Szeretnéd, hogy észrevételeid megértő fülekre találjanak? Mondd el a véleményed!

| |

WordPress vs egyedi weboldal

2019. július 23.

Olvasási idő: 8 perc

Online marketing tippjeinket most már nemcsak hangoscikként, hanem podcastként is hallgathatod.

Hallgass ránk

Hm, valami furcsa szag csap meg az irodából kilépve. Szúró, égett, fémes, mintha a közelben aszfaltot újítanának fel. Ahogy haladok tovább, egyre erősebben érzem, és a pánik is kezd hatalmába keríteni. Fél perccel később egy dühös tömegre leszek figyelmes, akik fáklyákkal és billentyűzetekkel felszerelkezve, öklüket rázva, mérgesen csörtetnek felém. Sorsomat elfogadva nem menekülök, a karma elől felesleges. A dühös had istenkáromlást skandálva von kérdőre, hogy mégis hogy lehetetek annyira alsóbbrendű, hogy egy lapon tudok említeni egy egyedi weboldalt az alantas, programozói tudást nélkülöző WordPress-szel.

"Egy egyedi weboldal mindig jobb, mint egy WordPress." Hát persze. Egy tökéletes világban, ahol a programozó naprakész tudással rendelkezik, folyamatosan karbantartja az oldalt, és nem szűnik meg a cége, akkor ez a kijelentés helytálló. De utoljára a mikroökonómia órák 2 termékes modelljeinél volt ilyen egyszerű az élet.

Milyen weboldalra van szükséged? WordPress vagy egyedi fejlesztés? A kérdésre a válasz közel nem ilyen egyszerű, és távol álljon tőlem, hogy bárkinek belegázoljak a lelkébe, de ügynökségünk elmúlt 2 évében rengeteg olyan sztorival találkoztunk, ami után hosszú órákig takarítottunk, vagy jogosultságokat szereztünk vissza. E cikk "múzsái" pontosan ezek a sztorik.

wordpress vs egyedi weboldal

Ezt mindenképpen gondold végig döntés előtt

Egy egyedi weboldal is lehet pénztemető, és egy sablon alapú WordPress site is termelhet neked milliókat. A különbség a 2 állapot között, hogy milyen előkészületeket tettél választás előtt, és mi az üzleti célod. Ezt kell mérlegelned döntés előtt.

Erről nem szaporítanám tovább a szót, írtunk erről egy cikket, hogy milyen szempontok alapján dönts, itt megtalálod.

5 Tévhit - ne dőlj be mindennek

Mielőtt rátérek az összehasonlításra, szeretnék pár tévhitet eloszlatni, mert úgy látjuk, hogy rengeteg urban legend kering a köztudatban.

1. WordPress oldal nem igényel programozói tudást

Ez csak abban az esetben igaz, ha megelégszel a sablonok adta lehetőségekkel. De hidd el nekem, amint böngészés közben feltűnik pár egyedi design, vagy megoldás, Te is olyat akarsz majd. Ezekhez pedig elengedhetetlen a saját környezetben, kézzel megírt CSS és PHP kódok sora.

2. A WordPress ingyen van

Inkább úgy fogalmaznék: meg lehet ingyen is csinálni. A legtöbb sablonnak, pluginnak és kiegészítőnek van ingyenes verziója is, ami korlátozottan - vagy korlátozott ideig - tudja a fizetős megoldásokat. A legtöbb eszköz esetében azonban érdemes megvásárolni a teljes verziót. A jó hír, hogy akció elég sokszor van, és általában vállalható módon jutsz hozzá élettartam hozzáférésekhez. Itt összeszedtük azokat a pluginokat, amik szerintünk kötelezőek.

3. Az egyedi fejlesztés mindig drága, a WordPress olcsó

Kezdem ott, hogy szerintem valami akkor drága, ha nem térül meg. Így az előző két kérdés mentén ez szerintem lassan érvényét is veszti: egy WordPress oldal tud olcsóbb lenni, mint egy egyedi fejlesztés, de az oldal árát nem ez határozza meg, ahogyan ezt már egy korábbi cikkben kifejtettem, hanem a funkcionalitás és a design.

Összességében azért olcsóbb sokszor a piacon a WordPress oldal, mert aki megépíti, keveset ért hozzá, és ingyenes sablonok meg pluginok segítségével össze toldja-foltozza az egészet.

Az egyedi fejlesztésnél ne felejtsd el, hogy 0-ról építenek neked oldalt, tehát minden funkciót létre kell hozni, ezért a magasabb ár.

4. Minden WordPress oldal egyforma

Örök érvényű ütőkártyának tűnik a WordPress vs egyedi weboldal csatában az egyedi oldal mellett. Holott az első 2 cáfolat ezt is cáfolja: főleg CSS testreszabással bármelyik sablont teljesen egyedivé változtathatjuk. Rengeteg különböző design és modul közül lehet választani, így az egyediségnek nincs akadálya.

5. Csak az egyedi fejlesztés lehet gyors és keresőbarát

Nos, az való igaz, hogy egy egyedi weboldal, megfelelő funkciókkal, jó metaadatokkal és szép, Google barát url-ekkel tényleg gyors tud lenni. Kézzel elkészített html és css tömörítések, keresőbarát linkhálózat, és a Google is kedvelni fog.

És bár a WordPress CMS rendszer eleve egy picit lassabb - rossz téma és hanyag munka esetén persze nagyon is az lehet - itt is van lehetőség a szép URL, és a megfelelő tömörítések, metaadatok elkészítésére. Egyik legjobb megoldás ehhez a YOAST SEO plugin, ami kifejezetten WordPress oldalak keresőoptimalizálását segíti.

wordpress vs egyedi weboldal

WordPress vs egyedi weboldal

A tévhitek után következzen az egyes megoldások összevetése. A lista természetesen bővíthető, ha hozzászólnál, várjuk üzenetedet a hello@futuremanagement.hu címre.

WordPress pro

Egyszerűen telepíthető, átlátható, kezelhető, de lássuk a kedvenc tulajdonságokat.

 1. Kódmentes tartalommenedzsment: talán a legjobb része a WordPress-nek az egyszerű és átlátható tartalomkezelés. Az oldalak, cikkek, bejegyzések elkészítése pofonegyszerű.
 2. Könnyű kezelhetőség: mivel a felület magyar, és az oldalsáv elég logikusan épül fel, így bármit hamar megtalálsz.
 3. Átadhatóság: ügynökségi szemmel ez kulcsfontosságú, hiszen ha nem vagy elégedett a jelenlegi csapattal, egy WordPress oldal átvétele és átadása tanulásmentesen végrehajtható.
 4. Designváltás: rengeteg előre elkészített sablon áll rendelkezésre, így ha frissítenéd megjelenésedet, azt 1 kattintással megteheted. Persze aztán ne felejts el mindent átnézni, a sablonok között lehetnek eltérések.
 5. Új funkciók: ha úgy döntesz, hogy szeretnéd tovább fokozni a felhasználói élményt, vagy új sablont építenél be, csak meg kell keresned a megfelelő plugint hozzá, és violá, készen vagy.

WordPress kontra

Ahol az előnyök, ott lapulnak a hátrányok is. Lássuk őket.

 1. Kötöttségek: mivel egy CMS keretrendszerről beszélünk, így mindig megvan a korlát, amit a "doboz" biztosít nekünk. Kitolható saját programozással, de el nem tüntethető.
 2. Lassabb: a keretrendszer további hátránya, hogy több adattal dolgozik, és eleve több dolgot, funkciót kell betöltenie, így a gyorsítás nagyobb körültekintést igényel.
 3. Méretbeli korlátok: ha több ezer termékes webshopban gondolkodsz, akkor felejtsd el a WordPress-t: túl sok infótól összeomlik az oldal. 1000 termék alatt viszont kifejezetten jó választás.
 4. Folyamatos odafigyelést igényel: mivel a keretrendszert, sablonokat, pluginokat folyamatosan fejlesztik - ami tök jó dolog alapvetően - így muszáj foglalkoznod a frissítésekkel, különben előfordulhat, hogy bizonyos frissítések összekuszálják az oldaladat.
 5. Túl sok rossz plugin: 1-1 funkciót rengeteg plugin meg tud oldalni, aminek egyenes következménye, hogy sok rossz is elérhető közülük. Hogy ezeket elkerüld, olvasd el itt, mikre kell figyelned.
egyedi weboldal

Egyedi weboldal pro

Az egyedi weboldal előnyei a teljes egyediségből adódnak. Lássuk ezeket.

 1. Zárt forráskód=nagyobb biztonság: a boxos rendszerekkel szemben az egyedi weboldalak teljesen zárt rendszerként épülnek fel, így elenállóbbak az internetes bűnözéssel szemben.
 2. Teljesen egyedi design: álmodd meg, és elkészül számodra. Mivel mindent a fejlesztő készít el, ezért bármi, amit együtt kitaláltok, megvalósítható.
 3. Nem igényel állandó karbantartást: mivel minden funkció elkészült, és csak úgy nem lehet frissíteni, ezért kompatibilitásbeli problémák miatt biztosan nem áll le az oldal.
 4. Gyors hibaelhárítás: az előzőből következik, hogy amennyiben mégis valamilyen problémát észlelnél, a fejlesztő csapat pontosan tudja, hogy keresse a hiba gyökerét, hiszen ők írták a forráskódot.
 5. Gyorsaság: mivel pontosan annyi funkció van elkészítve, amire szükség van - míg egy WordPress oldal rengeteg megoldásra fel van készítve - így értelemszerűen a kevesebb tartalom gyorsabb betöltési időt eredményez. Plusz könnyebben tömöríthető.

Egyedi weboldal kontra

Az egyediség hol szerencse, hol átok. Nézzük a sötét oldalt.

 1. Design váltás nehézsége: mivel az egész oldalhoz csak az a design készült el, amivel fut, ezért akárcsak egy új blokk elhelyézéséhez is újra kell írni a forráskód design részét.
 2. Új funkciók=teljes újraértelmezés: az oldal egyetlen logikára van felépítve, sallangmentesen, ezért ha úgy döntesz, hogy új funkciókat akarsz beépíteni, akkor azokat is le kell programozni.
 3. Mindent ki kell találni: persze, egy tapasztalt fejlesztő csapatnak már megvannak a best practice-k, hogy mi hogyan fog a legjobban működni, de ezeket - és a teljes designt - létre kell hozni, és meg kell tervezni.
 4. Hosszabb fejlesztési idő: mivel 0-ról építkezel, ezért az elkészítési idő is hosszabb. Persze ezt nagyban befolyásolják az igényelt funkciók.
 5. Átadhatatlan: na igen, minden csapat a saját logikája szerint építi fel az oldalt. Ezt visszafejteni egy fejlesztőcsapat váltás esetén, hát, ember legyen a talpán, aki bevállalja. Plusz, többször hallottunk már olyan rémmesét, amikor egyszerűen eltűnt a készítő, a kliens pedig magára maradt egy számára értelmezhetetlen rendszerrel.
FutureManagement - Örök érvényű ütőkártyának tűnik a WordPress vs egyedi weboldal csatában az egyedi oldal mellett. Holott az első 2 cáfolat ezt is cáfolja: főleg CSS testreszabással bármelyik sablont teljesen egyedivé változtathatjuk. Rengeteg különböző design és modul közül lehet választani, így az egyediségnek nincs akadálya.

Konklúzió: melyiket válaszd?

Szeretném leszögezni zárásként, hogy piaci tapasztalataink alapján bármelyik megoldás repíthet a mennybe, de a pokolba is. Véleményem szerint azért társítják a WordPress-ben elkészített oldalakat a "kókler munkával", mert sok esetben olyan készíti, aki nem ért hozzán, csupán nagyjából képben van a metodikával, és megnézett 3 YouTube videót. Ezt neked ki kell tudnod szűrni, de ebben ez a cikk segít.

Én a kérdéskört az autószerelő választáshoz tudnám hasonlítani: ha sufnituningot választasz, ne csodálkozz, hogy a leállósávban rostokolsz egy füstölő motorháztető mögött, miközben mindenki elhúzott melletted.

Szolgáltatóként és kisebb webshopokhoz én azt mondom, hogy érdemes komolyan elgondolkodnod a WordPress használatán. Ha azonban egyedi értékesítési tölcséred van, speciális terméket árulsz, esetleg több ezer terméked van, akkor mindenképpen keress egy fejlesztőcsapatot.

Oláh Berti

Feketeöves ROI-fighter, konverzió hívő. Változó és algoritmusok kontrollálta szövevényes világban élünk. A fénybe 2 dolog vezeti a polgárokat: a stratégia és a tesztelés. Ezekre alapozva szeretek online vállalkozásokkal együtt dolgozni. Hiszem, hogy ezt hatékonyan is meg tudjuk tenni, nem a sötétben tapogatózva.

Kérdésed van? Hozzászólnál?
Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!
Üzenetet küldök
Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Iratkozz fel most!
Feliratkozom
crossmenuchevron-down