Így járult hozzá a Stranger Things sikeréhez a sorozat marketingterve

2022.06.16.
A cikk írója:
Diószegi Nikoletta

A Stranger Things amerikai websorozat negyedik alkalommal – korábbi szezonokat túlszárnyaló népszerűséggel ­– tért vissza a Netflixre. Az új évad minden eddiginél nagyobb reflektorfényt kapott jól kialakított marketingtervének köszönhetően. Cikkemben ebből a stratégiából szemezgetve állítottam össze azt a három legfontosabb pontot, amelyeket akár mi magunk is hasznosíthatunk saját kommunikációs és kampány tematikánkban.

1. Kezdjük el időben a marketingterv kidolgozását!

Egy alaposan kidolgozott terv nem a kampány indulásakor durrantja el az első puskalövést, hanem akár már hónapokkal előtte megkezdi a golyózáport. A Stranger Things remekül reprezentálja ennek a stratégiának a sikerességét, hiszen a sorozatot övező, szinte már egy éve tartó hype-nak rekord mennyiségű nézettség lett az eredménye. A horror sztori legújabb évada a premier hétvégéjén 286,79 millió órányi képernyőidőt halmozott fel világszerte. A számok magukért beszélnek, de vajon miként építették fel a stratégiát?

Bár a sorozat új évada idén május végén startolt el, az online és offline megjelenések a 2021-es bejelentés óta folyamatosan, egyre növekvő számban bukkantak elő.

  • Először egy rövid videó töredékkel – tehát nem is egy teljes előzetessel vonták magukra a figyelmet és ezzel keltették fel újra a sorozatrajongók érdeklődését.
  • Ezt követte a különböző social media felületeken való egyre nagyobb aktivitás, amely jórészt az előző évadokhoz kapcsolódó bejegyzések sokaságát jelentette.

A közönségben megfigyelhető lett egyfajta nyüzsgés, hiszen egyszerre törtek fel bennük a korábbi részek emlékei és lobbant lángra az új epizódok iránti kíváncsiság.

https://www.youtube.com/watch?v=hgsUzL75Yjk

A Stranger Things 2019-es rövid bejelentő videója

A Netflix marketingterve egy tökéletesen felépített hirdetési és promóciós stratégia volt, amely az előzeteseken és az elmúlt évadokról szóló posztokon túl új útvonalakon is elindult, hogy még nagyobb tömegeket érjen el. Ilyen eszközök voltak például az animációs kisfilmek is, amelyek több milliós megtekintésekkel járultak hozzá a hype fenntartásához és az új érdeklődők bevonásához.

2. Vigyük el a márkát a közönséghez!

Mivel a sorozat ismertsége nem egyetlen országra, sőt nem is egyetlen kontinensre korlátozódik, hanem határokon túl nyúló siker veszi körül, ezért a népszerűsítésére létrehozott marketingtervben kulcsfontosságú szerepeket kaptak a regionális vonatkozású tartalmak.

Figyelemfelkeltő plakátok, live-ok, interjúk és promóciós filmek ezrei lepték el a világ különböző országait. A legnagyobb durranás pedig az Upside down, a sorozat alternatív dimenziójának 14 országbeli kivetítése volt. A kampányban olyan nevezetességeket világítottak ki a Stranger Thingsből jól ismert világgal, mint a New York-i Empire State Building, az ausztráliai Bondi Beach vagy a Bombay vízpartján található indiai átjáró.

Marketing terv - FutureManagement - Online marketing ügynökség

Az Empire State Building kivilágítva sorozat alternatív dimenziójával

Forrás: netflix.com

Ez egy remek példa a márkák számára, hogy miként lehet szélesebb tömegeket személyesebb módon elérni. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez csak abban az esetben működik jól, ha minden megjelenés során egységes arculattal dolgozik a cég, azaz jól felismerhető marad, illetve, ha az üzenet minden területen hasonló.

3. Működjünk együtt más márkákkal!

Harmadik, ugyanakkor kihagyhatatlanul lényeges marketingterv lépés, a márkaegyüttműködés. Legnagyobb előnye, hogy általa szélesebb fogyasztói körhöz juthat el a vállalkozás, ezáltal a meghatározott piaci szegmensen belül ismert közönségen túl még több potenciális vásárlóval kapcsolódhat a cég.

A Stranger Things esetében olyan óriás márkák együttműködéséről beszélhetünk, mint a Lay’s, a MAC Cosmetics vagy az Oreo. Az új részek megjelenéséig ezeken felül több cég is a sorozat nevével és arculati elemeivel ellátott, limitált kiadású termékekkel szállt fel a hype vonatra, ezzel népszerűsítve a sorozatot és a saját márkáját is.

Marketing terv - FutureManagement - Online marketing ügynökség

Limitált kiadású Stranger Things sminktermékek a MAC kínálatában

Forrás: @maccosmetics, a MAC hivatalos Instagram oldala

A Stranger Things új évadának sikeréből tehát jól látszódik, hogy egy időben kidolgozott és megvalósított marketingterv nagymértékben pozitív hatással van az eredményre. Továbbá, amennyiben egy cég számára az a cél, hogy minél szélesebb tömeget érjen el, a kommunikációt nem szabad egy területre korlátozni – legyen szó fizikai határokról vagy online csatornákról.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down