Szeretnéd, hogy észrevételeid megértő fülekre találjanak? Mondd el a véleményed!

WordPress karbantartás – 8+1 lépés a weboldal biztonságos működésének fenntartásáért

2021. szeptember 13.

Olvasási idő: 5 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Egy jól működő, hosszú élettartamú weboldalhoz szükség van a honlap rendszeres ellenőrzésére és finomhangolására. A helyesen elvégzett WordPress karbantartás teszi ugyanis lehetővé, hogy a problémákat idejekorán észrevedd, kijavítsd őket, és biztosítsd, hogy weboldalad sokáig friss, hasznos és működőképes maradjon. Pontosan miből is áll ez a folyamat? Csak kövesd 8+1 lépéses WordPress karbantartás kisokosunkat, és minden kérdésedre választ kapsz!

A weboldalak sikere egy gyakran figyelmen kívül hagyott tényezőtől is függ: ez pedig a megfelelő karbantartás. Minden WordPress webhely igényel legalább egy minimális szintű karbantartást, hogy biztonságosan és megfelelően működjön. Ehhez természetesen szükség van némi munkára, de ha pontosan tudod, hogy mit és mikor kell megtenned, ez nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnhet.

Az alábbi WordPress karbantartás ellenőrzőlista útmutatást nyújt, és segít abban, hogy webhelyed naprakészen, biztonságosan és zökkenőmentesen szolgálja ki a webes forgalmadat.

Miért szükséges a WordPress karbantartás?

Egy WordPress weboldalt úgy kell elképzelni, mint egy autót. Ha jól bánsz vele, gondoskodsz róla, akkor évekig ki fog szolgálni, de ha elfelejted a karbantartást, a problémák felhalmozódhatnak, a weboldalad pedig akár teljesen le is állhat.

A WordPress folyamatosan változik: rendszeresen megjelennek új funkciók, hibajavítások, újonnan felfedezett biztonsági problémák megoldásai stb. Ugyanez igaz az összes általad használt bővítményre és a web egészére is. A Te weboldalad is folyamatos változásban van: új tartalmakat publikálsz, megváltoztatod a dizájnt, új funkciókat integrálsz az oldaladba és így tovább. Ha mindezeket a változásokat összeadod, bizony nagy a kockázata annak, hogy valami elromlik, és a webhelyed nem üzemel megfelelően.

Jó lenne ezt elkerülni, igaz?

WordPress karbantartás kisokos

1. Látogasd meg a webhelyed

Ez a legegyszerűbb feladat. Ha heti egy alkalommal átfutod a weboldalad front-end felületét, és végig kattintasz néhány kulcsfontosságú pontot, az remek módja annak, hogy feltárd a lehetséges problémákat. Nézd át a legfontosabb oldalaid, és bizonyosodj meg arról, hogy minden úgy működik, ahogyan elvárod.

2. Készíts biztonsági mentést

A webhely adatainak biztosításához elengedhetetlen egy friss biztonsági mentés. Ha a tárhelyszolgáltatód nem gondoskodik erről, akkor Neked kell biztonsági mentést készítened. A legtöbb webhely esetében a heti mentések megfelelő gyakoriságot jelenthetnek. Mi az UpdradtPlus bővítményt használjuk erre a feladatra.

3. Frissíts (WordPress, bővítmények és témák)

Ha biztosra szeretnél menni weboldalad biztonságával és működőképességével kapcsolatban, akkor a frissítések azonnali alkalmazása elengedhetetlen. Minden héten ellenőrizd, hogy vannak-e frissítések a WP rendszerhez, bővítményeihez vagy esetleg a használatban lévő témához.

Elérhető frissítés? Azonnal alkalmazd! Ha a kompatibilitási problémák miatt aggódsz, teszteld a frissítéseket weboldaladnak egy klón változatán, vagy használj lokális WordPress fejlesztő eszközt tesztelési folyamatokra – ilyen a Local vagy a DevKinsta.

4. Teszteld a fontos űrlapokat és funkciókat

Ha vannak fontos űrlapjaid (például az árajánlatkérés) vagy funkcióid (például a pénztárfolyamat), fontos, hogy rendszeresen teszteld őket. Nincs annál rosszabb, mint azon tűnődni, hogy miért nem kaptál egyetlen lead-et/vásárlást sem az elmúlt 10 napban – a háttérben gyakran az áll, hogy az űrlapod már nem működik.

5. Futtass biztonsági ellenőrzést

Mivel a WordPress nyílt forráskódú rendszer, népszerű és vonzó célpontnak számít a rosszindulatú látogatók számára. Annak érdekében, hogy webhelyed ne váljon áldozattá, arra van szükség, hogy rendszeresen futtass biztonsági vizsgálatokat. Így kiszúrhatod a lehetséges problémákat.

A legtöbb WordPress biztonsági bővítmény tartalmaz automatikus biztonsági átvizsgálást. Mi az iThemes Security Pro-ban bízunk a legjobban.

6. Optimalizáld az adatbázisod

Az oldalad adatbázisa tárolja az összes tartalmat, témabeállítást, bővítmény-beállítást stb. Idővel sok rendetlenséget generálhat olyan dolgokon keresztül, mint a posztok átdolgozása, az átmeneti elemek, a spam-kommentek stb. Ezért jó ötlet rendszeresen optimalizálni a webhely adatbázisát, hogy eltávolítsd a felgyülemlett „szemetet”.

Ezt megteheted néhány teljesítménynövelő bővítménnyel, például a WP Rocket segítségével. Ezek a plugin-ek lehetővé teszik az adatbázis-optimalizálás automatikus ütemezését is.

7. Ellenőrizd a Google Search Console-t

Ha a Google bármilyen problémát észlel webhelyed SEO-jával vagy mobiloptimalizálásával kapcsolatban, figyelmeztetéseket oszt meg veled a Google Search Console-ban. Ezért fontos gyakran ellenőrizni, hogy a Google jelzett-e bármilyen problémát az oldaladdal kapcsolatban.

8. Elemezd a webhelyforgalmad

Ahhoz, hogy megértsd, mi történik az oldaladon, elengedhetetlen valamilyen webanalitikai eszköz – például a Google Analytics – használata.

Amennyiben a digitális marketing komoly része a stratégiádnak, akkor valószínűleg már most is minden nap ellenőrzöd a webanalitikádat. A legtöbb webmesternek nem kell ilyen gyakran megtennie mindezt, de azért hasznos, ha havonta egyszer nyomon követed, mi történik, és megfigyeled az esetleges tendenciákat.

+1 Változtass jelszót

A FutureManagement (és a világ) összes WordPress biztonsági tippje semmit sem számít, ha egy rosszindulatú személy kezébe kerül a felhasználóneved és a jelszavad. Éppen ezért érdemes követni az ideális jelszóra vonatkozó alapelveket, és évente legalább egy alkalommal megváltoztatni a WordPress admin jelszavát.

Ez más taktikákkal – például a bejelentkezési kísérletek korlátozásával – kombinálva megvéd a nyers erővel (brute force) végrehajtott támadásoktól, valamint más bejelentkezés alapú fenyegetésektől.

Tartsd karban weboldalad, és tedd lehetővé a zavartalan működést

Megterhelőnek vagy bonyolultnak érzed a karbantartási folyamatot? Ebben az esetben érdemes szakemberekre bíznod weboldalad üzemeltetését. Ha szeretnél többet megtudni a WordPress karbantartás szolgáltatásról, KATTINTS IDE!

Huzsvai Bettina

Junior webfejlesztőként feladatom a weboldalak karbantartása és fejlesztése. Célom, a kollégáimtól való tudás megszerzése és implementálása a munkámba.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
crossmenuchevron-down