Szeretnéd, hogy észrevételeid megértő fülekre találjanak? Mondd el a véleményed!

|

Kihagyhatatlan útmutató, az inbound marketing stratégiád megalkotásához

2020. október 21.

Olvasási idő: 11 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Kihagyhatatlan útmutató, az inbound marketing stratégiád megalkotásához

Új vagy az inbound marketing világában, vagy úgy gondolod, hogy a jelenlegi kampányodnak szüksége van egy kis iránymutatásra?

A FutureManagement csapatával, egy igazán üzembiztos és zökkenőmentes folyamatot találtunk ki az inbound marketing stratégiád megalkotásához. Ha esetleg nem tudod mit jelent az inbound és miért lesz ez neked jó, ajánlom figyelmedbe egy korábbi írásunkat, amely átfogó képet ad erről a fogalomról. Ha képben vagy, akkor csupán annyit kell csinálnod, hogy célokat állítasz fel, megteremted az alapokat, automatizálod a folyamatokat és megvizsgálod az eredményeket.

Gyerünk ássunk mélyebbre!

1. lépés: Célok felállítása

Az első lépés az inbound marketing stratégia megalkotásában az üzleti cél meghatározása. Ennek alapja, hogy hol állsz most és hova akarsz eljutni, illetve fontos, hogy térképet is hozz létre, ami a célhoz vezető utat ismerteti. Az út alatt meg tudod határozni a KPI-ket.

Key Performance Indicator, amely magyarra fordítva, a fő teljesítménymutatót jelenti, amelyek meghatározzák, hogy hogy halad az inbound marketing kampányod. Meg tudod vizsgálni versenytársaidat, az iparági piacot, illetve azt is, hogy hol tartózkodsz ezen a piacon belül, hogy reális és elérhető célokat tudj megalkotni. A KPI egy olyan mérhető érték, ami azt mutatja meg, hogy egy cég milyen hatékonysággal dolgozik a kitűzött céljai felé. Nem tudod, milyen KPI-t használj? Olvasd el cikkünkben mely mutatók teszik hatékonyabbá a marketinged.

 • A felderítő szakasz

Az első lépés az irány meghatározásában, hogy felállítunk egy személyre szabott célt a felderítő szakasz során. Erre a legjobb módszer egy közös megbeszélés a csapattal, akik a marketingen és a cég stratégiáján dolgoznak. Ez a találkozó az ideális ügyfelek meghatározásáról szól. Ezen a meetingen meg tudjátok vitatni a mérési mutatókat, a bevételi célokat és az eladási folyamatot ahhoz, hogy a leginkább személyre szabott stratégiát meg tudjátok teremteni.

 • Vásárlói környezetet kialakítása

A mélyebb megértése a közönségednek egyfajta iránymutatás a tartalmadhoz és segít, hogy a látogatóid visszatérjenek az oldaladra. Létre tudsz hozni egy kutatáson alapuló bemutatót arról, hogy kik a te vásárlóid, mit akarnak megvalósítani, mik a fájdalom pontjaik, amelyek mentén a viselkedésüket alakítják, illetve, hogy hogyan hozzák meg a vásárlási döntéseiket.

 • Ipari kutatás

Ezen folyamat segíteni fog, hogy felmérd a versenytársaid és monitorozd azokat a cégeket, akik jó példával járnak a piac előtt és érdemes őket górcső alá venni. Pontosan meg tudod ezáltal határozni a szakterületedet és meg tudod vizsgálni, hogy hol vannak olyan lyukak, amelyek betöltésre várnak és kapsz néhány kreatív impulzust is amely segít a tervezésben.

2. lépés: Válj láthatóvá

 • Kulcsszavas keresés

Amikor megértjük a közönségünket fontos, hogy tudjuk, milyen kulcsszavakkal keresnek a tartalmunkra. Ez lehetővé teszi számodra, hogy lásd globálisan és lokálisan a keresési mennyiséget, a besorolási nehézséget és hogy előre kalkulálható legyen, hogy mennyibe fog kerülni egy esetleges kampány működtetése. Ennek segítségével megtudod, hogy mely kifejezéseket és leírásokat célozd meg annak érdekében, hogy a megfelelő látogatókat vonzd a webhelyedre.

 • Keresőmotor optimalizáció

Ez a weboldal összes olyan tényezőjét tartalmazza, amely befolyásolja a keresőmotorok rangsorolását. Ahhoz, hogy megtalálható légy azoknál a szavaknál, amelyeket te választottál a keresőszavas stratégiádban fontos, hogy optimalizáld az összes oldaladat, amit létrehoztál a websiteodon. Az összes oldalnak tartalmaznia kell a megfelelő szavakat a tartalmadban, az oldal tulajdonságaiban és a kép címekben is. A helybeni keresőmotor optimalizáció rendkívül fontos a mostani és a jövőbeli oldalaidnak is egyaránt.

 • Szerkesztői naptár

Mielőtt elkezdenéd a blog kampányodat, hozz létre egy szerkesztői naptárat annak érdekében, hogy biztosan tudd mikor miről kell írnod és posztolnod. Egy ilyen naptár nem csak könnyebbé fogja tenni a tartalmad időbeosztását, rendszerességre sarkall és ösztönözni is fog a fegyelmezett blog cikk működtetésre és frissítésre.

 • Blog írás és posztolás

A bloggolás az alapja annak, hogy forgalma legyen az oldaladnak, de tudnod kell a releváns látogatók csak akkor fognak az oldaladra látogatni, ha a megfelelő tartalomról írsz. A kulcs a tartalomgyártásban az, hogy olyan témákról írj, amely rámutat a vásárlód fájdalom pontjára és az iparág főbb témáira. A blogcikkek folyamatos gyártása rendkívül fontos az online jelenléted kiaknázásához, ugyanis minél gyakrabban írsz, annál többen fogják az oldaladat látogatni.

 • Pay-Per-Click

A PPC kampányok lehetővé teszik, hogy üzenetedet egy olyan közönség elé helyezd, akik a te terméked vagy szolgáltatásod után keresgélnek. Kulcsszavas kereséssel, stratégiai ajánlatokkal és vonzó hirdetésekkel meg tudod szerezni az elvárt eredményt. A PPC többé már nincs lekorlátozva a keresőmotoros keresésig, számos social media platformon is tudsz ilyen kampányt működtetni.

 • Social Marketing

A közösségi média a kifejezett platform a tartalmak megosztására és nagy rá az esély, hogy a közönséged legalább egy ilyen platformon jelen van. A tartalmad megosztása a különböző social media felületeken lehetővé teszi, hogy számos ilyen oldalon elérd őket pl. Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn. A social media átjáróként szolgál a potenciális felhasználók számára, hogy megtalálják a webhelyedet, ezért fontos, hogy releváns, aktív és elkötelezett legyél ebben a szférában.

inbound marketing

3. lépés: Konvertálj érdeklődőket az oldaladon

 • Prémium tartalom gyártás

A prémium tartalom, amely különleges információkat tartalmaz egy előre meghatározott közönségnek a látogatókból garantáltan vevőt csinál. A látogatóid hajlandóak lesznek kitölteni és készséggel megadni személyes információikat és kitölteni az űrlapod, amely révén hozzá tudnak férni a prémium tartalomaidhoz. Ilyen tartalmak lehetnek pl. az eBookok, webinarok, white bookok, esettanulmányok. Készíts friss, aktuális és érdekes anyagokat és a siker nem marad el.

 • A landing page dizájn

A legjobb taktika ha az ügyfeleket a landing pagekre irányítod, ahol be tudod gyűjteni az információkat róluk, ezzel egy jól körülírható irányt mutatva az értékesítési csapatodnak. Egy jó landing page szembetűnő, jól megtervezett és vonzza a figyelmet. Fontos, hogy legyen célzott felhasználói tevékenység, amit te határozol meg és elemzel folyamatosan. Ezekből az információkból pedig jó esélyed van meghatározni egy jól működő és masszív vásárlói döntés útvonalat.

Call-to-Action (CTA) Creation

Egy CTA vagy növeli, vagy csökkenti az elérési rátát az oldalad kapcsán. Egy jól kivitelezett és helyesen megírt CTA a prémium tartalmakhoz irányítják a látogatókat. A weboldalad brandind elemeit mindig vedd figyelembe, hogy professzionális és kivételes dizájnos gombokat hozhass létre, amelyeket a látogatók akarnak majd használni. A megfelelő design kiválasztásának megkönnyítése érdekében, tudsz A/B CTA tesztcsoportokat csinálni, és el tudod helyezni őket az oldalad különböző pontjain.

4. lépés: Vásárlók megszerzése

 • Életciklusos kommunikáció

A potenciális ügyfeleket jobban megismerni is nagyon fontos egy életciklus terv által, amely a weboldalad tartalmán és az értékesítési csatornán alapszik. Az életciklusos tervek szegmentálják az érdeklődőket aszerint, hogy kik ők, milyen interakcióba léptek a vállalkozásoddal online, milyen jellegű tartalmakat akarsz számukra gyártani és hogy melyik részen akarod, hogy megkapják ezeket az értékesítési csatornán belül.

 • Az érdeklődők ápolása

A legjobb módja annak, hogy egy érdeklődőt keresztül vigyél az értékesítési csatornán az, hogy ha elindítasz egy érdeklődőknek szóló kampányt. Ezt úgy tudod megtenni, hogy follow-up emaileket vagy hírlevél sorozatot készítesz. Ehhez friss és aktuális tartalmakat kell folyamatosan készítened, amelyeket a célközönséged szeretettel fogyaszt. Ebbe már beleférnek az információ mellett a kiemelt ajánlatok és top termékek, vagy szolgáltatás bemutatása is.

 • Automatizált munkafolyamatok

A munkafolyamatok többek, mint puszta érdeklődőt ápoló eszköz. Ezek segítenek neked automatizálni a gyakori marketing folyamatokat, illetve végigvezetni hatékonyan az érdeklődőidet a csatornádon keresztül. A marketing emailek küldése, a kontaktok tulajdonságainak a változtatása és a belső értesítő emailek egyaránt automaitzálják a munkafolyamatokat. Ez ugyanolyan automatizálást jelent a marketingesnek, mint a CRM-rendszer az értékesítők számára, áthidalva ezzel a két folyamat közti szakadékot.

 • Zárt láncú jelentés

Ezek a jelentések az értékesítőknek adnak egy jelentést arról, hogy mi történt a minőségi érdeklődőkkel, akiket szereztünk, illetve segít megérteni a legjobb és a legrosszabb érdeklődő forrásainkat. Az ilyen jelentésekkel képes leszel sokkal jobb stratégiákban gondolkodni a jövőre tekintve a legjobb érdeklődő forrásokra fókuszálva, ami segít javítani az érdeklődőből vásárlóvá válás arányát.

inbound marketing

5. lépés: A vásárlók megtartása

Az inbound marketing mentalitása támogatja azt a nézetet, miszerint a kapcsolat közted és a vásárlód közt nem kell, hogy véget érjen a vásárlást követően.

Az érdeklődőből vásárlóvá alakítás után elkezdhetsz fókuszálni a vásárlóból támogatóvá válás folyamatára is. Végül is a legjobb reklámhordozói a márkádnak kik mások lehetnének, mint a lelkes és hűséges vásárlóid.

 • Szegmentált hírlevelek

A tartalmaidat nagy eséllyel nem csak az érdeklődőid fogyasztják, hanem a potenciális ügyfeleid is. A jól megválasztott és elkészített tartalmakkal el tudod érni, hogy úgy tekintsenek rád, mint egy iparági szakértőre. Az ügyfelek a hírlevelekben/blogcikkekben/bejegyzésekben frissítéseket kapnak az adott iparági eseményekről, sajtó hírekről vagy a termékek, szolgáltatások bejelentéseiről.

 • Ajánló esemény

Egy ilyen esemény egy leendő vásárló számára sokkal alacsonyabb költséggel és sokkal nagyobb hatékonysággal működik. Ha megengedhető a vállalkozásod számára, akkor készíts ilyen jellegű ajánló programokat, ami megkönnyíti a vásárlóid számára, hogy ajánlják a termékedet vagy szolgáltatásodat.

inbound marketing

6. lépés: Számlaelemzés

 • Marketing referenciaérték

A marketing referenciaértékeidnek az elemzése rendkívül fontos. Customer Acquisition Cost – ügyfélszerzési költség. Az ügyfélszerzési költséget az angol nevéből adódóan sokan CAC-ként rövidítik. A digitális marketingben és az online kereskedelemben ez az egyik legfontosabb mérőszám, hiszen azt az arányt mutatja meg, hogy a marketingbe befektetett összeg mennyi vásárlót hozott egy adott időszakra vonatkozólag. A költséget úgy lehet kiszámolni, hogy el kell osztani az adott időszakra vonatkozó marketingkiadást a vásárlók számával. Ha 100 ezer forint a befektetés és 500 vásárlóval lett gazdagabb a cég, akkor az ügyfélszerzési költség 200 forint.

Megtekintheted a CAC megtérülési idejét is, amely azoknak a hónapoknak a száma, amelyekre a cégednek szüksége van az új ügyfelek megszerzésére fordított CAC visszanyerésére; a marketinged által megszerzett ügyfél százalékára, amely megmutatja, hogy milyen új üzleti tevékenységet folytat a marketing, illetve a marketing által befolyásolt vásárlói százalék, amely figyelembe veszi az összes új ügyfelet, akikkel a marketing kapcsolatban állt miközben ők a vásárlási folyamatban vettek részt.

 • Weboldal analízis

Fontos a webhelyed teljes helyszíni elemzésének a következetes elvégzése is. Ezt úgy teheted meg, hogy megvizsgálod a kulcsszavak teljesítményét és rangsorolását, az organikus keresési forgalmat és konverziókat, a kereső motor optimalizálást, a blog teljesítményét, ez oldal teljesítményét, az email átkattintási arányát és még sok egyéb dolgot.

 • Átfogó online analízis

Ez az elemzés együtt jár a helyszíni elemzéssel. Ezt el tudod végezni annak a mérésével és analízisével, hogy megvizsgálod az online jelenlétedet a webhelyedtől távol. Ide tartoznak a fizetett keresési kampányok, a közösségi média fiókok és a fizetett közösségi kampányok.

 • Havi jelentés

Végezetül nyomon tudod követni a különleges üzleti céljaidat egyéni jelentések alapján és egyéni teljesítménymutatók alapján. Ezek a jelentések a vállalaton belüli kommunikációra és együttműködés elősegítésére lettek tervezve, ezért nagyon fontos, hogy ezek a célokhoz, valamint az értékesítési és marketing csapatokhoz legyen igazítva.

inbound marketing

Záró gondolatok

Az inbound marketing segítségével a célközönségünket érdeklő témákról készíthetünk értékes tartalmakat. Ezek általában egy meghatározott célcsoportnak szólnak, és az a lényegük, hogy bizalmat építsenek a vállalkozás és a leendő vásárlók között.

Az ilyen tartalmak mindig valami többet adnak az olvasónak, tájékozottabbá, okosabbá teszik őket egy adott témában. A megfelelő stratégiád felállítása nem kis időt vehet igénybe, de végül megéri és olyan eredményeket érhetsz el vele, amelyek az érdeklődőket valódi vásárlókká fogja alakítani a marketing és értékesítői csapatod számára.

Igyekeztünk megadni a szükséges információkat és támogatást, hogy meghozzák a helyes döntéseket. Ezért is olyan fontos, hogy minél jobban ismerd a vásárlóidat és a döntéseik mögött álló motivációkat – hiszen gyorsan és határozottan kell befolyással lenned rájuk.

Sok sikert!

Szikszai Tamás

Ha az ember tudja, hogyan és miként boldoguljon a digitalizáció okozta sruktúrális kihívásokkal, hogyan viszonyuljon relatívan az elkerülhetetlenhez, akkor élvezheti a sikereket az online térben.
Ez minden, űrhajó ez a Marsra, amihez nem kell felszállási engedély.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
crossmenuchevron-down