Videómarketing a közösségi médiában – 7+1 érv, hogy miért használj videókat az online megjelenésednél

2021. március 31.

Olvasási idő: 7 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Ahogy azt az előző Instagram trendekkel foglalkozó cikkünkben is elmondtuk, 2021-ra a videó eljutott odáig, hogy az EGYIK nagy növekedési lehetőséggel kecsegtető tartalomtípusból határozottan A legnagyobb növekedési lehetőséggel kecsegtető tartalomtípussá vált. Hogyan is lehetséges ez? Tarts velünk, és fejtsük meg együtt a videómarketing sziklaszilárd népszerűségét a közösségi médiában!

Miért éri meg elolvasnod ezt a cikket?

  • Megtudhatod, hogy miért érdemes beépítened a videókat (és egyéb audiovizuális tartalmakat) a közösségi média marketingedbe.
  • Megismerheted a jelenleg rendelkezésre álló integrált videós funkciókat.
  • Megmutatjuk, hogy hányféle módon tudod felhasználni a videóid az egyes platformokon.
  • Reméljük egy kis motivációt is sikerül adnunk ahhoz, hogy ebbe belevágj.

Érv #1 – A célközönség egyszerűen imádja a videókat!

Számtalan statisztika bizonyította már be, hogy a felhasználók leginkább a videókat preferálják az összes többi tartalommal szemben.

Ez a különböző márkák és vállalkozások online megjelenésére is igaz. Egy felmérés alapján, a fogyasztók 54%-a az összes tartalomtípus közül leginkább videós tartalmakat nézne szívesen egy adott márkától vagy üzlettől.

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa. A videók minden platformon nagy népszerűségnek örvendenek.

2019-ben egy felhasználó átlagosan 6 óra és 48 percnyi videót nézett az internet különböző platformjain, mely azóta a jelenlegi bezártság és szociális elszigeteltség hatására tovább nőtt.

Videómarketing a közösségi médiában – 7+1 érv, hogy miért használj videókat az online megjelenésednél - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

Érv #2 – Az algoritmus által is nagyobb reflektorfényt kapnak

Akármilyen szemüvegen keresztül nézzük, az egyértelmű, hogy a platformok algoritmusai rendkívüli mértékben szimpatizálnak a videós tartalmakkal.

Nyisd meg valamelyik közösségi oldalt, és figyeld meg, hogy mennyi idő telik el, amíg az első videó szembejön veled. 10 másodperc? Fél perc?

Ez valószínűleg azért lehet, mert a videós tartalmak általában jobban teljesítenek a legtöbb algoritmusban, mivel képesek lekötni a közönség figyelmét. Egy igazán érdekes videón több ideig ragad meg az átlag felhasználó szeme, mint egy hasonló, figyelemfelkeltő képen.

Mindez pedig azt eredményezi, hogy a videókat az algoritmus magasabb osztályba sorolja az egyes felületeken, így több emberhez juttatja el azokat.

Miért igaz ez kifejezetten az utóbbi időkben?

A TikTok népszerűsége nyomán az összes platform kifejlesztette a saját „egyperces” funkcióját (Instagram Reels, YouTube Shorts, Snapchat Spotlight), amelyet úgy akarnak népszerűsíteni, hogy nagy organikus elérést kínálnak a tartalomgyártóknak.

És ha már itt járunk…

Érv #3 – Elkészítésük könnyebb és időhatékonyabb, mint valaha

Legalábbis, ha az appon belül szeretnéd elkészíteni a videóid.

Az egyes platformok ugyanis realizálták a közönség óriási igényét a videós tartalmakra, így saját in-app szerkesztőfelületeket hoztak létre, melyek segítségével könnyedén lebilincselő tartalmakat tudsz gyártani rövid idő alatt.

A TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts és Snapchat Spotlight felületeit akkor is magabiztosan tudod kezelni, ha nem rendelkezel több éves tapasztalattal a videószerkesztés terén.

A séma nagyjából minden felületnél ugyanaz. Felveszed a videót az appon belül, amely maximum 1-2 perc lehet, majd utólag matricákkal, feliratokkal és effektekkel színesítheted a nyers felvételt.

Mára már nem kell hollywoodi szintű szakértelemmel rendelkezned ahhoz, hogy több ezer emberhez juttasd el mondandód. Egyszerű, telefonnal készült, autentikus tartalmak is bezsebelhetnek több százezres nézettségeket.

Videómarketing a közösségi médiában – 7+1 érv, hogy miért használj videókat az online megjelenésednél - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

Érv #4 – Más tartalmaknál hosszabb „szavatossági idejük” van

Az, hogy az általad elkészített tartalom mennyi ideig látható az algoritmus által irányított oldalakon (például: Explore page, Kezdőlap, „For You” page), nagyban függ többek között az éppen aktuális trendektől, a viralitástól, illetve a tartalom típusától is.

Egy videó sokkal több ideig van jelen ezeken a helyeken, mivel több interakciót vált ki a felhasználókból, ezáltal előnyösebb az algoritmus számára. (Egy TikTok videó például a feltöltést követő 1 hónap után is eljuthat új emberekhez organikus úton.)

Érv #5 – Újra felhasználhatóak a különböző platformokon

Szerencsére a videók egyedülálló lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne csak egyetlen platformon jelenj meg velük, hanem egy kicsit átalakítva a létező legszélesebb online megjelenést biztosíts márkád vagy vállalkozásod számára.

Gondolkozzunk kicsit.

Ha felveszel egy videót TikTok-on, akkor a vízjel eltüntetése után azt bármilyen plusz erőfeszítés nélkül közzéteheted Instagram Reels-en is, mivel ugyanazt a formátumot (9:16) használja és célt szolgálja a két platform.

Az Instagram Feed-ben megjelenő videók pedig a Facebook felületére is tökéletesek.

Az Instagram sztorijaidat könnyedén megoszthatod Pinterest videopinként, a LIVE adások felvételeit pedig egy gomb megnyomásával már publikálhatod is IGTV-n.

Mi ez, ha nem tökéletes cross-channel marketing?

Kattints ide és nézd meg az erről készült TikTok videónkat!

Ha pedig érdekel, hogy hogyan tudsz másfajta tartalmakat is kreatívan újrahasznosítani, akkor kattints ide!  

Érv #6 – Tökéletesek a fiatalabb generációk tagjaiból álló célcsoportok eléréséhez

A fiatalabb generációk (legfőképp a Z-generáció) számára az internet nélküli élet teljes mértékben elképzelhetetlen. Olyan tagjairól beszélünk a társadalomnak, akik már egészen kiskoruk óta követik a YouTube-on lévő tartalomgyártókat, valamint használják a platformot szórakozásra, inspirációgyűjtésre, tanulásra vagy akár szocializálódásra.

Ami igazán meglepő, hogy egy YouTube felmérés szerint a Millenniumiak és a Z-generáció tagjainak 50%-a állítja azt, hogy nem boldogulna az életben a platform nyújtotta videók nélkül.

És akkor ne is beszéljünk a dübörgő népszerűségű TikTok-ról, aminek mostanra nagyjából 1 milliárd aktív havi felhasználója van, melynek több mint a 35%-a 18-24 év közötti.

Videómarketing a közösségi médiában – 7+1 érv, hogy miért használj videókat az online megjelenésednél - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

Érv #7 – Sokkal személyesebb módon ismertetheted meg a márkád a célcsoportoddal

Gondolj bele. Egy megírt szöveges poszt vagy elkészített kép esetén a célcsoportod valószínűleg csak az adott terméket vagy egy szép grafikát/képet lát. A videóknál nem ez a helyzet. A videómarketing tökéletes többek között arra is, hogy a közönséged egy hangot, illetve arcot tudjon társítani ahhoz a márkához, amely éppen el akar adni valamit neki.

A szöveges posztok és az Instagram bejegyzések megismertetik a márkát vagy vállalkozást a közönséggel. A videók emberivé varázsolják. Segítenek, hogy jobban kifejezd az általad képviselt értéket, valamint a sztorit, ami a márka vagy az üzlet mögött van.

Videómarketing a közösségi médiában – 7+1 érv, hogy miért használj videókat az online megjelenésednél - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

+1 Érv – A videók könnyebben adnak el, mint bármely más típusú tartalom

Ez így igaz. Az interneten megtalálható üzletek (most kapaszkodj meg) 93%-a állította azt, hogy a videók hatására már szerzett új vásárlókat. A videós tartalmak mind organikus, mind pedig fizetett úton messze az egyik legnagyobb ROI-val rendelkeznek.

A videók lehetővé teszik az üzleteknek, hogy dinamikus és átfogó módon mutassák be az eladásra kínált termékeiket. A célcsoport számára is érdekesebb, mintha a tízezredik elcsépelt reklámszöveget olvasnák a nap folyamán.

Videómarketing a közösségi médiában – 7+1 érv, hogy miért használj videókat az online megjelenésednél - FutureManagement - Online Marketing Ügynökség

Mire vársz még?

Ha eddig messziről elkerülted volna még a videómarketing fogalmát is, akkor van egy jó hírünk.

A videókészítés soha nem volt ennél könnyebb, mint most. Még mindig nem késő elindulnod, hiszen a legtöbb platformon csak ezt követően fogják bevezetni Magyarországon a videós funkciókat. A videók készítését sokan nem tekintik a saját asztalunknak, emiatt pedig több hely van a növekedéshez és a közösségépítéshez az egyes közösségi felületeken… egy darabig.

Így hát ne késlekedj, ragadd meg a telefonod és éld ki a kreativitásod pár szórakoztató vagy éppen edukatív videó keretein belül! Ha pedig további segítségre lenne szükséged a marketingeddel kapcsolatban, akkor keress minket bátran!

Ne feledd:

„Egy kép többet mond ezer szónál, egy videó azonban egymilliónál is.”

Balogh Balázs

A személyes márkaépítés során rájöttem, hogy az emberek éheznek az új trendekre és a hitelességre. Z-generációs tartalommarketingesként küldetésem mindezeket testhez álló módon megvalósítani.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
CIKKEINK

Korábbi bejegyzések

2024.01.16.
Employer branding évtervezés – kerüld el a legnagyobb buktatókat!

Új év, új célok? Ha a munkáltatói márkádat szeretnéd megerősíteni, érdemes az alapoknál kezdeni. Mutatjuk azokat a hibákat, amiket mindenképp kerülj el az employer branding éves stratégiád tervezésnél és a kommunikációdban!

2023.11.24.
Mit kínálj a munkavállalónak, hogy Te legyél a befutó?

Mit kínálj a munkavállalónak, hogy Te legyél a befutó?
Kivonat: Elolvastuk a Randstad 2023-as globális employer branding felmérés eredményét és kiszemléztük belőle azt az 5 legfontosabb tényezőt, amely motivál egy munkavállalót, amikor munkahelyet választ.

2023.11.10.
Fizetésemelés: így teremts pozitív hatást a kommunikációddal!

Az év végéhez közeledve nemcsak a munkateher növekszik a legtöbb munkahelyen, hanem az érdeklődés a bérkérdés körül is. Mire érdemes figyelned a béremelés kommunikációjánál és hogyan tartsd fenn a motivációt év közben is? Mutatjuk!

2023.10.24.
Agilis munkamódszer - Előnyök és hátrányok

Az agilitás egy olyan szemléletmód, amely vállalati környezetben a munkafolyamatok hatékonyságára helyezi a hangsúlyt, rugalmas és folyamatosan változó munkavégzési módszert jelent.

Lépj velünk kapcsolatba!

Elérhetőségeink
hello@futuremanagement.hu+36 30 454 81 64
IRODA
4028 Debrecen, Simonyi út 36/B.