Szeretnéd, hogy észrevételeid megértő fülekre találjanak? Mondd el a véleményed!

|

PPC és SEO: új fejezet az orvosi marketing területén?

2021. május 31.

Olvasási idő: 5 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Hazánkban a tavalyi évben – a korábbi évekhez képest – jelentősen, 66%-ra emelkedett az interneten vásárlók aránya, a Pew Research Center felmérése szerint az amerikai internetezők közel 80 százaléka pedig online keresett orvosi tanácsot. Ez az arány itthon is rohamosan növekvő tendenciát mutat, ami az orvosi marketing területén belül is változást jelent. Hogyan hat ez a PPC és a SEO világára? Milyen stratégiák vezetnek eredményre a digitális kor online útvesztőiben? Mutatjuk. 

A PPC (Pay Per Click), azaz a kattintásonkénti fizetés és a SEO (Search Engine Optimization), vagyis a keresőoptimalizálás, külön-külön is hatékony eszközöknek bizonyulnak a potenciális páciensek érdeklődésének felkeltésére. Kétségtelen azonban, hogy a PPC adatok felhasználása és a SEO kulcsszavak együttes ereje éri el leghatékonyabban a célt ─ vagyis, hogy az érdeklődőből páciens váljon.

A PPC és a SEO közti különbségek

A PPC leggyakoribb típusa a keresőmotoros hirdetés, amely lehetővé teszi a marketingesek számára, hogy ajánlatot tegyenek a hirdetések elhelyezésére olyan keresőmotorokban, mint például a Google. A cél, hogy a releváns kulcsszavak megadásával a keresési hirdetések a felhasználók számára a keresések legtetején jelenjenek meg. A PPC számos előnnyel járhat az orvosi marketing szempontjából – elősegíti az egészségügyi szolgáltatás vagy termék ismertségének növelését és a webes forgalom fellendülését. A mérhető és gyors eredmények pedig pontos elemzéseket, ezáltal pedig sikeres kampányokat tesznek lehetővé. Tehát lehetőséget biztosítanak a célzásra a megfelelő térben és a megfelelő időben. 

orvosi marketing

A SEO viszont úgy használja az adott kulcsszavakat, hogy a weboldal az organikus találati lista tetejére kerüljön teljesen ingyen. A SEO egy hosszú távú stratégia, amely a kulcsszavak fokozatos csiszolását követeli meg a leghatékonyabb keresőmotor-egyezések elérése érdekében. A PPC-hez képest gyakran vonzónak bizonyulhat, mert nem igényel előzetes befektetést. Ráadásul a megfelelő kulcsszavakkal egy idő után a SEO önfenntartó megoldássá válhat.

Láthatjuk tehát, hogy – a legfőbb különbségek ellenére – mind a PPC, mind pedig a SEO esetén a kulcsszó nem más, mint maga a kulcsszó. Azaz egész pontosan a kulcsszavak releváns használata. 

Nem minden kulcsszó azonos

Ami a PPC-t vagy a SEO-t illeti, az első lépés a megfelelő kulcsszavak megtalálása. Az orvosi marketingszakemberek többféle kulcsszót használnak, mint például:

  • A brand kulcsszavai: az egyedi márkanevek célzása kulcsszavakkal növelheti a márka ismertségét és a releváns kattintásokat. Az egészségügyi szolgáltatók számára ezek a kulcsszavak tartalmazhatják a kezelések, eljárások, rendelők, klinikák vagy akár bizonyos orvosok nevét is.
  • Segítő” kulcsszavak: ezek a hirdetések, vagy organikus megjelenések felkelthetik a célközönség érdeklődését azzal, hogy segítséget nyújtanak egy adott orvosi kérdéskörben. A „segítő” kulcsszavak általában olyan kifejezések, mint például a „segítség a bőrápolásban” vagy „a hátfájás megszüntetése”.
  • Long-Tail kulcsszavak: a hosszú farok kulcsszó a lehetséges lekérdezések sora, amely önmagára építve maximális forgalmat generál. Például egy hosszú farok orvosi kulcsszó lehet „visszeres kezelés Debrecen közelében”.
  • Kizáró kulcsszavak: a negatív kulcsszavak ellentétes megközelítést alkalmaznak a hagyományos kulcsszavakkal szemben, mivel az orvosi marketingszakemberek létrehozhatnak bizonyos kifejezéseket, amelyek ottlétenem célszerű a megjelenések tekintetében, sőt, esetenként kifejezetten ártalmas (pl. „ingyenes”, „használt” stb.)

Hogyan lehet kombinálni a PPC-t és a SEO-t? 

Az online marketing innovatív megközelítése iránt érdeklődő egészségügyi szolgáltatók számára többféle lehetőség van egy jól konvertáló PPC/SEO stratégia alkalmazására. Átfogó orvos marketing stratégiákról ITT ÍRTUNK korábban.

egészségügyi marketing

A feladat tehát a legjobb kulcsszavak meghatározása és a webes forgalom maximalizálása annak érdekében, hogy az érdeklődőből páciens váljon. A PPC/SEO stratégia módszerei a következők:

  1. Elemzés. Ha a PPC kampányokat hagyományos SEO-val párhuzamosan futtatjuk, akkor a PPC által begyűjtött értékes adatok felhasználhatók a keresőoptimalizálás esetében is. A PPC hirdetések alapos elemzésével az orvosi marketing során finomhangolhatjuk a SEO kulcsszavakat, és végül növelhetjük az internetes forgalmat.
  1. Konvertálás. A hatékony PPC hirdetéseknek köszönhetően, idővel csökkenthető azok száma, és végül átveheti helyüket a találati oldal elejére került SEO optimalizált oldalak. Ezt követően fontos figyelemmel kísérni a SEO eredményeit annak érdekében, hogy javítani tudjuk a profitot. 
  1. Maximalizálás. A PPC és a SEO kombinálásának másik módja egyszerűen mindkét lehetőség futtatása egyszerre. Ez növelheti a márka ismertségét, és javíthatja az egészségügyi szolgáltatók esélyét a potenciális páciens képernyőjén való megjelenésre.
orvosi marketing

Ahhoz, hogy valaki kitűnjön az egyre telítettebb piacon, egészségügyi szolgáltatóként kreatívan kell megközelítenie az online jelenlét optimalizálását. A PPC kampányok és a SEO kombinálásának innovatív stratégiái elősegíthetik az orvosi marketing hatékonyságát és a célközönség elérését, ezáltal növelve a konverziót, és végső soron a lefoglalt időpontok számát.

Lőrinczi Emese

Bloggerként kezdtem, a PPC világában folytattam szakmai tanulmányaim, a FutureManagement csapatában pedig tartalommenedzsertként találtam meg a helyem. A neuromarketing, a szövegírás, és az online tér mindig megújuló trendjeinek világa a szenvedélyem.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
crossmenuchevron-down