|

Podcast készítése - Egyszerűen, gyorsan, ingyen

2021. november 17.

Olvasási idő: 4 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

A mai rohanó világban elengedhetetlen a multitasking. Vezetés, főzés, de még futás közben is szeretjük lefoglalni az agyunkat. Ezt megtehetjük zenehallgatással, de akár podcastel is. Ugyanis az utóbbi időben a különféle, széles témában elérhető hanganyagok virágkorukat élik. Akár könnyebb beszélgetésről van szó, akár komolyabb témáról… Számos stílus és műfaj áll rendelkezésre. Ha azonban nemcsak hallgatni szeretnéd a hasznos tartalmakat, hanem a készítés folyamatában is elmélyülnél, akkor ez a cikk Neked szól!

Miért érdemes podcastet indítani? Hogyan foghatsz hozzá? Milyen eszközökre van szükséged? Mutatjuk, hogyan kezdhetsz hozzá te is egyszerűen, gyorsan és ingyen!

Podcast készítése

Podcast készítése lépésről lépésre

Kezdetek

Az első kérdés, amit fel kell tenned magadban, hogy miről szeretnél műsort készíteni? Nem feltétlenül kell szakértőnek lenned az adott témában, de fontos, hogy legyen valami, ami valóban érdekel, és amiről szívesen beszélsz. Miért érdemes podcastet indítani? Azért, hogy az elbeszélésed által felnyisd mások szemét, és az adott témában segítsd őket. Kell ennél több?

Podcast készítése

Számok

Az Anchor kutatásai szerint havonta közel 70 millió amerikai hallgat podcastet, és ez a szám folyamatosan nő. Noha kis hazánkban alacsonyabbak a számok, azt be kell látni, hogy a podcast népszerűsége nálunk is töretlenül fokozódik.

Podcast készítése

Technika

Régebben drága mikrofonra, alapos technikai tudásra és rengeteg időre volt szükség egy megfelelő podcast elkészítéséhez. Most azonban, hogy mindenki zsebében ott lapul egy nagyszerű mikrofon, bárki számára elérhetővé vált, hogy telefonjával lenyűgöző hanganyagokat készítsen.

Egy megfelelő podcast készítése – mint minden más, ha jól akarod csinálni – stratégiát igényel. Éppen ezért gondold át, hogy miről/mikről és milyen hosszan szeretnél beszélni, és egyedül vagy mással, közösen szeretnéd feldolgozni a kérdéskört. Strukturáld a témákat, és írd le azt is, hogy mi, meddig tart! Nyilván jó, hogy ha spontán, folyékony a beszélgetés, de nem árt felkészülni, főleg a legelején.

1. Ha ez megvan, akkor vedd elő a telefonodat és hangfelvételre fel! Amennyiben esetleges utómunkára lenne szükséged, számos ilyen program áll rendelkezésedre. Használhatsz videóvágó programokat is (mint pl. Sony Vegas Pro, vagy Adobe Premiere), azonban ezek már fizetősek.

2. Manapság a hangformátum már lényegében mindegy, azonban általánosságban elmondható, hogy az mp3 fájlokkal biztos nem nyúlsz mellé.

3. Ízlés szerint megtűzdelheted a podcastet introval, zenékkel, ahogyan jól esik (azonban figyelj arra, hogy csakis jogtiszta hanganyagokat használj)!

4. Ha megvagy az iménti lépésekkel, következhet a tartalom megosztása. Kezdhetsz a Youtube-al, de választhatsz podcast tároló oldalakat is.

Podcast készítése

Szeretnéd hallani a saját podcastedet a Spotifyon?

Nem lehetetlen! Sőt… Igazából pofonegyszerű a folyamat. Az előző részhez kapcsolódva, meg kell találni a megfelelő tároló oldalt. Erre kiváló lehet a korábban említett Anchor, amelyet a Spotify fejlesztett ki. Az Anchorral az a jó, hogy ingyenes, teljesen felhasználóbarát és nemcsak az előbb említett szolgáltatónál hallgathatod a hanganyagaidat, hanem máshol is – például az Apple Musicon az RSS link segítségével.

Az RSS a gyakran megjelenő új tartalmak terjesztésére szolgál. Ezt könnyen megtalálhatod a választott podcast tároló oldalon.

Podcast készítése

Az Anchor automatikusan, 24-48 órán belül eljuttatja a feltöltött hanganyagaidat az általuk támogatott platformokra. Ha valamilyen okból kifolyólag mégsem találnád a Spotifyon az elkészített podcastedet, akkor a Spotify for Podcasters oldalon tudod orvosolni a problémát. Itt be kell jelentkezned a meglévő Spotify fiókoddal, és megadni az Anchor oldalán található RSS feeded linkjét, ezáltal elérhetővé téve tartalmaidat a nagyközönség számára.

Podcast készítése

#FMCrew:

Mi is szeretünk lépést tartani a különféle trendekkel, éppen ezért először Lisn hangoscikkekkel kezdtünk. Ezzel szemtelenül hatékony lett a tartalommarketingünk. Tippjeinket most már nemcsak itt, hanem Spotifyon is hallgathatod! Te is szívesen fogyasztanál marketing tartalmakat? Gyere és hallgass ránk!

Pekola Nikolett

Digitális bennszülöttként a tartalomgyártás a feladatom a FutureManagement-nél. Közel állnak hozzám a különféle kontent trendek, amelyet próbálok a mindennapjaimba is beintegrálni.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
CIKKEINK

Korábbi bejegyzések

2023.01.26.
Mesterséges intelligencia a marketingben

Az AI térhódítás egyre több területen jelen van. Nem kivétel ez alól a marketing sem. Cikkünkből megtudhatod mi hogy állunk a témához!

2023.01.23.
Szemezel velünk? Erre számíthatsz, ha visszakacsintunk!

Belevágni valami újba, kihívást jelentő feladat. Hogy minimalizáljuk a jelentkezés előtti feszültséget, betekintést adunk, mi vár rád az FM Crew tagjaként.

2023.01.12.
Szemtelen Szerda - pimasz marketing kampány

Értjük mi a táncot és a sok zománcot, de a Wednesday-hez tartozó marketing stratégia nekünk nagyobb csoda! Egy kis passzívagresszív hirdetés érdekel? Klikkelj!

2022.09.29.
Közösségi média és a Z generáció

Egyre növekszik a közösségi média oldalak száma: a verseny tehát igen nagy. Melyik felület a legalkalmasabb a Z generáció elérésére?

Lépj velünk kapcsolatba!

Elérhetőségeink
[email protected]+36 30 454 81 64
IRODA
4028 Debrecen, Simonyi út 36/B.