Szeretnéd, hogy észrevételeid megértő fülekre találjanak? Mondd el a véleményed!

Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén!

2021. február 11.

Olvasási idő: 12 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

2020 véget ért. Mi sem tudjuk hogyan, de örülünk neki! A tavalyi év történései azonban egyesével nyomták rá bélyegüket a közösségi média felületeire, többek között az Instagramra is. A mémek letaroltak mindent, népszerű lett a storytelling, a világon szinte mindenhol megjelentek az új funkciók (pl. Instagram Shopping) és kifejezetten hangsúlyossá váltak a videós tartalmak. De vajon melyek lesznek idén azok az Instagram trendek és eszközök, amelyekkel garantáltan nagyobb elérést, követő- és lájkszámot, üzleti szempontból pedig magasabb bevételt érhetünk el?

Miről lesz szó? – Ezeket érdemes beépítened az Instagram stratégiádba idén:

 1. Az autentikus megjelenés az egekbe emel
 2. A content még mindig dominál
 3. Ha nem használod gyakrabban az Instagram Stories-t, kiestél
 4. Kereskedelmi funkciók
 5. Influencer marketing – mire számíthatunk?
 6. Rövid videók - a növekedés kulcsai?
 7. Jótékonysági kampányok
 8. Instagram Live – keltsd életre a profilod
 9. AR Instagram Stories filterek – így használjuk a márkánkhoz
 10.  A UGC (felhasználói tartalom) biztos helye a kommunikációnkban

1. Az autentikus megjelenés az egekbe emel

A hiteles tartalmak készítése már 2020-ban is képes volt hatalmas elérést produkálni egyes influencereknek és márkáknak. Ez a tendencia nagy valószínűséggel 2021-ben is folytatódni fog.

Az autentikus tartalmakra való „éhség” a felhasználói oldalon érthető, ugyanis az embereknek kezd elege lenni a tökéletesre retusált, semmitmondó és érzelemmentes kirakatposztokból. Olyasmit keresnek, amivel tudnak azonosulni, ami értéket közvetít, és nem pedig valami valóságtól elrugaszkodott „látszat-tökély”.

A nyitottság és az őszinteség vonzó az emberek számára, így nagyobb esélyünk van egy szupportív és összetartó közösség kiépítésére nemcsak Instagramon, de az egyéb platformokon is.

A mélyebb témákkal és a mellbevágó őszinteséggel posztjaink is több interakciót válthatnak ki.

2. A content még mindig dominál

Tudjuk, ezzel nem mondunk újat. Azonban hogyha a közösségi média egészét vesszük górcső alá, elmondható, hogy az általunk megosztott tartalom (legyen az videó, kép vagy egyéb audiovizuális content) még mindig a legnagyobb befolyásoló tényező a célközönségünk számára. Ez eddig is így volt, és úgy tűnik 2021-ben sem lesz másképp.

DE! Az viszont igenis változik, hogy az emberek milyen tartalmakat látnak szívesen, amint éppen a feed-et görgetik. Úgy tűnik, hogy 2021-ben, ahogy fentebb is említettük, még az eddigieknél is nagyobb szerepet fognak kapni a természetes és „őszinte” tartalmak, amelyek valóban értéket közvetítenek. Noha a túlfilterezett tucatképek ideje leáldozni látszik, ez nem azt jelenti, hogy rossz minőségű és igénytelen bejegyzéseket kell megosztanunk. Érdemes megemlíteni, hogy az Instagramra kb. 995 képet töltenek fel MÁSODPERCENKÉNT. Éppen ezért szükséges arra törekedni, hogy az általunk elkészített tartalom elég figyelemfelkeltő és jó minőségű legyen ahhoz, hogy kitűnjön a tömegből.

Milyen tartalmak generálják a legnagyobb interakciót?

Ha a jelenlegi trendeket vesszük figyelembe, akkor kétségkívül mondhatjuk, hogy 2021-ben a mémek és a lapozható posztok (úgynevezett „Carousel”) továbbra is uralni fogják a feed-et. Ezek a tartalmak ugyanis könnyen emészthetőek, (általában) értéket adnak át, és ami talán a legfontosabb, az emberek megosztják, illetve lementik őket. Mivel az Instagram lassan teljesen irrelevánssá teszi a lájkok számát, éppen ezért a megosztások, a kommentek, illetve mentések száma fogja növelni a valószínűségét annak, hogy posztunk végül az Explore Feed-ben köt ki.

3. Ha nem használod gyakrabban az Instagram Stories-t, kiestél

Miért foglalkozzunk 2021-ben olyan tartalommal, ami 24 óra után eltűnik és soha többé nem látható? A Hootsuite statisztikái szerint 2020-ban naponta 500 millió ember lépett interakcióba a sztorikkal.  Ezeknek az embereknek az 58%-a állította, hogy érdeklődésük pusztán a sztorik miatt nőtt egy adott márka vagy termék iránt. Sikerült kicsit meggyőznünk?

Most pedig nézzük, hogyan érdemes használni az Instagram Stories-t:

Az Instagram Stories eszköztára szerencsére már elég nagy ahhoz, hogy változatos és interakcióra ösztönző tartalmakat osszunk meg. Ehhez segítségül hívhatjuk (és hívnunk is kell) többek között a Kérdésmatricát, a Szavazásmatricát, a hangulatjeles matricacsúszkát és a Kvízmatricát. (Amennyiben pedig több mint 10.000 követővel rendelkezünk, a Swipe Up funkció tökéletes arra, hogy leárazásokat, nyereményjátékokat vagy szimpla linkeket osszunk meg a sztorijainkban, ezzel átvezetve a követőinket az oldalunkra vagy a webshopunkra.)

Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

4. Kereskedelmi funkciók

Talán várható volt, hogy előbb-utóbb az Instagram is kap egy kereskedelmi felületet (Instagram Shop), ahol anélkül böngészhetünk és vásárolhatunk, hogy egyáltalán elhagynánk a platformot. A jelenlegi helyzet hatására pedig valószínűleg ezen funkciók jelentősége csak növekedni fog 2021-ben.

De vajon milyen eszközöket tudunk vállalkozásként segítségül hívni a platformon? Nos, az Instagramon jelenleg ezek az E-commerce funkciók érhetőek el (vagy lesznek a közeljövőben elérhetőek):

 • Termékmegjelölés az általunk elkészített posztokon és a sztorikban, melynek segítségével az ott látható termékekről több információt tudhat meg a célközönségünk (ez még csak a vállalkozásokra igaz, azonban nemsokára a tartalomgyártók és az influencerek is megjelölhetik majd az egyes termékeket a saját bejegyzéseiken).
Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség
 • Instagram Shop: Gyakorlatilag egy in-app webshop, aminek köszönhetően az emberek böngészhetnek a katalógusunkban, valamint lehetőséget kínál arra is, hogy új márkákat és termékeket ismerjenek meg.
Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség
 • Instagram Checkout: Noha ez még hazánkban nem elérhető, az Egyesült Államokban már a felület elhagyása nélkül vásárolhatóak meg a megjelölt termékek. Csupán egy nevet, szállítási címet és a fizetés módját kell megadni.

Mindezen újdonságok alapján elmondhatjuk, hogy 2021 végére valószínűleg az Instagram egy olyan felületet fog jelenteni a vállalkozások számára, ahol egyszerre hirdethetnek, eladhatnak és ráadásul még közösséget is építhetnek.

5. Influencer marketing – mire számíthatunk?

Ahhoz, hogy valaki influencernek mondja magát 2021-ben nem sok dolog kell. Ahhoz azonban, hogy valaki tényleg olyan kapcsolatot építsen ki a közönségével, hogy megbízzanak az ő egyéni preferenciáiban és hallgassanak rá, már sokkal több erőfeszítést igényel. Az embereknek ugyanis elegük lett a tökéletesre szerkesztett képekből és a felszínességből. Olyan személyeket látnak szívesen a feed-jükben, akikkel azonosulni tudnak, akik hasonló értékrendet képviselnek és akik kitűnnek a tömegből. Ez a márkák esetében is igaz, amikor influencereket választanak ki kollaborálásra.

Mielőtt azonban eldöntjük, hogy szeretnénk-e vállalkozásunknak influencer kampányokat futtatni, érdemes kicsit szemügyre venni a jelenlegi adatokat és a jövőbeli előrejelzéseket:

A külföldi statisztikák szerint 2020-ban az emberek 55%-a vásárolt már csak azért terméket a divat kategóriában, mert egy adott tartalomgyártó bemutatta azt az Instagramon. Természetesen Magyarországon ez a szám eltérhet, de mindenképpen jó kiindulópontot jelent.  

2021-ben pedig ezekre számíthatunk az influencer marketing szempontjából:

 • Az Instagram új kereskedelmi funkciói valószínűleg hatással lesznek a szponzorált posztokra is. A termékmegjelöléssel és a direkt fizetési lehetőség megjelenésével könnyebben elérhetjük majd, hogy az emberek megvásárolják a posztban látott termékünket.
 • A hosszú távú kollaborációk száma megnövekedhet, illetve szorosabb kapcsolatok jöhetnek létre a márkák és a tartalomgyártók között.
 • A nano- és mikro-influencerek előtérbe kerülhetnek, mivel közeli kapcsolatot ápolnak a követőikkel, az „engagement rate”-jük magasabb, költségeik viszont jóval alacsonyabbak, mint a nagyobb influencereknek.
Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

6. Rövid videók – A Reels lesz a növekedés kulcsa?

A karantén és az otthon töltött idő alatt a közösségi média világa egy olyan jelenségre lett figyelmes, amire nem sokan számítottak: a TikTok felrobbant. A jelenleg 800 millió aktív havi felhasználóval rendelkező videómegosztó platform olyan gyorsasággal hódította meg a Z-generációt, hogy már a 2019-es statisztikák szerint is a 16-24 év közötti korcsoportok 41%-a van jelen az appon. Ezt a népszerűséget természetesen az Instagram is észrevette, melynek hatására minden hátsó szándék nélkül elkészítette az Instagram Reels-t, aminek a működési mechanizmusa kísértetiesen hasonlít a TikTok-hoz.

Az Instagram Reels a platform olyan funkciója, amivel 15 másodperces kreatív videókat tudunk felvenni, megszerkeszteni, majd közzétenni. A mások által megosztott tartalmakat pedig az erre kialakított felületen tudjuk böngészni, ami szintén a TikTok „Following Feed”-jére emlékeztet. A Reels 2020 augusztusában indult, azóta pedig több mint 50 országban elérhető, lassan pedig Magyarországra is megérkezik teljes valójában.

De vajon mi köze mindennek a profilunk növekedéséhez?

A válasz az, hogy az Instagramon jelenleg a videók minden egyéb tartalomnál nagyobb elérést és ezáltal engagement-et generálnak. Ez már az IGTV esetében is növekedési potenciált hordozott magában. A Reels azonban az algoritmusának köszönhetően (amely szintén hasonlít a TikTok-hoz) lehetővé teheti nekünk, hogy organikus úton is több száz vagy ezer emberhez jusson el az általunk készített rövid és kreatív videó. 2021-ben tehát a Reels és az egyéb audiovizuális tartalmak jelenthetik számunkra a megoldást a követőtáborunk növeléséhez.

Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség
Kép: The Independent

7. Jótékonysági kampányok

Egy olyan Instagram trend, ami a közösség javát is szolgálja. A Facebookon biztosan ismerjük a különböző célokra indított adománygyűjtő („social fundraising”) kampányokat. 2020 júliusától a járványhelyzet hatására ez a funkció már az Instagramon is elérhető. A felhasználók jótékonysági gyűjtéseket kezdeményezhetnek szervezetek, vállalatok és éttermek támogatására, vagy akár az egyéni céljaik megvalósítására.

Mire lehet alkalmas ez a feature számunkra 2021-ben?

A jótékonykodás tökéletesen kifejezheti a márkánk társadalmi tudatosságát, valamint jelezheti a követőinknek és a vásárlóinknak, hogy kiállunk valamilyen ügy mellett. A gyűjtések szervezésével pedig építhetjük a közösségünket és egyben a márkánkat is.

Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

8. Instagram Live – keltsd életre a profilod

Az Instagram Live használata (vagy úgynevezett „élőzés”) már régebb óta színesíti a platform funkcióinak palettáját. A koncepció mindenki által ismert: nem előre felvett és elkészített tartalmat kínálunk a követőinknek, hanem egy egyidejűleg történő élő adást, ahol kapcsolatba léphetnek velünk, feltehetik a kérdéseiket, ezáltal személyesebbé téve a márkánkat.

Miért éri meg nekünk 2021-ben „élőzni”?

 • A Business Insider statisztikái szerint az Instagram Live használata mindössze egy hónap alatt nagyjából 70%-kal nőtt, népszerűsége pedig továbbra is szárnyal.
 • A jelenlegi helyzetben az embereknek szükségük van a szociális interakciókra, amire a Live megfelelő lehetőséget biztosít.
 • A közeljövőben a kereskedelmi funkciókat kiterjesztik a Live-ra is, ezáltal a közönségünknek lehetősége lesz az élő adás alatt is megvásárolni az általunk kínált termékeket.
Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

9. AR Instagram Stories filterek – így használjuk a márkánkhoz

Ha még a Snapchatről nem is, de az Instagramról vagy a Facebookról biztosan ismerjük az arcunkra tehető filtereket, amelyek segítségével virtuálisan kutyává vagy űrlénnyé változhatunk, esetleg kipróbálhatunk egy sminket, vagy befesthetjük a hajunkat.  A közösségi platformok funkcióinak ilyen módú használata azonban nemcsak a fiatalabbaknak, hanem a márkáknak is hasznos „játékszer” lehet.

A Facebook Spark AR Studio nevű programja lehetővé teszi mindenki számára, hogy saját filtert hozzon létre. Kezelése viszonylag egyszerű, azonban az igazán kreatív és igényes végeredményhez valamennyi hozzáértés szükséges.

Néhány példa, hogyan lehet segítségünkre az AR filter 2021-ben:

 • Kozmetikai cégként alkalmazhatjuk a smink kollekcióink népszerűsítésére.
 • Tetoválószalonként megmutathatjuk, hogyan állna az illetőn egy adott tetoválás.
 • Lakberendezési webshopnál virtuálisan elhelyezhetjük a megvásárolni kívánt terméket az illető lakásában.
 • Fényképészként ingyenes próba presetet adhatunk a közönségünknek, hogy saját maguknak is tudjanak elkápráztató képeket készíteni.

Természetesen a lehetőségek tárháza ennél sokkal nagyobb, mindennek gátat csupán a kreativitásunk szabhat.

Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

A Calvin Klein egyedi és stílusos filterei viszonylag népszerűek az Instagramon.

10. A UGC (felhasználói tartalom) biztos helye a kommunikációnkban

Először is, mit jelent egyáltalán a UGC, azaz a User Generated Content?

A legjobban úgy tudnánk ezt definiálni, hogy a vállalkozások fogják a felhasználók által készített tartalmakat, majd a számukra relevánsabbakat (vevői visszajelzés az adott cégről vagy termékről, instastory vagy bejegyzés az adott helyen, kreatív alkotások stb.) megosztják a saját közösségi felületeiken.

De hogyan segíthet ez nekünk 2021-ben?

Idén kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetünk a célközönségünkkel való szorosabb és közvetlenebb kapcsolat kiépítésére. A UGC beillesztése a kommunikációnkba éppen ebben segít nekünk, mivel lehetőséget biztosít a célcsoportunk tagjainak, hogy beszámoljanak a saját élményeikről, illetve tapasztalataikról a márkánkkal kapcsolatban. Ez pedig végső soron hitelesebbé tesz minket, növeli az elérésünket, nem mellesleg számunkra is megosztható tartalmat biztosít.

Instagram trendek 2021-ben – Ezekkel juthatsz a csúcsra idén! - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség
Kép: Getty Images / iStockphoto

Útravaló

2021-ben elképzelhetetlen az, hogy stabil közösségi média jelenlét nélkül szólítsunk meg új embereket, szerezzünk új vásárlókat, valamint növeljük a márkánk értékét. A célközönség figyelméért folytatott verseny óriási már most is a különböző platformokon, ezért, ha valóban fel akarjuk turbózni a márkánk megjelenését, építsük bele az itt leírtakat a saját stratégiánkba a lehető legkreatívabb módon.

Akkor leszünk igazán sikeresek a közösségi médiában, ha mint ámuldozó kisgyerekek, kipróbálunk minden olyan új játékszert, amit a boltban találunk.

Reméljük segítettünk inspirációt és új ötleteket találni ahhoz, hogy 2021-ben valóban új szintre emelhesd az Instagram profilod. Ha esetleg úgy érzed, hogy segítségre van szükséged az online marketinged tökéletesítésében, keress minket bátran!  

Balogh Balázs

A személyes márkaépítés során rájöttem, hogy az emberek éheznek az új trendekre és a hitelességre. Z-generációs tartalommarketingesként küldetésem mindezeket testhez álló módon megvalósítani.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
crossmenuchevron-down