Stay és exit interjúk - Hogyan csináld jól?

2023.09.29.
A cikk írója:
futuremanagement

Az interjúkra nemcsak a megfelelő munkaerő megtalálásához kell koncentrálnod. A stay és az exit interjúk legalább ilyen fontosak, mert ezek megfelelő alkalmazásával és hasznosításával sokat tehetsz a kollégáid megtartásáért!

stay és exit interjú

Hogyan lehetnek hatékonyak a stay és exit interjúid?

Bizonyára neked is nagy kihívást jelent az új tehetségek megszerzése és a meglévő munkavállalók megtartása. Az exit és stay interjúk olyan eszközök, amelyek segíthetnek megérteni és kezelni a munkavállalóid igényeit és kihívásait. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ezeknek az interjúknak a jellemzőit, összehasonlítjuk őket, és bemutatjuk, hogyan érhetsz el pozitív eredményeket a kétféle interjú alkalmazásával.

Exit interjú: a válás művészete

Az exit interjú az a folyamat, amikor egy alkalmazott a cégtől való távozása előtt találkozik a HR-osztály vagy a vezetőség tagjaival. Az interjú célja az, hogy feltárja az alkalmazott távozásának okait, és lehetőséget adjon a cégnek abban, hogy javítsa folyamatait a kilépési motivációk alapján, ezzel pedig hosszú távon a többi munkavállalóját nagyobb arányban tudja megtartani. 

Az exit interjú előnyei:

 • Jó alapok a fejlesztéshez: az elbocsátott alkalmazottak őszinte visszajelzést adhatnak a vállalatról, amelyet felhasználhatunk a további fejlesztésekhez. Valószínűleg mindent így sem fog velünk megosztani a munkatárs, mert a legtöbben inkább a jó viszony fenntartására, a békés távozásra koncentrálnak. Hogy a legfőbb valódi motivációját feltárja, érdemes nagyobb figyelmet szentelni a lebonyolításra, és bizalmat ébreszteni távozó kollégánkban, hogy a lehető legtöbb információt megossza velünk.
 • Márkaépítés: ha pozitív élményt sikerült teremtenünk a távozó kollégánkban az exit interjú révén, a cégünk jó hírnevet szerezhet, mert a jó tapasztalatokkal távozó munkatárs örömmel osztja meg tapasztalatait másokkal is, ezzel pedig a toborzásunkat támogathatja. Gondoljunk csak a nagyobb állásportálokon fellelhető értékelésekre, amelyet a jelentkezés előtt elolvashat a potenciális jelölt! Ezek megerősíthetik, de el is tántoríthatják jelentkezési szándékától őt. 
 • Proaktív problémamegoldás: az exit interjúk lehetőséget nyújtanak arra, hogy azonnal kezeljük azokat a súlyos problémákat, amelyek miatt az alkalmazott távozik, és átgondolhassuk, mit tehetünk a jobb légkör megteremtéséért.
Fm - Bizonyára neked is nagy kihívást jelent az új tehetségek megszerzése és a meglévő munkavállalók megtartása. Az exit és stay interjúk olyan eszközök, amelyek segíthetnek megérteni és kezelni a munkavállalóid igényeit és kihívásait.

Az exit interjúk során hasznos módszerek

Legyünk nyitottak és empatikusak! Az interjú során a legfontosabb, hogy bizalmat tudjunk ébreszteni. Empátiával és nyitottsággal őszinte beszélgetést indítunk. Fejlesszük az exit interjút bonyolító kollégáink kommunikációját, mert nagyon sok múlik az ő személyükön, hozzállásukon!

Jól megfogalmazott, lényegretörő kérdéseket tegyünk fel! Olyan kérdéseket fogalmazzunk fel, amelyekre valóban hasznos, konkrét válaszokat kaphatunk!

Dokumentáljuk a beszélgetéseken elhangzottakat, és elemezzük őket! Rögzítsd az interjú eredményeit, hogy könnyen összehasonlíthasd az eltérő eseteket, és nyomon követhesd a javulást. Például ha még egy évvel később is gyakori ugyanaz az indok, akkor nem, vagy nem hatékonyan kezeltük a problémát, így viszont hosszú távon veszteséget okozunk saját magunknak, hiszen a fluktuáció továbbra is magas ugyanabból az okból kifolyólag, és folyamatosan a pótlásról kell gondoskodnunk.

Mit tehetsz, hogy a távozást fontolgató kollégád meggondolja magát?

Hívd meg egy stay interjúra!

A stay interjú a meglévő alkalmazottak megtartását célzó eszköz. Akkor érdemes alkalmaznod, amikor tudomásod van róla, hogy egy munkavállalód kilépésre készül, te viszont szeretnéd őt meggyőzni arról, hogy maradjon. Ezeket az interjúkat célszerűbb a megtartani kívánt kolléga saját vezetőjének megtartania, akinek alaposan fel kell készülnie a beszélgetésre, és szintén törekednie kell a jó légkör és bizalom megteremtésére. Mindenképp tudatosítsuk a munkatársban, hogy miért hívjuk be, mondjuk el neki, hogy nem érik retorziók a válaszok miatt, sőt épp ellenkező a célunk: javítani szeretnénk a mostani körülményein, és szeretnénk, ha velünk maradna!

A stay interjú előnyei:

 • Tehetséges munkaerő megtartása: a jól lebonyolított stay interjú lehetővé teszi, hogy megtartsd az értékes alkalmazottaidat, akik máskülönben távoznának. Természetesen csak akkor hatékony eszköz, ha a beszélgetésben feltárt fájdalompontokra reagálsz, és cselekszel is azok javítása vagy kiküszöbölése érdekében.
 • Növelheted a munkahelyi elégedettséget: a stay interjúk segíthetnek az alkalmazottak elégedettségének növelésében a vállalatod iránt, hiszen azt érzik, hogy fontosak számodra, és tenni akarsz azért, hogy megtartsd őket.
 • Megelőzheted komolyabb problémák kialakulását: az időben észlelt problémákra való gyors reagálás révén azok eszkalálódása elkerülhetővé válik.
Fm - Bizonyára neked is nagy kihívást jelent az új tehetségek megszerzése és a meglévő munkavállalók megtartása. Az exit és stay interjúk olyan eszközök, amelyek segíthetnek megérteni és kezelni a munkavállalóid igényeit és kihívásait.

Ezeket a módszereket használd hatékony stay interjúhoz!

Ne halaszd az utolsó percig, amikor már döntést hozott a kollégád! Fontos, hogy még akkor leülj vele egy beszélgetésre, amikor észleled az együttműködés megváltozását, motiváció csökkenését, vagy tudomásodra jutott egy-egy elejtett megjegyzés, hogy a váltáson gondolkodik. Amikor már biztos döntést hozott, és már interjúkra jár, vagy esetleg már lapul is egy új ajánlat a zsebében, sajnos már elkéstél. Ekkor már elveszítetted egy kulcsemberedet.

Személyre szabott kérdésekkel készülj! A beszélgetéseknek személyre szabottnak kell lenniük, és az alkalmazottak igényeihez és céljaihoz kell igazodniuk. Fel kell mérned, mi az, ami a kollégád számára nem komfortos, és mi az, amivel javítani tudnál a helyzeten.

Kínálj ösztönzőket! A stay interjúk során vagy után az alkalmazottnak jobb feltételeket, fejlesztési lehetőségeket vagy egyéb ösztönzőket tudsz ajánlani a megtartása érdekében.

Az exit és stay interjúk között tehát számos hasonlóság és különbség van, egy biztos: mindkettő lehetőséget ad a vállalatoknak a munkaerővel kapcsolatos problémák kezelésére, de más időpontban és különböző célokat szolgál.

Hasonlóságok:

Kommunikáció: mindkét interjútípus segít a kommunikáció javításában a vállalat és az alkalmazottak között.

Meglévő munkaerő megtartása: mindkettő célja az értékes alkalmazottak megtartása és azoknak a problémáknak a kezelése, amelyek miatt távoznának/távoztak.

Különbségek:

Időpont: az exit interjúk akkor történnek, amikor az alkalmazott már eldöntötte a távozást, míg a stay interjúk akkor, amikor még megtartható az alkalmazott.

Cél: az exit interjúk inkább a múltbeli tapasztalatokra és okokra összpontosítanak, míg a stay interjúk a jövőbeli fejlődésre és a maradás ösztönzésére irányulnak.

Fm - Bizonyára neked is nagy kihívást jelent az új tehetségek megszerzése és a meglévő munkavállalók megtartása. Az exit és stay interjúk olyan eszközök, amelyek segíthetnek megérteni és kezelni a munkavállalóid igényeit és kihívásait.

Az exit és stay interjúk egyaránt lehetőséget kínálnak a pozitív eredmények elérésére, ha megfelelően alkalmazzák őket.

Pozitív eredmények az exit interjúval:

 • Javított munkakörülmények: az exit interjúk eredményeként jobb munkakörülményeket és környezetet teremthetsz.
 • Munkáltatói márka megerősítése: a visszajelzések alapján javíthatod hírnevedet, ami vonzó lehet a jövőbeli alkalmazottak számára.
 • Hosszú távú fejlődés: az exit interjúk segíthetnek a hosszú távú fejlődési stratégiáid kidolgozásában.

Pozitív eredmények a stay interjúval:

 • A tehetséges munkaerő megtartása: a stay interjúk és a hatásukra hozott lépésekkel megtarthatod az értékes alkalmazottaidat.
 • Munkahelyi elégedettség növelése: az alkalmazottaid elégedettsége növekedhet a feltárt hiányosságokra adott válaszod és ösztönzők eredményeként.
 • Hatékony problémamegoldás: a stay interjúk segíthetnek a problémák azonnali kezelésében és a munkahelyi konfliktusok megoldásában.

Az exit és stay interjúk tehát hatékony eszközök lehetnek a vállalatod számára, hogy megértsd az alkalmazottaid igényeit és kihívásait, valamint pozitív változásokat hozz létre. A kulcs a megfelelő időben és módon való alkalmazásuk, valamint az alkalmazottaid igényeinek és visszajelzéseinek figyelembevétele. Mindkét típusú interjúval lehetőséged van a munkaerő megtartására és a vállalati fejlődésre.

Ha egyéb eszközökkel is támogatnád a munkáltatói márkádat, keresd a FutureManagament csapatát bizalommal! 

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down