Mindent a Facebook hirdetési helyek használatáról

2019.03.25.
A cikk írója:
futuremanagement

Miután az organikus elérés folyamatosan romlik a Facebookon, ezért mára már kötelezővé vált a hirdetés mindenki számára. A hirdetési variációk tárháza szinte kimeríthetetlennek tűnik, így mindig van lehetőség tesztelni. A jól működő hirdetésnek számos összetevője van, az egyik legfontosabb a megfelelő hirdetési helyek kiválasztása.

A legtöbb iparág esetében könnyen meghatározható, hogy nagy valószínűség szerint melyek azok a hirdetési helyek, amelyek jól működnek majd és melyek azok, amelyeket gyakorlatilag tesztelned is felesleges. Az elhelyezés határozza meg, hogy melyik platformon és azon belül is melyik hirdetési helyen jelenjen meg a hirdetésed. Továbbá, nagyban befolyásolja a hirdetéshez tartozó szöveg mennyiségét. És a két legfontosabb tényezőt, az árat és a hatékonyságot is.

Ahhoz, hogy hirdetésed megjelenjen és ne legyen túl drága, tartanod kell magad a Facebook alapelveihez, amely meghatározza, hogy a kép felületéből maximum 20% lehet szöveges tartalom. 2016-tól megkezdve, a képen már bármennyi szöveg szerepelhet, az algoritmus engedélyezni fogja a hirdetést. Ne kezdj el örömtáncot járni azonban. Ha nem szeretnél rekord kevés megjelenést, rekord magas áron elérni, akkor továbbra is tartanod kell magad a maximum 20%-os szabályhoz. Mindössze annyi változott, hogy a rendszer már 4 kategóriába sorolja a képeket szöveges tartalmuk alapján: ok, low, medium, high. Az ok, a megfelelő szövegmennyiség, minden más kategóriában ettől csak drágább és drágább lesz a hirdetés. A képeden lévő szöveg mennyiségét a legegyszerűbben a Facebook eszközével tudod: link.

Fontos információ még, hogy sajnos nem tudod az összes hirdetési helyen felhasználni ugyan azt a kreatívot, ugyanis nemes egyszerűséggel nem fog megjelenni. Ez egy teljesen magától értetődő dolog, sokan azonban mégis elfelejtkeznek róla. Hogy mi ennek az oka? A legtöbb esetben a képarány. Teljesen más képarány szükséges például az Instagram story és mondjuk a Facebook hírfolyam esetében. Arról ne is beszéljünk, hogy nagy valószínűség szerint, tartalmilag is más jellegű kreatívot kell használni a különböző helyeken, hogy azok megfelelően konvertáljanak.

Facebook hirdetési helyek

Milyen Facebook hirdetési helyek közül választhatsz?

1. Facebook hírfolyam

Ez a leggyakoribb hirdetéstípus, nem véletlenül. Egyaránt megjelenik asztali és mobil felületen is. Ez a sztenderd formátum, címsorral, hirdetésszöveggel, képpel vagy videóval, valamint egy CTA-val. A felhasználók hozzászólhatnak, lájkolhatják vagy megoszthatják. Amikor a felhasználó rákattint akkor egy céloldalra jut. A legtöbb termék vagy szolgáltatás esetében ez a legolcsóbban konvertáló elhelyezés. Érdemes 1:1 arányú képet vagy akár videót is megadni, a mobilos platformokon ez a legideálisabb. Az pedig egyértelmű, hogy a közösségi média fogyasztás leginkább telefonon zajlik. A legnagyobb előnye, hogy ugyan úgy jelenik meg mindenkinek akár a Facebook mobilapplikációját használja, akár böngészőt.

2. Azonnali cikkek

Az azonnal cikkek alapvetően hasonlóak, mint a hírfolyambeli posztok. Amikor rákattint egy felhasználó, akkor a cikkre navigálja őket, amelyben megjelenik a hirdetés. Tehát, a hirdetés és a cikk magán a Facebookon belül jelenik meg, nem navigál másik oldalra. Továbbá kizárólag a Facebook mobilalkalmazásban és a Messengerben jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy ha kizárólag ezt a hirdetési helyet választjuk, akkor máris elveszítjük a célközönségünk azon részét, akik böngészőből használják a platformot. Mind a Facebook súgója, mind a saját tapasztalatunk azt mondatja, hogy ezt a lehetőséget leginkább híroldalaknak, médiakiadóknak éri meg használni.

3. Videókban megjelenő hirdetések

Ezek lényegében a televíziós hirdetések megfelelői. Amikor az emberek valamilyen videós tartalmat fogyasztanak, akkor azt megszakítja egy reklám. A mögötte lévő elképzelés az, hogy az elkötelezett felhasználók megnézik a reklámot is, várva, hogy folytatódjon a videó. Ez a feltevés erősen megkérdőjelezhető. Gondolj csak a tévé reklámokra. Hányszor váltasz másik csatornára vagy némítod le a készüléket teljesen a reklámok kezdetekor? Pont ez történik itt is, ha tovább is nézi a videót a felhasználó, nagy valószínűséggel abban a néhány másodpercben máshová összpontosítja majd figyelmét. Használatát nem javasoljuk. Ez a hirdetési hely akkor lenne átütő erejű, ha releváns videós tartalomban releváns hirdetéseket jelenítene meg. Például egy főzéssel kapcsolatos videót konyhai kiegészítős reklám szakítana meg.

Facebook hirdetési helyek

4. Jobb oldali sáv

A hirdetések dinoszaurusza. Egykoron virágzott, számos konverziót hozott a hirdetőknek, rendkívül olcsón. Manapság is sokan használják, még a PPC szakma legjobbjai is. Hogy miért, azt sajnos senki nem tudja. Minden szignifikáns tesztből az derül ki, hogy napjainkban rendkívül alacsony az átkattintás belőle, egyszerűen kizárják az emberek a jobb oldali sávot. Használata talán egyetlen esetben lehet javasolt, ha emlékeztetni szeretnénk valamire a célközönségünket, például arra, hogy hamarosan kezdődik egy konferencia, amelyen korábban jelezte, hogy részt vesz. Azonban itt sem ez a leghatékonyabb megoldás.

5. Javasolt videók

Amikor a felhasználók megnéznek egy videót, akkor kapnak egy javaslati listát, ami ahhoz hasonló, mint amivel Youtube-on is találkozhatsz. A javasolt videók lényege, hogy fizethetsz azért, hogy a Te videód megjelenjen itt, mint javasolt videó. Használata akkor indokolt, ha valamilyen szakmai tartalmat hirdetsz. Azonban ebben az esetben sem ez a legjobban konvertáló lehetőség.

6. Marketplace

A Marketplace a Facebook apróhirdetési megoldása. Komoly fejtörést okoz a marketingeseknek, hogy miként is viszonyuljanak hozzá. Elvégre, ez az a platform, ahol a hanyag helyesírással megírt roncs autóktól, a több tízmilliós luxusingatlanokon keresztül mindent eladásra kínálnak a felhasználók és mindezt ömlesztve. Hogy fér el itt a te minőségi terméked vagy szolgáltatásod? Nehéz kérdés. Másfelől, aki ezen az oldalon böngészik, abban már jelen van a vásárlási szándék, így könnyebben adhatsz el neki. Használata akkor javasolt, ha a terméked vagy szolgáltatásod a szó jó értelmében hétköznapi. Tehát olyan jellegű, mint amit a felhasználók is hirdetnek, vagy annak kiegészítő vagy helyettesítő terméke, szolgáltatása.

7. Stories

A Stories teljesen mobilra optimalizált, igaz már asztali környezetben is elérhető. Fontos, hogy teljesen más az itt használt felbontás, mint a legtöbb megjelenési helyen. Az ideális felbontás a 1080x1920 pixel. Valamint, mindössze 15 másodperces lehet. Direkt értékesítésre nem ajánlom, márkapépítsére és információ átadására a már meglévő vásárlóidnak viszont tökéletes hely lehet.

8. Instagram hírfolyam

Gondolom az nem újdonság számodra, hogy a Facebookon állíthatod be az Instagramos megjelenést is. Kettő lehetőség is adott: a hírfolyamban és a történetekben való hirdetés. A hírfolyam esetében a reklámok a felhasználó feedjében jelenik meg, tartalmazhat videót és képet egyaránt. Valamint CTA is elhelyezhető bennük. Tulajdonképpen ez az egyetlen lehetőség, hogy az Instagram hírfolyamban kattintható linkkel légy jelen. Általánosságban elmondható, hogy a megjelenés drágább, mint a Facebook hírfolyam esetében és az átkattintás is kevesebb. Ennek ellenére, ha a terméked vagy szolgáltatásod „Insta kompabitilis”, tehát beleillik a feedbe és a célközönséged is a fiatalabb korosztály, akkor igen magas megtérülést lehet elérni ezzel a hirdetési hellyel.

Facebook hirdetési helyek

9. Instagram Stories

Ha a terméked megfelel az előző pontban leírt „Insta kompabitilásnak”, akkor ez a hirdetési hely is fontos csatorna a számodra. Pont úgy ahogy a Facebook Stories funkciója esetében, itt is inkább a brandépítést és az informálást kell előtérbe helyezni. Fontos, hogy a megjelenéshez szükséges méret itt is az 1080x1920 pixel. Továbbá, itt is helyezhetsz el akár linket is a hirdetésben, ami az Instagram felületén ritkaságnak számít.

11. Audience network

Az audience network alkalmazások és weboldalak hálózatát jelenti, melyeken megjelenhetsz a hirdetéseiddel a Facebook révén. Vagyis, akkor érheted el a közönséged, amikor nem is tartózkodnak a Facebookon. A Social média óriás beépített súgója azt mondja, hogy nyolcszor magasabb konverzió érhető el, amennyiben ezt a hirdetési helyet is használjuk. A személyes tapasztaltunk azonban merőben más, és a logika is mást sugall. Tehát, ez a lehetőség a gyakorlatban főleg azt jelenti, hogy amikor játszol a telefonodon egy játék ingyenes verziójával, akkor azt gyakran megszakítják reklámok. Gondolj bele, Te mennyire preferálod, ha éppen kikapcsolódsz és egy random hirdetés ugrik fel számodra, ami éppen akkor és ott nem lehet releváns. Hiszen hiába érdeklődsz te valami iránt, biztosan nem játék közben szeretnél többet megtudni róla egy kéretlen reklám formájában. Egyetlen esetben lehet nem zavaró egy ilyen hirdetés, hogy ha egy másik játékot ajánl. Azonban, itt is kétséges a sikere, tekintve, hogy rombolja a játékélményt. Ezáltal egyfajta negatív érzetet vált ki a felhasználóból a hirdetett termékkel kapcsolatban.

Facebook hirdetési helyek

11. Messenger

Hirdetéseid már a Messengerben is megjelenhetnek. Ezen belül is több lehetőség áll a rendelkezésedre. Egyfelől egyből a Messenger fő oldalán, a Stories-ban, illetve szponzorált tartalomként. Ezek közül némi magyarázatra talán az utóbbi szorul. A szponzorált tartalom esetében a hirdetés üzenetként jelenik meg, amikor a felhasználó megnyitja az üzenetet, akkor elolvashatja azt és kattinthat a CTA-ra.

A Facebook azt javasolja, hogy automatikus elhelyezést használj a hirdetési helyeknél és bízd rá magad. Azonban, ha pontosan mérni szeretnéd hirdetéseid eredményeit, akkor én óva intelek ettől. Ahhoz, hogy mérhető (és skálázható) legyen kampányod javasolt a legtöbb hirdetési helyet egyesével letesztelned, hogy milyen eredményeket érsz el.

Egészen más a helyzet katalógus alapján történő értékesítés célt beállítva, azon belül is dinamikus remarketing alkalmazásakor. Ebben az esetben már eleve olyan emberekre célzol ugye, akik valamilyen szinten elköteleződtek a terméked, szolgáltatásod iránt, így feltehetőleg nem zavaró számukra annyira egy szembe jövő hirdetés. Valamint, ezt a hirdetéstípust híresen jól optimalizálja a Facebook, így érdemes kicsit szabadkezet hagyni neki, azonban nem feltétlenül kell itt sem minden megjelenési lehetőséget bepipálni.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down