Munkahelyi motivációs eszközök

2023.10.06.
A cikk írója:
futuremanagement

A munkavállalók motiválása a megtartás szempontjából kulcsfontosságú. Sokféle eszköz áll a rendelkezésünkre, de érdemes mindig figyelemmel kísérni az aktuális trendeket is, megnézni, hogy a jelen helyzetben melyek azok a motiváló eszközök, amelyek valóban megtartó erővel bírhatnak.

Az első és talán legnyilvánvalóbb eszköz a jövedelem és a jutalmazás. A nap végén ugyanis mindenkinek be kell fizetnie a számlákat, el kell mennie a boltba vásárolni, így bármennyire szuper a munkakörnyezet, a csapat a bér nagy szerepet fog játszani abban, hogy az adott munkavállaló elköteleződik-e vállalatunkhoz. Az alábbiakban nézzünk meg néhány béren felüli motiváló tényezőt!

Fm - A munkavállalók motiválása a megtartás szempontjából kulcsfontosságú. Sokféle eszköz áll a rendelkezésünkre, de érdemes mindig figyelemmel kísérni az aktuális trendeket is, megnézni, hogy a jelen helyzetben melyek azok a motiváló eszközök, amelyek valóban megtartó erővel bírhatnak.

Visszajelzés

Fontos, hogy a munkatársak rendszeresen kapjanak visszajelzést munkájukról és elismerést az elért sikerek, mérföldkövek után. A kiemelkedő teljesítményt díjazzuk!

Karrierút

A fejlődési lehetőség ne csak az álláshirdetések hangzatos kifejezése legyen, hanem valóban adjunk lehetőséget a munkavállalóknak fejleszteni tudásukat, tréningek, oktatások formájában! Érdemes egyénre szabott karrierutat is felrajzolni egyes kulcsfontosságú munkavállalók esetében, akiket szeretnénk, hogy hosszútávon a kötelékünkben maradjon. Nézzük meg az erősségeiket, gyengeségeiket és a céljaikat! Ezeknek tudatában építsük fel a tervet közösen!

Munka és magánélet egyensúlya

Sokszor, sok helyen olvashattuk már, de a munka és magánélet egyensúlya még mindig fontos tényező. Az, hogy ez kinek és mit jelent, az egyéntől is függ, de általánosságban jó gyakorlat az, ha vezetőként tiszteletben tartjuk a szabadidőt, és munkaidőn túl már nem keressük munkatársainkat.

Rugalmas munkaidő

Amennyiben a munkakör lehetővé teszi, a rugalmas munkaidő biztosítása is megtartó erővel bírhat. Ebben az esetben vezetői szemszögből fontos azért az egyes feladatok, projektek határidejét és az elvárásokat lefektetni.

Kommunikáció, kommunikáció

Cégünk alapértékeit, küldetését és céljait mindig kommunikáljuk megfelelően munkatársaink irányába is! Minden ember szereti ugyanis tudni, hogy az amit csinál, azt miért csinálja, miért dolgozik, mi lesz az eredménye. Világosan, érthetően fogalmazzuk meg tehát az irányokat és erről rendszeresen tájékoztassunk minden kollégát!

Teljesítménybónusz

Teljesítménybónuszokkal is motiválhatjuk kollégáinkat. Ezek olyan jutalmak, amelyeket az alkalmazott vagy a csapat valamilyen kiemelkedő eredményért kap. Ez lehet pénzbeli vagy nem pénzbeli juttatás is.

Az elégedettség mérése

Végezzünk rendszeresen elégedettségmérést. Értékes visszajelzéseket kaphatnak a vezetők, szervezetfejlesztők, HR-es kollégák is a kapott eredményekből, illetve a munkavállaló is azt érezheti, hogy kíváncsiak a véleményére, fontos az ő meglátása és a vezetőség, a vállalat figyel az igényeikre.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a rosszul megtervezett és alkalmazott, ad hoc módon kitalált, nem a szervezetünkre vagy az adott munkakörre szabott motivációs eszközökkel ellenkező hatást is elérhetünk. Ha a bónuszok és jutalmak túlzott versenyt keltenek az alkalmazottak között, akkor az negatív hatással lehet az együttműködésre, az egészséges munkakörnyezetre, összességében a csapatmunkára. Fontos, hogy az ösztönzők ne teremtsenek ellenséges légkört a munkahelyen. Legyen igazságos és mindenki számára elérhető!

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a béren felül nagyon sokféle eszköz áll a rendelkezésünkre a munkatársak motivációjának fenntartásához, a megtartáshoz. Mindig érdemes ezeket a saját képünkre formálni, szervezeti működésünkhöz igazítani. 

Kérdésed van? Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, 
várjuk az üzenetedet!
Küldés

Iratkozz fel most!

Fontos, használható, eladást növelő tippek, trükkök, infók, tanulmányok, arcok.
Feliratkozom
Lépj be
velünk együtt
a jövőbe!

Bizonyítványaink:

crossmenuchevron-down