Amikor a "boost post" már kevés: Facebook hirdetés kampánycélok

2019.07.17.
A cikk írója:
futuremanagement

Ahhoz, hogy hirdetéseid jól prosperáljanak, átgondolt stratégia szükséges. Ennek legelső gyakorlatias pontja, hogy ki kell választanod a Facebook hirdetés célját. A legtöbben már itt feladják. Hogy miért? Azért, mert egész pontosan 11 darab kampánycél közül választhatsz. Igen, ez rengeteg. Vegyük hát végig mindegyiket egyesével, hogy melyiket és mikor és hol használd vagy ne használd.

Először is, ez a 11 kategória 3 nagyobb csoportra bontható: ismertség, megfontolás vagy konverzió. Az ismertség kategóriába tartozik a: márkaismertség, és az elérés. A megfontolás kategória foglalja magába a legtöbb célt: forgalom, aktivitás, alkalmazástelepítés, videómegtekintések, érdeklődőkeresés és üzenetek. A konverzió szegmense pedig három részre oszlik fel: konverziók, katalógus alapján történő értékesítés és végül a bolti forgalom.

Fm - Ahhoz, hogy hirdetéseid jól prosperáljanak, átgondolt stratégia szükséges. Ennek legelső gyakorlatias pontja, hogy ki kell választanod a Facebook hirdetés célját. A legtöbben már itt feladják. Hogy miért? Azért, mert egész pontosan 11 darab kampánycél közül választhatsz. Igen, ez rengeteg. Vegyük hát végig mindegyiket egyesével, hogy melyiket és mikor és hol használd vagy ne használd.

Márkaismertség

A lényege gyakorlatilag az, mint egy televíziós reklámnak. A fő célja az imázsépítés. Ha azt szeretnéd, hogy beleégjen a logód vagy a bemutatkozó kisfilmed az emberek retinájába, akkor erre van szükséged. Legfontosabb mérőszáma a „hirdetés-visszaemlékezés becsült növekedése”. Ez a szám azt mutatja meg, hogy 2 nap elteltével feltehetőleg hány ember emlékezik a márkádra. Egy másik fontos mérőszám CPM – ezer megjelenésre vetítve. Elvégre, az a cél, hogy a célcsoporton belül mindenkit elérjünk.

Pro tipp: Csak akkor használd, ha a vállalkozásodnak van tőkéje ilyen jellegű kampányra, ez ugyanis nem termel konkrét és számszerűsíthető azonnali bevételt. Valamint, a márkaépítés alapszabálya, hogy egy embernek legalább 7-szer kell találkoznia a hirdetéseddel, hogy meg is jegyezze azt. Így ebben az esetben (kivételesen) hasznos a gyakorisági mutatót is 7-es közelébe, sőt a felé is engedni.

Elérés

Nagyon hasonló a márkaismertség kampánycélhoz a működése. Gyakorlatilag csak abban tér el, hogy előbbinél nem tudod befolyásolni, hogy naponta ötször, vagy hetente egyszer jelenik meg a hirdetésed az adott személynek. Addig, az elérés kampánynál azt néhány kattintással szabályozhatod. Gondolj bele, Te is elrejted azokat a hirdetéseket, amelyek naponta tízszer jelennek meg a hírfolyamodban. Két kattintással beállíthatod, hogy 24 órán belül hányszor jelenjen meg maximum a hirdetésed egy személynek.

Pro tipp: A megjelenési gyakoriságot érdemes a célcsoportod méretéhez igazítani. Általánosságban elmondható, hogy naponta maximum 3-szor érdemes megjeleníteni a hirdetésed egy embernek.

Forgalom

Ez az egyik leggyakoribb kampánycél. Lényege, hogy a célcsoportodat a weboldalad bármely pontjára (vagy egy landing page-re) navigálhatod, ahol ráveheted arra, hogy vásároljon, iratkozzon fel a hirleveledre (bár, ezekre alkalmasabb lehet a konverziós cél, egyéni konverziókkal) vagy, egyszerűen csak tartalmat szolgáltathatsz neki. Például blog formájában. A sales funneleknek is fontos részét képezik. Olcsóbb, mint a konverziós kampány, így amíg nem lesz teljesen „meleg” a lead, addig érdemes a forgalom célt használni.

Pro tipp: A forgalom kampányok átmenetet képeznek az elérés és a konverziós kampányok között az oldalra vitt forgalom minőségét tekintve. Éppen ezért, egy kattintás ára is a kettő között helyezkedik el.

Aktivitás

Ez az egyetlen kampánycél, amelyben további három alkategória közül választhatsz. Használata egyszerű és magától értetődő.

Az első gyakorlatilag a boost poszt kibővített változata. Javaslom, ha a bejegyzéseidet akarod megtámogatni némi fizetett hirdetéssel, akkor azt itt tedd.  Miért? Azért, mert itt elérhető minden beállítási és célzási lehetőség.

Fm - Ahhoz, hogy hirdetéseid jól prosperáljanak, átgondolt stratégia szükséges. Ennek legelső gyakorlatias pontja, hogy ki kell választanod a Facebook hirdetés célját. A legtöbben már itt feladják. Hogy miért? Azért, mert egész pontosan 11 darab kampánycél közül választhatsz. Igen, ez rengeteg. Vegyük hát végig mindegyiket egyesével, hogy melyiket és mikor és hol használd vagy ne használd.

A második lehetőség révén like-okat kalapozhatsz össze a Facebook oldaladra. Alapvetően a kedvelés és az oldalkedvelés egy elinflálódott mérőszám, nagyon alacsony elkötelezettséget mutat. Nem árt azonban, ha egy minimális like számmal rendelkezik az oldalad, az egyfajta megbízhatóságot mutat a célcsoportodnak.

A harmadik lehetőség pedig arról szól, hogy egy általad létrehozott eseményt promózz. Az organikus elérés, mint Te is tudod rendkívül alacsony a Facebookon, ezért nem árt az eseményedet is megtámogatni némi fizetett hirdetéssel, hogy célba érjen a célcsoportodnál.

Pro tipp: Ez az a kampánycél, ahol akár minimális költéssel is érhetsz el szemmel látható eredményeket. Azonban, mint említettem, messze nem ezek a legfontosabb célok egy vállalkozás életében.

Alkalmazástelepítések

Értelemszerűen akkor kell használni, ha appot szeretnél letöltetni a célpiacoddal. Ehhez először be kell állítanod néhány dolgot, a Facebook súgója azonban egyértelműen végig vezet ezen.

Pro tipp: Kösd be a Facebook SDK-t az appodba, ezáltal az appban végrehajtott tevékenységük alapján is célozhatsz emberekre a hirdetéseiddel.

Videómegtekintések

Ahogy a neve is mutatja, célja, hogy a videóid megnézze a célcsoportod. Amennyiben sok videós tartalommal rendelkezel, érdemes lehet először ezzel a kampánycéllal hirdetned. Általában olcsóbb ugyanis, mint a forgalom vagy a konverziós, vagy akár az elérés kampány. És ami a legfontosabb, itt is lehet a videót különböző százalékig megnézőkből célközönségeket készíteni, így egész komplex Facebook hirdetés stratégiákat is össze lehet rakni egy kis kreativitással.

Pro tipp: A videós hirdetések olcsóbbak, jobbak az eléréseik és jobban reagálnak rájuk az emberek. Általában.

Pro tipp 2: Mindenképp használj feliratot, ugyanis, amikor megjelenik egy videó az idővonalon, akkor nincs hangja. A felirat azonban könnyen felkeltheti az érdeklődést.

Érdeklődő keresése

Ezzel gyakorlatilag egy mini landing page-t hozhatsz létre a Facebookon belül. Konkrétan, bármilyen fontos adatot bekérhetsz a célcsoportodtól: e-mail cím, telefonszám, cégnév vagy bármi. Leginkább akkor van értelme használni, ha valamilyen okból kifolyólag nincs lehetőség saját landing page építésére. Egy jól megszövegezett érdeklődő keresése Facebook hirdetés segítségével bőven lehet jó eredményeket elérni.

Pro tipp: Rendkívül gyorsan betöltődik, így akkor is érdemes használni, amikor valós szempont, hogy nagyon alacsony legyen a lemorzsolódás.

Üzenetek

Segítségével arra ösztönözheted a célcsoportodat, hogy küldjenek üzenetet az oldaladnak. Főleg különböző aktivitást generáló kampányok során van értelme bevetned ezt a célt. Valamint, egy óriási előnye is van: a jövőben szponzorált üzeneteket küldhetsz azoknak, akik korábban kapcsolatba léptek veled. Értesítheted őket például egyedi akciókról vagy bármiről. Összességében tehát direkt elérést biztosít számodra ez a Facebook hirdetés típus.

Pro tipp: A későbbiekben jól jöhet, ha esetleg chatbot-ot üzemelnél be.

Konverziók

Ez a kampánycél a hirdetések alfája és omegája. Ez az, ahol már nem elég csak nagyjából érteni és átlátni a hirdetéskezelőt. Ahhoz, hogy egy ilyen hirdetés valóban jól legyen optimalizálva és kőkemény profitot termeljen szükség van gyakorlati tapasztalatra, ami a magyar piacon több tízmillió forintnyi elköltött összeget jelent. Beállítások széles tárháza vár rád. Többek között beállíthatod a konverzió célját (Oké, de mi legyen? Vásárlás, kosárba helyezés vagy termék megtekintése? Nagyon nem mindegy, hogy mikor melyiket használja az ember.), az optimalizálás célját, a konverziós intervallumot (1 nap vagy 7 nap, kattintás vagy megtekintés, esetleg ezek kombinációja?), konverziós kampányoknál érdemes lehet manuális licitet is használni, ha ismeri az ember a piacot, amit hirdet. És az egyéni konverziókról nem is beszéltünk. Egy mondat, mint száz: Ezzel a kampánycéllal tudjuk mérni a tényleges vásárlásokat.

Pro tipp: Használata igen sokrétű is lehet. Összességében elmondható, hogy egy e-commerce cég esetében érdemes hozzáértőnek csinálnia ezeket a kampányokat. Hiszen ezen múlik az értékesítés, amiből a profit származik. Olvasd el, hogy csináltunk 68 ezer Forintból, 3 millió Forintot 7 nap alatt, konverziós kampányokkal.

Fm - Ahhoz, hogy hirdetéseid jól prosperáljanak, átgondolt stratégia szükséges. Ennek legelső gyakorlatias pontja, hogy ki kell választanod a Facebook hirdetés célját. A legtöbben már itt feladják. Hogy miért? Azért, mert egész pontosan 11 darab kampánycél közül választhatsz. Igen, ez rengeteg. Vegyük hát végig mindegyiket egyesével, hogy melyiket és mikor és hol használd vagy ne használd.

Katalógus alapján történő értékesítés

Alapvetően ez azoknak ideális, akiknek webáruháza van. De sikeresen lehet alkalmazni utazási ügynökségeknél is akár. Különböző szabályokat tudsz beállítani, ami alapján célozni lehet azokat az embereket, akik már végrehajtottak valamilyen tevékenységet a webáruházad valamelyik termékén. Vagy akár teljesen hideg célközönséget is elérhetsz a segítségével. A Facebook algoritmusa itt dolgozik leginkább jól. Rendkívül jó érzékkel mutatja meg akkor és ott azt a terméket a fogyasztónak, amire éppen szüksége van. Így jó eséllyel vásárol is.

Pro tipp: Ez a kampánytípus a remarketing fontos része. Továbbá, a hideg célközönségre való célzás a segítségével leginkább a nagyok játszótere. Használatához nem elég havi néhány tíz ezer Forintos hirdetési keret. Korábban már írtunk egy átfogó cikket erről a kampánycélról.

Bolt látogatások

Akkor érdemes használnod, ha vannak offline üzleteid. Tegyük fel, hogy egy 10 üzlettel rendelkező szemüvegeket értékesítő bolthálózatod van. Ezzel a hirdetéstípussal egyedi, lokációra szabott ajánlatokat tudsz létrehozni. Segítségével megtudhatod, hogy offline üzleted vásárlásainak hány százaléka származik Facebook hirdetésből.

Pro tipp: Egy jól bekonfigruált Google Analytics és Tag Manager pontosabb képet ad, arról, hogy a forgalmad mekkora része származik online megjelenésből.

Összességében elmondható, hogy a Facebook hirdetés kampánycélok igen sokrétűek. Egy közös azonban van bennük: céged márkaismertségét és árbevételét hivatottak növelni. Bárki bármit mond, erre az egyik legjobb eszköz még napjainkban is a Facebook. Azok, akik nem tudnak profitábilisan jelen lenni és hirdetni az online térben valamit nem jól csinálnak. Vagy nem értenek hozzá. A sikerhez fontos, hogy mindig egy előre eltervezett stratégia mentén haladj és folyamatosan elemezd és optimalizáld a hirdetéseid. Ez pedig a legtöbb esetben rengeteg munkaórát jelent.

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down