5 tipp a kreativitás fejlesztésére

2021.11.19.
A cikk írója:
futuremanagement

„Én nem vagyok ilyen kreatív.”

„Semmi ötletem sincs.”

„Azt sem tudom, hol kezdjem.”

Sokunknak csengnek ismerősen a fenti mondatok. Van az úgy, hogy nem jön az ihlet. Egy briliáns ötlettel kellene előrukkolnunk egy új projekt kapcsán, azonban hiába bámuljuk laptopunk képernyőjét hosszú órákon át, semmi nem jut eszünkbe, úgy érezzük a kreativitás csírája is hiányzik belőlünk.

Ilyenkor pedig jön az önmarcangolás, hogy nekünk miért nem megy úgy, mint másoknak, vagy elhitetjük magunkkal, hogy egyszerűen nem a mi asztalunk a kreatív gondolkodás.

Gondoltál már arra, hogy lehet csak rossz oldalról közelíted meg a helyzetet?

Talán meglepő lehet, azonban a legtöbb pszichológus egyetért abban, hogy a kreativitás nem feltétlenül egy velünk született adottság. Tény, hogy vannak szuper kreatív elmék, azonban a kreativitás készsége tanulható. Az agy olyan, akár az izom, amelyet fejleszteni kell – jelen esetben kognitív gyakorlatok segítségével.

Nem tudod hogyan csináld?

Cikkünkben összeszedtünk neked 5 technikát, mellyel fejlesztheted kreatív gondolkodásod:

1. Kezdd a napod egy kis szabad írással!

Vegyél elő egy füzetet, és ragadj tollat! Fontos, hogy olyan helyszínt válassz, ahol nem zavarhat senki, teljes nyugalomban vagy legalább 10 percig. Ha ez megvan, kezdj el írni! Igen, csak kezdj el írni, megállás nélkül, legalább néhány percen keresztül. Mégis miről? Bármiről, ami épp foglalkoztat. Hogy érzed magad a bőrödben? Mi volt a legutóbbi olvasmányélményed? Milyen nap elé nézel? Kivel fogsz ma találkozni? Mi volt rád hatással a héten? Ne feledd, a leírt szónak ereje van. Ellentétben a bloggal vagy más nyilvános tartalommal, ez a napló csak a te személyes gondolataid tükrözi, amelyeket nem kell feltétlenül másnak is értenie. Ha szabad stílusban írsz, a kreatív energiák áramlani fognak, miközben a tevékenység arra kényszerít, hogy szavakba öntsd gondolataid.

Kreativitás

2. Vegyél részt egy kreatív kurzuson!

Bármilyen témában, ami érdekel. Lehet grafika, fotó, rajz, élményfestés, főzés. Függetlenül attól, hogy milyen típusú tanfolyamra esik a választásod, különböző gondolkodásmódokkal és munkamódszerekkel találkozhatsz, amelyeket később a saját munkád során is alkalmazhatsz. Ezenkívül segíthet feltárni az erősségeid vagy felismerni a gyengeségeid, amelyeken mindig dolgozhatsz. Pozitív hozadéka még ezeknek a kurzusoknak, hogy olyan emberekkel veheted körül magad, akiknek közös célja a kreatív készségeik fejlesztése.

3. Utazz el valahová!

Stimuláld elméd új látvánnyal, hangokkal, ízekkel, illatokkal, élményekkel! Tudjuk, hogy a pandémiás helyzet miatt most nem egyszerű a fizikai utazás, de használd a fantáziád! Egy új sorozaton vagy regényen keresztül elmélyülhetsz különböző kultúrákban, felfedezhetsz számodra ismeretlen szokásokat, hagyományokat, ami mindig inspirálólag hat.

Kreativitás

4. Ébreszd fel a benned rejlő gyereket!

A gyerekeket mindenki természetükből fakadóan kreatívnak tartja, hiszen ha képzelőerejük megcsillogtatásáról van szó, nem ismernek határokat. Vedd át te is ezt a mentalitást, különösen akkor, ha az eddigiekhez képest egy teljesen más irányt kell venned a munkáddal kapcsolatban. Ahelyett, hogy azon aggódsz, nem végzed elég jól a dolgod, legyél hajlandó kockázatot vállalni, új, talán elsőre meglepő ötletekkel előállni és feszegetni kreatív korlátaid.

5. Vedd körül magad kreatív elmékkel!

Ha sok olyan személy van a környezetedben, akikkel megoszthatod ötleteidet, és visszajelzést is kapsz tőlük, az nem csak a kreativitásod fejleszti, de a karrierednek is jót tesz. A különböző nézőpontok új perspektívát nyithatnak egy olyan projektben, amellyel túl régóta foglalkozol, és úgy érzed, hogy csak egyhelyben toporogsz.

Kreativitás

A lényeg tehát, hogy ne csüggedj! Mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor úgy érzi, hogy nem képes előállni egyetlen kreatív gondolattal sem. Megesik, hogy nehéz ezen túllendülni, viszont nem lehetetlen. Reméljük a cikkünkben felsorolt 5 tipp a segítségedre lesz ebben!

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down