|

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

2021. október 20.

Olvasási idő: 9 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Ha figyelemmel kísérted a korábbi cikkeinket is a témában, akkor láthattad, hogy eddig alaposan végigvettük azokat a kérdésköröket és érveket (vagy éppen ellenérveket), amelyek alapján eldöntheted, hogy valóban szüksége van-e a bizniszednek a TikTok marketing erejére. Most azonban itt az ideje, hogy fejest ugorjunk a mélyvízbe és felépítsünk egy olyan izgalmas, valamint algoritmusbarát profilt, amely készen áll arra, hogy több száz, ezer ember bogarásszon rajta a szabadidejében (vagy akár munkaidejében is). Tarts velünk a TikTok marketing kezdőknek sorozatunk következő részében! Hidd el, megéri.

Mit jelent a jól optimalizált profil, és miért van rá szükség?

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

Ahogy a weboldalad esetében, egy TikTok profilnál is elengedhetetlen, hogy már az elején igényes kialakítást és struktúrát adj neki, ahol a célközönséged könnyen képet kaphat arról, hogy egyáltalán ki is vagy Te.

Egy jól optimalizált profil legfőbb jellemzője a transzparencia, mely a rajta lévő tartalmak, valamint a fiók céljának átláthatóságát foglalja magában. Ez segít az algoritmusnak is, hogy olyan embereknek mutassa meg a fiókot, akik a legnagyobb valószínűséggel érdekeltek a témában.

Más szavakkal: ha esztétikus és átlátható a profilod, akkor az emberek több időt fognak tölteni rajta, illetve nagyobb valószínűséggel követnek be Téged.

És, hogy mi a titka egy jól optimalizált profilnak? Azonnal mutatjuk...

... de előtte:

A TikTok profilok típusai: Alkotói versus Üzleti

Miután sikeresen regisztráltál a TikTok-ra, lehetőséged van arra, hogy a profilod típusát is beállítsd attól függően, hogy éppen alkotóként (pl.: márkaépítés céljából) vagy üzletként (pl.: kereskedelmi céllal) szeretnél jelen lenni a platformon. Megjegyeznénk, hogy egy korábbi frissítés miatt az Alkotói profil vált az alapértelmezetté, amit viszont bármikor át tudsz állítani a „Fiók kezelése” menüpont alatt.

De vajon miben különbözik az Alkotói profiltól az Üzleti?

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

Az egyik – és talán a legnagyobb – eltérés, hogy az Üzleti profilok nem használhatnak olyan hangokat, amelyek kereskedelmi licenc alá esnek. Ez – néhány kivételtől eltekintve – lényegében lefedi a platformon található összes népszerű és trending hangot. Üzleti fiókok számára ugyan az alkalmazás biztosít szabadon használható, jogdíjmentes hangokat, ám azok kizárólagossága jelentősen korlátozhatja a kreatív alkotási folyamatot. Éppen emiatt van továbbá az is, hogy az Üzleti fiókok a duett és a kollázs funkciókat sem használhatják azoknál a videóknál, amelyek szintén jogvédett hangokat használnak. Ez rendkívüli mértékben limitálja a trendekben való részvételt, és lényegében a komplett tartalomgyártást.

Ezt leszámítva viszont egy kifejezetten üzletekre szabott profilt kapsz, amely az elkövetkezendőkben új, hasznos üzleti funkciókkal is bővülni fog. Ezenkívül az Üzleti profil esetében már a regisztráció után lehetőséged van linket elhelyezni a bio-dban, amely nagy előny, ha van hova terelned a videóidból érkező forgalmat.

A fentiekből látszik, hogy noha most annyira sok eltérés nincs a két fióktípus között, ez a TikTok üzleti oldalának fejlődése nyomán könnyedén változhat (és valószínűleg változni is fog).

Profil optimalizáció, lépésről-lépésre

A kezdeti fejtágítást követően itt az ideje, hogy rátérjünk azokra a tényezőkre, amelyek szerepet játszanak egy sikeres és kiemelkedő TikTok profil felépítésében. Kezdhetjük?

I. Név és felhasználónév

Először is nézzük meg, hogy mi a különbség a TikTok neved és felhasználóneved között.

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

A felhasználónév egy egyedi „azonosító”, mely segít az embereknek megtalálni Téged a platformon, illetve a profilod linkjében is megjelenik. A felhasználónevedet is van lehetőséged megváltoztatni, azonban erre minden egyes alkalommal 30 napot kell várj, így érdemes rögtön egy olyat kitalálnod, amit könnyedén meg tudnak jegyezni az emberek, illetve egyszerűen kereshető is.

A TikTok neved ezzel szemben a profilod legtetején jelenik meg, ezt időtartamtól függetlenül, bármikor meg tudod változtatni. Ami talán itt a legfontosabb, hogy az algoritmus a nevedben található szavakat is érzékeli, és amennyiben lehetősége van rá, azok szerint kategorizálja be a fiókodat. Éppen ezért érdemes itt olyan kulcsszavakat megadnod, amelyek tökéletesen jellemzik, hogy miről szól a profilod.

Egy rövid példa:

Ha a fiókodon lévő tartalmak túlnyomórészt Online Marketing-ről szólnak, akkor ezt a kifejezést érdemes a nevedben is elhelyezned. Így az, aki nem ismer Téged, de rákeres az „Online Marketing” kifejezésre, nagyobb valószínűséggel fog a Te profiloddal találkozni.

II. Profilkép

Az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolhatja a profilod sikerét, az a profilkép.

Milyen a tökéletes profilkép?

  • Jó minőségű, nagy felbontású;
  • kitűnik a többi közül;
  • megragadja a nézők figyelmét;
  • kicsiben is jól látszik, jól kivehető.

Ezenkívül fontos kiemelni azt is, hogy a profilkép sokszor magától a fiók típusától is nagyban függ. Vállalkozások esetében célszerű a saját logót alkalmazni, vagy annak az egyszerűsített változatát. Ezzel szemben a személyes márkáknál már egy jól elkapott arckép is képes csodákat tenni.

A profilképek mellett van lehetőség úgynevezett „profilvideók” beállítására is, ám azok kizárólag a profil megnyitásánál jelennek meg (tehát a ForYou pörgetése közben jobb oldalt nem).

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

III. Bio

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

A bio-t érdemes úgy elképzelned, mint egy kis tábla, ami címszavakban elmondja a célközönségnek, hogy mégis ki vagy Te és miért érdemes időt szánniuk Rád. Itt nincs helye a barokkos körmondatoknak, a bonyolult szerkezeteknek vagy a terjengős megfogalmazásnak. A bio szövege MAXIMUM 80 karakter lehet szóközökkel együtt, így célszerű minél rövidebben és frappánsabban megfogalmaznod a mondókádat.

Extra tipp: Az emojik üde színfoltokként jelennek meg a legtöbb bio szövegében, akár még bizonyos szavak helyett is használhatod őket, de kizárólag csak mértékkel! Válassz 1-2 olyan emojit, amelyek tükrözik a márkád személyiségét és dobd fel velük a bio-dat!

Miután megírtad a kis szösszeneted, olvasd fel hangosan, és tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

  • Elég figyelemfelkeltő a szöveg?
  • Más meg tudja mondani belőle, hogy mivel foglalkozik a fiókom?
  • Érthető, hogy miben tud segíteni az embereknek a profil?
  • Tisztában vannak vele a felhasználók, hogy milyen típusú tartalmakra számíthatnak, ha bekövetik a fiókomat?

Ha legalább 4-ből 2-re egy határozott „Még szép!” a válaszod, akkor mehetünk is a következő pontra, amely nem más, mint a ...

IV. Link

Ahogy azt fentebb is kiemeltük, az Üzleti profilok már a regisztrációt követően is el tudnak helyezni linket a bio-ban, míg az Alkotói fiókok számára ez a lehetőség csak a bizonyos idő után érhető el.

A linkek elhelyezése mondanunk sem kell, hogy kiemelt szerepet tölt be abban az esetben, ha a TikTok marketinged fő célja a traffic átterelése a weboldaladra vagy egy másik platformra.

Amennyiben több linket szeretnél elhelyezni, akkor érdemes egy úgynevezett „gyűjtőlinket” alkalmaznod, amely segítségével összegyűjtheted a legfontosabb linkjeidet a célközönséged számára. Mostanra számtalan oldal segítségével készíthetsz saját gyűjtőlinket szinte percek alatt. Ebben a videóban össze is gyűjtöttük Neked a mi kedvenceinket!

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

V. Instagram (és YouTube) fiók elhelyezése a profilon

Szerencsére a TikTok lehetőséget ad arra is, hogy már rögtön a „Követés” gomb mellé el tudd helyezni az Instagram, valamint a YouTube elérhetőségeidet is. Ez ideális arra, hogy a TikTok-on megszerzett forgalmat könnyedén áttereld ezekre a platformokra, ezzel növelve az ottani elérésedet is. Mindehhez annyit kell tenned, hogy a „Profil szerkesztése” opcióra rákattintva alul hozzáadod az Instagram és a YouTube profilodat a TikTok-hoz.

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

VI. K és V (Q&A)

Hogy mit takar ez a „K és V” funkció? Ez egy olyan fül a bio-d alatt, ahol az emberek kérdéseket tehetnek fel Neked, amelyeket videóban meg tudsz válaszolni. A funkció kezdetben csak a 10.000 követő feletti alkotók számára volt elérhető, azonban mostanra már bármelyik profil be tudja állítani a Fiók -> Alkotói eszközök -> K és V opciónál (egy kis segítség, ha elakadnál).

Miért előnyös?

- Megtudhatod, hogy az emberek mire kíváncsiak a termékeddel/szolgáltatásoddal/személyeddel kapcsolatban.

- A nézői kérdéseket összeszedve, rendszerezetten láthatod, nem kell folyamatosan a videók kommentszekciójában keresgélni.

- Mindezekből videóötleteket is gyűjthetsz.

- Valamint közvetlen kapcsolatot alakíthatsz ki a közönségeddel.

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

VII. Az a bizonyos „első”

Ugye Te is érzed már, hogy egyre jobban és jobban kristályosodik ki a TikTok profilod kinézete, struktúrája és „személyisége”? Egy dolog azonban még mindig hiányzik, ami mondanunk sem kell, hogy a legfontosabb ezek közül:

a tartalom.

Pontosabban a tartalmak, amelyek révén kifejezheted magad, megismertetheted az emberekkel a márkádat, szórakoztathatsz, illetve – nem utolsó sorban – követőket és ezáltal vásárlókat is szerezhetsz.

Mivel a videók maguk olyannyira fontosak, hogy egy külön epizódot tervezünk szánni nekik, ezért most fókuszáljunk csak az elsőre.

Hogy miért pont az elsőre? A válasz nagyon egyszerű: mert az a legnehezebb.

Ugyan elméletben könnyű megnyomni azt a kis plusz jelet alul és felvenni az első TikTok videónkat, a valóságban ez sokkal nehezebb. Az is lehet, hogy most tervezel először kamera előtt szerepelni, amihez pedig bátorság kell. Egy posztot vagy blogcikket meg lehet az íróasztalod vaskos védőfala mögött is írni, itt azonban igenis hallatnod kell a hangodat. Pánikra azonban semmi ok! Hidd el, miután felveszed az első kilenc videódat, megkapod az első pozitív kommentjeidet, megszerzed az első követőidet, a kezdeti feszültség szinte azonnal meg fog szűnni, és a világ legtermészetesebb dolgának fogod tekinteni azt, hogy TikTok videókat készítesz.

Legyen például az első videód az, hogy 15-30 másodpercben bemutatkozol és elmondod az embereknek, hogy miért érdemes bekövetniük Téged. Nem mondjuk, hogy ezzel az egy videóval milliókat fogsz tudni megszólítani. Sőt, elég valószínű, hogy csak kevesen fogják látni, de most még nem is ez a lényeg. Az első videód célja az, hogy megtanuld egy TikTok felvételének, szerkesztésének és posztolásának lépéseit, valamint, hogy az emberek ne egy üres profillal találkozzanak, amikor a nevedre kattintanak.

TikTok marketing kezdőknek – A sikeres profil felépítésének hétpecsétes titka

Tehát dióhéjban:

Egy sikeres TikTok profil kiépítésénél érdemes már a kezdetektől fogva mindenre odafigyelned. A legfontosabb, hogy az emberek a profilodra tévedve

I. egy keresőmotor-barát nevet és felhasználónevet;

II. egy jó minőségű profilképet/videót;

III. egy meggyőző bio-t;

IV. egy hasznos linket;

V. egy Instagram/Youtube elérhetőséget;

VI. egy kérdezésre alkalmas felületet;

VII. valamint (legalább) egy videót lássanak.

Ha ezek megvannak, akkor jöhetnek a következő lépcsőfokok a sikeres TikTok marketing felé vezető úton.

Te készen állsz?

Útravalónak

Egy sikeres TikTok profil (valamint TikTok marketing stratégia) kiépítése egyáltalán nem könnyű feladat. Sok időt, tanulást, megfigyelést és még annál is több kreativitást igényel, de ez az ára annak, hogy emberek ezrei figyeljenek a márkádra nap mint nap.

Ha úgy érzed, hogy további segítségre lenne szükséged mindebben, akkor fordulj hozzánk bizalommal, illetve vess egy pillantást a saját TikTok profilunkra is, ahol számtalan hasznos tippet és trükköt találsz.

Balogh Balázs

A személyes márkaépítés során rájöttem, hogy az emberek éheznek az új trendekre és a hitelességre. Z-generációs tartalommarketingesként küldetésem mindezeket testhez álló módon megvalósítani.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
CIKKEINK

Korábbi bejegyzések

2023.09.22.
Fontos a márkád hírneve

A márkánk hírnevének építésére és pozitív megítélésének megtartására fontos időt és energiát szánni. Nemcsak munkáltatói márkaépítés szempontjából fontos, hanem a szolgáltatásaink, termékeink eladhatósága miatt is. A fogyasztók számára a márka nem csupán terméket vagy szolgáltatást jelent, hanem értéket, érzelmeket és tapasztalatokat is.

2023.09.08.
Működj hatékonyabban naprakész munkaköri leírásokkal!

A céges adminisztráció és dokumentumok naprakészen tartása sok cég mumusa, azonban érdemes időt szakítanunk erre is. A munkaköri leírások aktualizálása például többszörösen kifizetődik, mutatjuk, hogyan!

2023.09.01.
Kommunikáljunk CSR tevékenységeinkről?

A válasz röviden: igen. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában. Heti témánkat egyik ügyfelünk inspirálta, akinek most több CSR projektje is van és felmerült bennük a kérdés: hogyan kommunikáljunk erről a nagyvilágban?Nézzünk meg néhány jó példát és lessünk el pár megoldást!

2023.08.17.
Legyen a karrieroldalad is vonzó!

Érdemes úgy felépítenünk a karrieroldalunkat, hogy az ne a kedvét szegje az érdeklődőnek, hanem gazdagodjon hasznos, plusz információkkal a munkakörről, illetve könnyen és egyszerűen tudjon jelentkezni az állásra.
Nézzünk meg néhány jó példát és lessünk el pár megoldást!

Lépj velünk kapcsolatba!

Elérhetőségeink
hello@futuremanagement.hu+36 30 454 81 64
IRODA
4028 Debrecen, Simonyi út 36/B.