Ütős Facebook hirdetés? Így csináld – tippek, trükkök, példák

2021. augusztus 16.

Olvasási idő: 6 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Laikusként könnyen hiheti bárki, hogy összedobni egy hirdetést a Facebook-on gyerekjáték. Azt a tényt azonban, hogy a nem konvertáló, vagy nem eleget konvertáló Facebook hirdetés ablakon kidobott pénz – már csak az érti kristálytisztán, aki valóban súlyos összegeket fizet egy kampány lefuttatásáért. Legyünk őszinték: mélyen a zsebbe nyúlunk, és ezért eredményeket várunk, jogosan. De vajon jól csináljuk? Tényleg annyira pofonegyszerű az egész? Talán több dologra érdemes figyelni, mint azt elsőre gondolnánk.

Mitől válik egy Facebook hirdetés hatékonnyá? Mik azok a sarokpontok, amiket okvetlenül szem előtt kell tartani? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

Légy képben!

Kezdjük az alapokkal. Szinte magától értetődő, hogy részletekbe menően, és hathatósan ismerned kell a Facebook Hirdetéskezelő rendszerét. Szó szerint képben kell lenned, ugyanis – az Interface magabiztos használatán túl – tudnod kell például azt, hogy a Facebook aktuálisan milyen hirdetéselhelyezésekkel működik, és ehhez milyen méretű képarányt szükséges használnod. A Facebook Ads felület lehetővé teszi egyedi képek kiválasztását a különböző elhelyezésekhez. Ideális esetben a Stories formátumban függőleges képeket kell használni a teljes képernyő kitöltésére, míg a Newsfeed vízszintes vagy négyzet alakú képeket igényel.

Ami az ideális elhelyezést illeti, beállíthatod az automatikus hirdetéselhelyezést, de természetesen lehetőség van arra is, hogy A/B tesztelés segítségével kiderítsd, hogy melyik a számodra legjobban működő placement.

Ha már a képeknél tartunk...

Gondolj egy pillanatra a saját Social Media felhasználói szokásaidra: téged mi késztet arra, hogy abbahagyd a görgetést, megállj egy pillanatra és ránézz egy bejegyzésre, vagy hirdetésre? Nagy valószínűséggel a válaszod egy látványos kreatív lesz.

Facebook hirdetés

Nem véletlen. Leggyakrabban a grafika - legyen szó egy szarkasztikus GIF -ről, egy vidám macskáról, vagy egy mosolygós babáról - vonzza a tekintetet. Nézzük, mire kell fókuszálni, ha a cél az, hogy megragadjuk a figyelmet.

1. Stock fotó? Gondold át kétszer is

Mindannyian találkoztunk már jóvágású öltönyös fickókkal, tükörbe bámuló széles mosolyú, de üres tekintetű modell hölgyekkel a szembe jövő hirdetésekben. Nem állítom, hogy ezek nem működőképesek. 2021-ben azonban a hitelesség központi szerepet kapott a márkák életében. Könnyebb közvetlen kapcsolatot teremteni és ezáltal eredményeket produkálni saját, önazonos, márkahű képek használatával, a személyesség égisze alatt. Érdekel a márkaépítés művészete és tudománya? Korábban ITT írtunk róla.

Ha mégis a stock fotó használata mellett döntenél, gondoskodj róla, hogy a márkához és a hirdetéshez igazítsd (pl. használj a logót, márka színeket és betűtípust).

2. Mutasd a termékedet

Ha kézzelfogható terméket értékesítesz, legyen ez a hirdetésed központi eleme! Így a felhasználók azonnal tudni fogják, hogy mit kaphatnak, és, hogy azt hogyan építhetik be a saját életükbe. Elsőre úgy tűnhet, hogy egyszerűbb stock fotókkal dolgozni, és ez igaz is, de a nap végén – vagy legalábbis a kampány végén – valószínűleg megtérül majd a kreatív termékfotókba való befektetés. A Digitalko webáruház fagylalkészítőjének hirdetése például egyértelmű és lényegretörő.

Facebook hirdetés

3. Használj szöveget – okosan

2020 -ban a Facebook megszüntette a 20% -os szabályt, amely a képeken való megjeleníthető szövegmennyiségre vonatkozott. Ennek ellenére a tapasztalat azt mondatja, hogy így sem érdemes zsúfolásig teleírni egy hirdetési kreatívot. A kevesebb néha több elv gyakran jobban érvényesül. Használhatsz egy ütős CTA-t, feltüntetheted az árat, ha egy kihagyhatatlan akciót reklámozol.

Ha pedig egy esemény kreatívjáról van szó, érdemes feltüntetni a dátumot, a helyszínt és – ha van – az előadó, vagy fellépő nevét.

4. Mutasd mit tudsz

A fogyasztói pozitív visszajelzések tudat alatt könnyen rezonálhatnak azzal, aki azonosulni tud velük, így nagy erővel hathatnak a vásárlói döntés meghozatalára és a hitelesség megteremtésére. Elismerően nyilatkoztak a termékedről, szolgáltatásodról? Nagyszerű! Mutasd meg a legközelebbi hirdetéssorozatodban!

Facebook hirdetés

Így írj hatásos hirdetési szöveget

Ha a kreatívok rendben vannak, a Facebook hirdetés következő lépése a szövegezés. Az alábbi javaslatokat szem előtt tartva valószínűleg a várt eredmény nem marad el.

1. Szólítsd meg a célközönséged a saját stílusában

Annak függvényében, hogy milyen korosztályt, nemet, életstílust stb. célzol, válassz számukra megfelelő tonalitást. Vedd figyelembe a többi kommunikációs platformodat és hozd szinergiába azokkal. Elképzelhető, hogy amikor a Facebook hirdetés mellett döntesz, több célcsoportod van, akikhez szólni szeretnél. Ebben az esetben az üzeneted legyen célcsoportspecifikus.

Facebook hirdetés

2. Egységesítsd a kommunikációd

Alakíts ki összhangot a megírt szöveged, hirdetési kreatívod és a márkád arculata között. Ez segíti a márkaasszociációt és a hosszútávú elköteleződés lehetőségét.

3. Írj cselekvésre ösztönzést

Hirdetésszöveg esetén ez egy aranyszabály. Egy jól eltalált CTA (Call To Action) rávezeti a felhasználót a következő lépésre, végigviszi a vásárlási folyamaton, majd eléri a célt: érdeklődőből vásárlót generál. Milyen egy tökéletesen megírt CTA? Rövid, lényegretörő, látványos és motiváló. Ilyen lehet az „Iratkozz fel!”, „Töltsd le ingyenesen!”, „Keress bizalommal!”, „Tervezd meg álmaid nyaralását!”, „Indulj el a fejlődés útján!”, „Foglald le akár 50% kedvezménnyel!”.

4. Fogalmazz egyértelműen és kreatívan

Felejtsd el a hosszú, nyakatekert és értelmezhetetlen barokk körmondatokat, még akkor is, ha nagyon szakmainak szeretnél tűnni. Két variáció közül válaszd mindig az egyszerűbbet. Írj sallangmentesen és letisztultan. Mindezt pedig fűszerezd meg egy jó adag kreativitással! Ne feledd: tanulmányok bizonyítják, hogy a sablonos, eladásszagú hirdetésszövegek nem csupán hidegen hagyják az olvasók nagyrészét, hanem kifejezetten dühítik, negatív érzelmeket váltanak ki belőlük.

Facebook hirdetés

5. Maradj hiteles

Nem győzöm hangsúlyozni: hitelesség mindenek felett! Az emberek az utóbbi pár évben egy vadászkutya szaglásával szimatolják ki a ferdítő, hamis és túlzó hirdetésszövegeket. Természetes, hogy az értékesítés során mindenki a pozitív oldalát igyekszik kidomborítani, de ne ess át a ló túlsó oldalára. Ne ígérj olyat, amit nem tudsz betartani, ne cicomázd túl a hirdetésed a felismerhetetlenségig.

Építs erős üzenetekre

Akár egy ütős kreatívról, vagy egy bomba hirdetésszövegről van szó, találj ki egyetlen, jól meghatározott és erős üzenetet. Minél cizelláltabb a hirdetésed mondanivalója, annál valószínűbb, hogy értelmezhetetlenebbé válik. Egy erős üzenet jókor, jó helyen – ez a profi Facebook hirdetés kulcsa.

Facebook hirdetés

Végül pedig... használd a meglévő adatokat és optimalizálj

A Facebook hirdetések egyik nagy előnye az offline kampányok többségével szemben, hogy nem kell a sötétben tapogatóznod! Az itt leírt lépések mindegyike tesztelhető, mérhető és a kitűzött cél függvényében módosítható. Nézd meg a teljesítménymutatókat, hogy kiderüljön, mi működik és mi nem, majd jöhet a finomhangolás. Ne feledd: bármit is csinálsz a Facebook Hirdetéskezelőjében: csak kreatívan!

Lőrinczi Emese

Bloggerként kezdtem, a PPC világában folytattam szakmai tanulmányaim, a FutureManagement csapatában pedig tartalommenedzsertként találtam meg a helyem. A neuromarketing, a szövegírás, és az online tér mindig megújuló trendjeinek világa a szenvedélyem.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
CIKKEINK

Korábbi bejegyzések

2023.09.22.
Fontos a márkád hírneve

A márkánk hírnevének építésére és pozitív megítélésének megtartására fontos időt és energiát szánni. Nemcsak munkáltatói márkaépítés szempontjából fontos, hanem a szolgáltatásaink, termékeink eladhatósága miatt is. A fogyasztók számára a márka nem csupán terméket vagy szolgáltatást jelent, hanem értéket, érzelmeket és tapasztalatokat is.

2023.09.08.
Működj hatékonyabban naprakész munkaköri leírásokkal!

A céges adminisztráció és dokumentumok naprakészen tartása sok cég mumusa, azonban érdemes időt szakítanunk erre is. A munkaköri leírások aktualizálása például többszörösen kifizetődik, mutatjuk, hogyan!

2023.09.01.
Kommunikáljunk CSR tevékenységeinkről?

A válasz röviden: igen. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában. Heti témánkat egyik ügyfelünk inspirálta, akinek most több CSR projektje is van és felmerült bennük a kérdés: hogyan kommunikáljunk erről a nagyvilágban?Nézzünk meg néhány jó példát és lessünk el pár megoldást!

2023.08.17.
Legyen a karrieroldalad is vonzó!

Érdemes úgy felépítenünk a karrieroldalunkat, hogy az ne a kedvét szegje az érdeklődőnek, hanem gazdagodjon hasznos, plusz információkkal a munkakörről, illetve könnyen és egyszerűen tudjon jelentkezni az állásra.
Nézzünk meg néhány jó példát és lessünk el pár megoldást!

Lépj velünk kapcsolatba!

Elérhetőségeink
hello@futuremanagement.hu+36 30 454 81 64
IRODA
4028 Debrecen, Simonyi út 36/B.