembe venni:

1. A befolyás mértéke

A befolyás mértékét leginkább az elérés számszerűsíthető mutatóiban lehet tetten érni. Ebből a szempontból több kategóriát is elkülöníthetünk a véleményvezérek között.

Az alábbi ábrán látható, hogy mikor beszélünk nano-, mikro-, makro- és megainfluencerekről:

Influencer marketing - FutureManagement

Forrás:www.influencermarketinghub.com

Az 5 milliónál nagyobb követőtáborral rendelkező tartalomgyártók – bár funkcionális szempontból még ide tartozhatnak – már nem influencer, hanem „celeb” megnevezéssel bírnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár néhány influencer a celeb kategóriába tartozik, nem minden celeb tekinthető influencernek. A kulcsszó továbbra is a hitelesség, a márkahűség és az önazonosság! Ezek hiányában okafogyott az együttműködés.

2. A követői kör

Persze nem mindig a méret a lényeg. Amennyiben a márka vagy termék egy jól körülhatárolható, kisebb niche piac igényeit szolgálja ki, a cél nem feltétlen az lesz, hogy egy megainfluencerrel kiáltsuk hírünket az éterbe.

Manapság jól körülhatárolható területek léteznek a tartalomgyártásban. Az influencer marketing alkalmazásakor érdemes tervet készítenünk. Márkánk és közönségünk ismeretében előre láthatjuk, hogy esetleg beauty-, tech-, travel-, gastro-, fashion-, lifestyle-, DIY vagy gaming területen érdemes alkotót keresnünk, (csak hogy néhányat soroljunk a számtalan blog és vlog műfaj közül).

Influencer marketing - FutureManagement

3. Integritás

Hiteles influencer marketing esetén a véleményvezér potenciális vevőkörünk, fogyasztóink reprezentációja kell, hogy legyen. Hogyha az elérni kívánt közönség viszontlátja valós vagy vágyott énjét a kamera mögött, a használt terméket is képes lesz magáénak érezni.

Fontos szempont lehet a megközelíthetőség. Bár a közösségi médiában mindenki szereti a legjobb arcát mutatni, egy igazán hatékony influencer nemcsak egy fabrikált képet, hanem valós problémákat, küzdelmeket és megoldásokat is bemutat – ezzel emberközelivé válik, és a terméket sem „steril” környezetben prezentálja.

Integritás alatt pedig – a hitelességen túl – egy becsületes hozzáállás igényét is értjük a követők és a marketing partnerek felé egyaránt. Hiszen, ha bizalom nincs, akkor semmi nincs.

Influencer marketing - FutureManagement

4. Platform

Nem csak az számít, hogy ki, milyen üzenetet közvetít rólunk, és hogyan teszi ezt, a „hol” kérdése is fontos szempont. A véleményvezérek többsége digitális bennszülöttnek számít, és játszi könnyedséggel ismeri ki magát egy vagy több platformon. Ügyeljünk rá, hogy lehetőség szerint olyan influencer mellett tegyük le a voksunkat, aki a célcsoportunk elérésére alkalmas csatornákon kommunikál (lehetőleg több útvonalon is továbbítva márkánk üzenetét).

5. Mérés, mérés, mérés

Amiről nincs adat, az nem történt meg. Influencer marketing esetén a kampány sikerességének nyomonkövetése épp olyan fontos, mint a hagyományosabb hirdetési formák során történő monitorozási folyamat. A kiválasztott tartalomgyártó együttműködése ezen a területen is elvárható, így csak olyan személlyel lépjünk kapcsolatba, aki nem zárkózik el az utánkövetéstől.

Összefoglalva tehát az influencer térhódítás egy új, hiteles és emberközeli marketing módszer alkalmazását teszi lehetővé. Saját preferenciáink és költségvetésünk figyelembevétele mellett azonban érdemes a véleményvezér megválasztására is kiemelt figyelmet fordítanunk. Ha úgy véljük, hogy hiteles személy, megfelelő módszerrel, alkalmas csatornákon, optimális üzentet tud potenciális közönségünknek eljuttatni, ideje elgondolkodnunk a stratégia gyakorlati alkalmazásán.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down